Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

2018 Mart ayı sonuna  kadar 200 Bin Fidan Dikilecek

Gündem Yayın: 24.12.2017 13:10
Yazar:
2018 Mart ayı sonuna  kadar 200 Bin Fidan Dikilecek

Zonguldak Orman Bölge  Ahmet Sırrı Beşel; 2017 yılında Yapay Gençleştirme programında bulunan 300 dekar yapay gençleştirme programına karşılık Bakanlık ve Genel Müdürlüğün emir ve talimatları doğrultusunda 530 dekar arazi hazırlığının tamamlandığını belirterek, bugüne kadar 130 bin kayın olmak üzere 15 bin ıhlamur, 3 bin akçaağaç, 3 bin kiraz ve diğer türler olmak üzere 151 bin fidan dikildiğini ayrıca  2018 yılı Mart ayı sonuna kadar 200 bin fidanın toprakla buluşturulacağını söyledi.

ORMANLARIMIZI GENÇLEŞTİRMEK VE DEĞER KATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel “Doğal kaynaklar olan ormanların ekolojik ve sosyal fonksiyonları her geçen gün artmakla birlikte ormanlardan üretilen odun hammaddesi de ekonomik değerini artırarak sürdürmektedir. Ormanlarımızın değerini arttırmak için elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Orman sanayinin hammadde beklentilerine bağlı olarak üretim ve pazarlama politikalarınızda inisiyatif alarak kaliteli ve sınıf olarak ürettiğimiz orman emvallerine değer katıyoruz.” dedi.

Beşel; “Tabi gençleştirme şartları bulunmayan bozuk, yeterli adet ve dağılışta sağlıklı tohum ağacı bulunmayan sahalarda suni tensil esas ve metotları kullanılarak, saha hazırlama, tohumlama kesimleri, diri, ölü örtü temizliği, teras yapımı ve fidan dikimi yapılarak yenilenebilir doğal kaynak olan ormanların sürdürülebilirliğinin sağlanması için zamanında bakım, rehabilitasyon ve gençleştirme çalışmalarını yaparak ormanlarımızı gelecek nesillere genç, sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devretmek için çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda ülkenin milli servetine değer katmaya çalıştığımızı kimse unutmasın” diye konuştu.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta

Ekonomi Yayın: 02.05.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta

Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor.

Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi

İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü.

Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi.

Komşu illerden de müşteri geliyor

Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu.

Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.

Paylaş: