Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
22 Şubat, 2017 13:50 tarihinde yayınlandı
0

2017 Yılı Hac Kurası 24 Şubat’ta Çekilecek

 

Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş, 2017 yılında hacca gidecek vatandaşların belirlenmesi amacıyla yapılacak kura çekiminin 24 Şubat 2017 Cuma günü Saat 15.00’da Ankara’da Türkiye Diyanet Vakfı konferans salonunda, bilgisayar ortamında ve kamuoyuna açık bir şekilde gerçekleştirileceğini söyledi.

Kura sonuçlarının aynı gün saat: 23.00’dan itibaren Başkanlığın http://hac.diyanet.gov.tr web adresinden sorgulanabileceğini belirten Müftü Bektaş; “ Kurada Kesin Kayıt Hakkı elde edenler, 27 Şubat – 10 Mart 2017 tarihleri arasında “Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak kesin kayıtlarını yaptırabileceklerdir.

Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, kura sırası gözetilerek 16-24 Mart 2017 tarihleri arasında dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacaktır.

Haccına müracaat eden; Şehit Yakını (anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları) ve Gazilerin (kendisi ve eşi)  kayıtları ise 16-24 Mart 2017 tarihleri arasında konaklama türüne ait hac ücretini yatırmaları şartıyla İl Müftülüklerinde yapılacaktır.

Hac Kesin Kayıt işlemleri ve Hac Konaklama ücretleri ile ilgili detaylı açıklama bilahare yapılacaktır” dedi.

 

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
kpyeni 3
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
13 Mayıs, 2026 11:38 tarihinde yayınlandı
0

Silvikültür eğitimleri Yenice’de tamamlandı

Orman İşletme Müdürlüklerinde düzenlenen “Silvikültür Uygulamaları Eğitim Tatbikatları”, Yenice Orman İşletme Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen son programla tamamlandı.

Bölge Müdürü Halil Oflu başkanlığında, Bölge Müdür Yardımcısı Osman Araz koordinesinde gerçekleştirilen eğitimlerde; sürdürülebilir ormancılığın temelini oluşturan genç meşcere bakımları, sıklık ve aralama müdahaleleri, doğal gençleştirme teknikleri, meşcere kuruluşlarının biyolojik gelişim süreçleri ile silvikültürel müdahalelerde karar kriterleri sahada uygulamalı olarak değerlendirildi.

Silvikültür Şube Müdürü Hüseyin Albayrak tarafından gerçekleştirilen uygulamalı eğitimlerde, müdahale öncesinde yetişme ortamı analizinin doğru yapılmasının önemine dikkat çekilerek bonitet tespiti, bakı durumu, eğim, yükselti, toprak derinliği, taşlılık, diri örtü yapısı ve yağış rejimi gibi parametrelerin silvikültürel karar alma süreçlerine doğrudan etki ettiği vurgulandı.

Tatbikatta ayrıca meşcere kapalılık durumuna göre uygulanacak bakım müdahaleleri, istikbal ağacı seçimi, fertler arası rekabetin azaltılması, kök-gövde-tepe gelişiminin yönlendirilmesi, kar-rüzgâr ve biyotik zararlılara karşı dayanıklı meşcere kuruluşu, karışık meşcere yapılarında tür devamlılığının korunması ile müdahale zamanı ve dozunun meşcere stabilitesi üzerindeki etkileri uygulamalı örneklerle anlatıldı.

Orman İdaresi ve Planlama Şube Müdürü Handan Sertel tarafından verilen eğitimlerde ise amenajman planları doğrultusunda etanın meşcereden çıkarılması esasları, genç meşcerelerde uygulanacak bakım programları, işletme sınıfı değişiklik süreçleri ile olağanüstü hasılat etası raporlarının hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken teknik kriterler değerlendirildi.

Tatbikat sonunda konuşan Bölge Müdürü Halil Oflu, silvikültürün yalnızca ağaç yetiştirmek değil, geleceğin ormanını bugünden planlamak olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Yapılan her bakım müdahalesi; ağacın çap artımına, boy gelişimine, kök stabilitesine, karbon depolama kapasitesine ve ekosistem direncine doğrudan etki etmektedir. Bugün sahada verdiğimiz her teknik kararın sonucu belki 20 yıl, belki 100 yıl sonra ortaya çıkacaktır. Bu nedenle hiçbir müdahale gelişigüzel yapılamaz. Teknik ormancılık; bilgi, planlama, ölçü ve disiplin ister.”

Oflu, bakım çalışmaları sonucunda elde edilen orman ürünlerinin en az değer kaybıyla ekonomiye kazandırılmasının da ormancılığın önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak, elde edilen her kaynağın yeniden ormanların korunması, geliştirilmesi ve geleceğe hazırlanması için kullanıldığını ifade etti. Sağlıklı, dirençli ve sürdürülebilir ormanlar kurmanın yolunun; biyolojik çeşitliliği koruyan, yetişme ortamını doğru analiz eden ve silvikültürel esaslardan taviz vermeyen bir anlayıştan geçtiğini söyledi.

Eğitim tatbikatına Yenice Orman İşletme Müdürü Bahri Yücel, işletme müdür yardımcıları, işletme şefleri ve orman muhafaza memurları katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin