18.Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
21 Ağustos, 2017 14:00 tarihinde yayınlandı
0
0

18.Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Ürkmezer, bu yıl 18’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali ile ilgili sona yaklaştıklarını söyledi.
Belediye Meclis salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Ürkmezer, 29 Eylül’de başlayacak festival çalışmalarının sürdüğünü belirterek, ” Biz ilk defa böyle bir festival programına dahil olduk. İlk ‘Ne yapabiliriz?’ diye bir toplantı yaptık sonra alt komite çalışmalarını yaparak bizlere sundu. Bütün gün ve gün programı konuşup aşağı yukarı kesinleştirdik. Hazırlık anlamında son noktaya getirdik. Göreve başladıktan sonra ne yapabiliriz, nasıl ses getirebiliriz?’ diye çalıştık. Altın Safran Belgesel Film Festivali, kültür ve sanat camiasında bilinen bir organizasyon. Vatandaşı o organizasyona katmazsanız vatandaşın katkısını sınırlı tutmuş olursunuz. Amacımız vatandaşlarımızı da bu organizasyona katmak. Kısa zamanda bu noktaya getirdik, bundan sonra yapılacak 19. ve 20. organizasyonda daha geniş katılım için çalışmalara daha erken başlayacağız. Sadece kültür sanat anlamında değil onu da ileriye götürerek, Safranbolu da yaşayanların da içerisinde olduğu bir organizasyon. Yöremizin tanıtımına katkı sağlamaya elimizden geldiğince çalışıyoruz. Ekibi ne kadar geniş tutarsak daha iyi olur. Safranbolu’daki bütün vatandaşlarımızı bu ekibe katmak istiyoruz. Bu faaliyetten ders çıkartıp diğer faaliyetlerde eksikliklerimizi kapatacağız.” dedi.
“ALTIN SAFRAN BELGESEL FİLM FESTİVALİ 29 EYLÜL’DE BAŞLAYACAK”
Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin 29 Eylül tarihinde Köyiçi’nden başlayacağını ifade eden Fatih Ürkmezer, “Cemil Meriç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Yüksek Mimar Mühendis Yavuz İnce’yi anma programı, Köyiçi’nden başlayacak kortej yürüyüşü, akşam üzeri açılış organizasyonu yapacağız. Sanatçılarımızın bulunduğu tanıtım faaliyetleri olacak. Akşamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Dansları Topluluğu ve TÜRKSOY ile birlikte gerek Balkan gerek kardeş Cumhuriyet dediğimiz Türk Devletlerinden gelecek sanatçıların özel gösterimi olacak.” ifadelerini kullandı.
İlber Ortaylı Safranbolu’ya geliyor
Ana yoğunluğun cumartesi günü olduğunu ifade eden Ürkmezer, TÜRKSOY Karma Resim Sergilerinden haberlerin yazı ve kupurlerinden oluşan sergilere, resim sergilerinden en iyi restore edilen konak plaketine geniş bir organizasyonun olduğunu dile getirerek, “İlber Ortaylı ‘Türkiye’de Sinema ve Tarih’ isimli konferans için gelecek. Ondan ders almış biri olarak şanslı görüyoruz. İlber Ortaylı Hoca da festivale büyük bir katkı sağlayacak. Yine aynı gün gala yemeği ve ödül törenimiz gerçekleştirilecek. 30 Eylül Cumartesi akşamı Emre Aydın konseri ile devam edecek olan festivalimizde normal koşullar altında yapacağımız faaliyetler bunlar. Pazar günü festivalin bitişine yönelik film çekimi, fotoğrafçılıkla ilgili yöremizin ve bölgemizin tanıtımı yapılacak. Bunlarla beraber ilçenin farklı yerlerinde farklı faaliyetler olacak. Bu faaliyetler de aynı anda olsun istedik.” dedi.
“GAZOZLA KLASİK TÜRK FİLMLERİ İZLENECEK”
Kültür turizm Bakanlığı üst makamların onayıyla Sinema Genel Müdürlüğünün de destek vereceklerini kaydeden Kaymakam Ürkmezer, bakanlık desteğiyle ‘Nostaljik Yazlık Sinema Draması ile Türk Sineması’ gösterimlerinin olacağını bu organizasyon da sadece belgesel değil Türk Sinemasından klasik filmleri festivali alt teması olan ‘Gazozuna Sinema’ kapsamında meşhur bağlar gazozu eşliğinde izlenecek bir organizasyonda belgesel film gösterimleri de olacak” diye konuştu.
“Çocuk köyü kuracağız”
Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Ürkmezer, festival kapsamında çocuklara yönelikte programlarının olduğunu ifade ederek, ” 2-3 gün boyunca Misak-ı Milli ve Kazdağlı Meydanlarında gençlere yönelik faaliyetlerimiz olacak. İnşallah çocuk köyü de kuracağız. Çocukların geleneksel oyunlarla eğlenmesini sağlayacağız. Bu arada Gençlik İlçe Spor Müdürlüğü ilçemizde gençliğe yönelik küçük futbol karşılaşmaları sokak basketbolu gibi faaliyetlerle gençleri destekleyecek.” dedi.
Ürkmezer ayrıca, bundan sonraki yapılacak faaliyetler için bu organizasyonlardan ders alacaklarını ve ilk önceliğin yapılan programın en güzel şekliyle sunulması olduğunu sözlerine ekleyerek, 19. Altın Safran Belgesel Film Festivali için Ocak ayında hazırlık evresini şuan ki noktaya getirmeyi planladıklarını ve 1 yıllık çalışmayla daha geniş katılımlı daha güzel bir organizasyon yapmayı planladıklarını belirtti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
antik kazida 1500 yillik bicak seti bulundu ymHsf3zY
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Antik kazıda 1500 yıllık bıçak seti bulundu

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde bulunan ve “Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan Hadrianopolis Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında, Geç Roma ve Erken Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen bıçak seti ortaya çıkarıldı.

Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianopolis Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde yürütülen kazı çalışmaları sırasında “Hamamlı Yapı Kompleksi” içerisinde yer alan mutfak bölümünde bulunan bıçak setinin, farklı boyutlarda ancak benzer tiplerde olduğu belirlendi. Dört parçadan oluşan bıçak setinin yanında ayrıca bir bileme taşının da bulunduğu tespit edildi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Çelikbaş ve ekibince yapılan incelemelerde, ilk çıkarıldığında oldukça parçalı ve düşük kondisyonda 250 parçadan oluşan bıçak seti, laboratuvar ortamında birleştirilerek özgün formlarına kavuşturuldu.

Ersin Çelikbaş, yaptığı açıklamada, bıçak setinin “Hamamlı Yapı Kompleksi” olarak adlandırılan yapının içerisindeki mutfak bölümünde ortaya çıktığını belirtti.

Bıçak setinin boyutlarının birbirinden farklı olduğunu ifade eden Çelikbaş, “Fakat tip olarak da birbirine çok yakın tiplerde olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar dört tane ortaya çıktı ve yanlarında da bir bileme da taşı da mevcuttu. Bıçaklar ilk çıktığı zaman gerçekten kondisyonları çok düşüktü, çok parçalıydı. Yaklaşık 250 civarında parçadan oluşuyordu. Bu parçaları bu süreç içerisinde laboratuvarımızda birleştirdik ve bıçakları tekrar aynı formlarına kavuşmasını sağladık. Bıçaklar neden önemli? Şöyle; bu dördünün bizden aynı yerden çıkmış olması ’Hamamlı Yapı Kompleksi’nde yaşayan insanların acaba dedik, bir hayvancılık mesleğiyle mi uğraştığını bize işaret ediyor? Çünkü Hadrianopolis de gerçekten antik dönemde özellikle Geç Roma ve Erken Bizans dönemlerinde hayvancılık faaliyetlerinin yoğun bir şekilde yapıldığını zaten arkeolojik veriler bizlere sunmuştu” dedi.

“Bu bıçakların da ortaya çıkması, yine antik dönemde Hadrianopolis bölgesinde hayvancılıkla uğraşan ailelerin de burada yaşadığını bizlere göstermiş oldu” diyen Çelikbaş, “Bıçaklar dediğim gibi tipolojik açıdan gerçekten ender rastlanan örneklere sahip. Bunların set halinde çıkması da gerçekten çok önemli. Hem meteorolojik olarak hem de buradaki sosyal hayatla ilgili önemli veriler sunması açısından önemli arkeolojik veriler olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

“Kösele taşı” bilinenden çok daha eski

Bıçakların yanında bileme taşının da ortaya çıktığını vurgulayan Çelikbaş, şunları kaydetti:

“Bileme taşı da bizim için önemli. Çünkü özellikle Türk-İslam döneminde, Osmanlı döneminde Eskipazar yöresinde ortaya çıkarılan bir taş ocağı var. Buna ’kösele taşı’ deniyor. Bu ’kösele taşı’ dediğim gibi Osmanlı döneminde özellikle bıçak ve kesici aletlerin bilenmesinde kullanılan bir taştır ve çok ünlü o dönemde. Şu anda günümüzde üreten ustalarımız yok o dönemde üreten veya da yakın zamana kadar bu işle meşgul olmuş insanları biz bölgede tanıyoruz. Bu kösele taşından yapılmış bileme taşının da bu kazı alanında ortaya çıkması, bıçaklarla birlikte ortaya çıkması kürsüde kösele taşının bilinenden çok daha eski dönemlere kadar insanlar tarafından kullanıldığını bize kanıtlamış oldu.”

Eskipazar’da hayvancılık faaliyetlerinin 1500 yıldır devam ettiğini aktaran Çelikbaş, “Bıçak setinin biz MS 5-6. yüzyıla ait olduğunu da stratigrafik açıdan tespit etmiş olduk. Dolayısıyla Hadrianopolis coğrafyasında ve günümüz Eskipazar’ında da devam eden hayvancılık faaliyetlerinin yaklaşık 1500 yıldır kesintisiz bir şekilde devam ettiğini de bizlere göstermiş oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin