Reklam
Reklam

15 Temmuz ve FSM Köprüleri İçin Yeni Dönem: 30 Yıllık İşletme Hakkı Gündemde

WhatsApp Image 2026 09 05 at 12.52.46
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
05 Eylül, 2026 14:16 tarihinde yayınlandı
0

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren köprü ve otoyollarla ilgili yeni düzenleme Resmî Gazete’de yayımlandı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün de aralarında bulunduğu ulaşım varlıkları özelleştirme programına dahil edilirken, işletme hakkının 30 yıla kadar devredilmesinin önü açıldı.

Türkiye’nin önemli ulaşım güzergâhları arasında yer alan köprü ve otoyollarla ilgili yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Resmî Gazete’de yayımlanan kararla, bazı köprü, otoyol ve bağlantılı tesislerin özelleştirme kapsamı genişletildi.

Düzenlemenin ardından kamuoyunda en çok merak edilen konu ise “Köprüler satılıyor mu?” sorusu oldu.

KÖPRÜLER SATILACAK MI?

Düzenleme, köprülerin mülkiyetinin özel sektöre devredilmesini öngörmüyor. Buna karşılık, işletme hakkı devri başta olmak üzere farklı özelleştirme yöntemlerinin uygulanabilmesine imkan sağlıyor.

Bu kapsamda köprü ve otoyolların işletme hakkının özel sektöre devredilmesi halinde, işletme süresi 30 yıla kadar çıkabilecek.

Kiralama, gelir ortaklığı ve gayri ayni hak tesisi gibi farklı yöntemlerin de uygulanabilmesi mümkün olacak.

Dolayısıyla düzenleme, köprülerin mülkiyetinin el değiştirmesi anlamına gelmezken, kamuya ait ulaşım altyapısının uzun süreli işletme hakkının özel sektöre verilmesinin önünü açıyor.

15 TEMMUZ VE FSM KÖPRÜLERİ DE KAPSAMDA

Özelleştirme programında İstanbul’un iki önemli ulaşım noktası olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü de yer alıyor.

Kapsamda bulunan otoyollar arasında ise;

  • KGM Avrupa Otoyolu
  • KGM Anadolu Otoyolu
  • İzmir-Aydın Otoyolu
  • İzmir-Çeşme Otoyolu
  • Niğde-Mersin-Adana (Batı) Otoyolu
  • Adana (Doğu)-Gaziantep (Batı) Otoyolu
  • Gaziantep (Doğu)-Şanlıurfa Otoyolu
  • Toprakkale-İskenderun Otoyolu

bulunuyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte Niğde-Pozantı Otoyolu, Gaziantep Çevre Otoyolu ile Bursa Çevre Otoyolu’nun Çağlayan Kavşağı-Yenişehir Kavşağı arasındaki bölümü de özelleştirme programına dahil edildi.

BAĞLANTI YOLLARI VE TESİSLER DE KAPSAMDA

Düzenleme yalnızca köprü ve otoyollarla sınırlı değil.

Bağlantı yolları, bakım ve işletme tesisleri, hizmet tesisleri, ücret toplama merkezleri ve yük aktarma merkezleri de özelleştirme kapsamında değerlendirilebilecek.

Söz konusu varlıkların tamamının tek paket halinde devredilmesi zorunlu olmayacak. Köprü ve otoyollar bir bütün halinde ya da ayrı gruplar oluşturularak özelleştirme işlemine konu edilebilecek.

HEMEN ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLMEYECEK

Kararın yayımlanmasıyla birlikte köprü ve otoyolların hemen özel şirketlere devredildiği anlamına gelmiyor.

Özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar mevcut bakım, onarım ve işletme faaliyetleri devam edecek.

İlerleyen süreçte hangi köprü veya otoyolun hangi yöntemle değerlendirileceği ve işletme hakkının kime verileceği ayrıca belirlenecek.

SON TARİH 31 ARALIK 2031

Özelleştirme işlemlerinin tamamlanması için belirlenen son tarih ise 31 Aralık 2031 olarak açıklandı.

Bu tarihe kadar kapsamda bulunan ulaşım varlıkları için farklı özelleştirme modellerinin uygulanması mümkün olacak.

KÖPRÜLERİN TAPUSU DEĞİL, İŞLETME HAKKI GÜNDEMDE

Yeni düzenlemenin en dikkat çekici noktası, mülkiyet ile işletme hakkı arasındaki fark olarak öne çıkıyor.

Köprülerin tapusunun özel sektöre satılması söz konusu değil. Ancak işletme hakkının 30 yıla kadar özel sektöre devredilebilmesinin önü açılıyor.

Gözler şimdi, önümüzdeki dönemde hangi köprü ve otoyolun hangi yöntemle ve hangi işletmeciye devredileceğine ilişkin yapılacak açıklamalara çevrildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin