Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Eylül, 2023 00:36 tarihinde yayınlandı
0

15 Temmuz Lisesi’nin ismi Düzce Lisesi oldu, valilik tepkilere açıklama yaptı

DÜZCE(İHA) – Düzce’de 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi’nin adı eski ismi olan Düzce Lisesi olarak değişti. Sosyal medyadan vatandaşlar duruma tepki gösterince valilik açıklama yapmak zorunda kaldı.

Düzce’de 1923 yılında Cedidiye Mahallesinde ortaokul olarak açılan Düzce Lisesi neredeyse bir asır boyunca öğrenci yetiştirdi. 1999 depreminde okul binası ağır hasar görerek yıkıldı. Haziran 2010 tarihinde ise Anadolu lisesine dönüştürüldü. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ise okulun ismi 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi oldu.

Düzceliler, bir asır boyunca varlığını sürdüren okulun kendi ismiyle; yani Düzce Lisesi olarak anılması için zaman zaman tekliflerde bulundu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Düzce Lisesi mezunlarının valilik makamına dilekçe ile başvurmaları üzerine, ad verme komisyonunda gerekli çalışma yapıldı. 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi’ne yeniden Düzce Lisesi adının verilmesi teklifi bakanlığa gönderildi, bakanlık ise onay verdi. Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla okulun tabelası da değişti. Okulun isim değişikliği için tören düzenlendi. Törende konuşan Vali Selçuk Aslan, “Her ne kadar aynı binada olmasa da Düzce Lisesi ismi bir asrı deviren bir marka. Düzce Lisesi asırlık bir çınar, o isim yaşatılmalı mı yaşatılmalı. ’15 Temmuz Anadolu Lisesi tekrar Düzce Lisesi olsun’ teklifi bakanlığımızca kabul gördü” dedi.

Konuşmanın ardından Düzce Lisesi okul tabelası öğrenciler tarafından açıldı.

Valilikten isim değişikliği ile ilgili açıklama

Düzce Valiliği, ’252 şehide saygısızlık yapıldı’ eleştirileri üzerine açıklama yapmak zorunda kaldı. Düzce Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Seçilmiş liderleri öncülüğünde milletimizin azim ve iradesiyle püskürtülen alçak darbe kalkışmasında şehadete ulaşan 15 Temmuz Şehitlerimizin adları ve aziz hatıraları ismin nakledildiği Düzce 15 Temmuz Şehitleri Orta Okulumuzda yaşatılmaktadır. Düzce Lisesi Mezunlar Derneği tarafından Düzce Lisesi adının tekrar okullarına verilmesi için valiliğimize başvuru yapılmıştır. Düzce Lisesi’nden mezun, şehrimize mal olmuş kişilerin ve kamuoyunun da beklentilerine cevap verecek şekilde Düzce Lisesi adının yaşatılması yeniden değerlendirilmiş, ilimiz genelinde yapılan istişareler neticesinde bu yönde bir beklentinin olması da göz önünde bulundurularak, Valiliğimiz tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gerekli çalışmanın yapılması talimatı verilmiştir. Hazırlanan komisyon kararı; Valiliğimizin isim değişikliği teklifi olarak Milli Eğitim Bakanlığına sunulmuş ve 21 Eylül 2023 tarihinde okul adının Düzce Lisesi olarak değiştirilmesi Bakanlığımız tarafından onaylanmıştır. Buna bağlı olarak; Merkez TOKİ Mehmet Akif Ersoy Ortaokulunun adı değiştirilerek, 15 Temmuz Şehitleri Ortaokulu’na dönüştürülmüştür. Bununla birlikte Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ismi ise TOKİ Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda yaşatılmaya devam edilecektir. Ülkemizde Cumhuriyetimizin 100. yılında, 100. yaşını tamamlayan 3 okuldan biri olan Düzce Lisesi’nin adının yaşatılması son derece anlamlıdır. Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada başarılı gençler yetiştirecek okulumuzun ismiyle yaşayacak olması ilimize hayırlısı olsun” denildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
Bir baslik ekleyin 96
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
16 Mayıs, 2026 17:06 tarihinde yayınlandı
0

Can Kuş’tan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Seçimleriyle İlgili Açıklama

Safranbolu’da son günlerde kamuoyunun gündeminde yer alan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı seçimleriyle ilgili tartışmalara ilişkin Can Kuş’tan açıklama geldi.

Kuş, vakıf yönetimine seçilme ve ardından istifa süreciyle ilgili kamuoyunda ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Can Kuş, yaklaşık bir buçuk ay önce vakfın önemli isimlerinden Mustafa Şehirli ile Tarihi Çarşı’daki ofislerinde bir araya geldiklerini ifade ederek, görüşmede Safranbolu’nun kültürel geleceğine yönelik projelerin ele alındığını söyledi. Özellikle “Safranbolu’da Benim Hikâyem” projesi ile Safranbolu Lisesi eski mezunlarını bir araya getirecek çalışma grubunun gündemde olduğunu belirten Kuş, yoğun çalışma temposuna rağmen bu projelere gönüllü destek vermekten memnuniyet duyacağını dile getirdiğini aktardı.

10 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçimli genel kurulda isminin yedek listeye yazıldığını sonradan öğrendiğini belirten Kuş, daha önce yaptığı görüşmelerde yoğun iş temposu nedeniyle aktif görev almak için zamana ihtiyaç duyduğunu ifade ettiğini söyledi. Buna rağmen yönetim kurulu seçiminde asil üyeliğe seçildiğini öğrendiğini kaydeden Kuş, mevcut yoğunluğu nedeniyle göreve gerekli zamanı ayıramayacağını düşünerek affını istediğini açıkladı.

İstifa süreciyle ilgili kamuoyunda ortaya atılan baskı iddialarına da açıklık getiren Can Kuş, dilekçesini, Safranbolu Lisesi mezunlarını bir araya getirecek çalışma grubunun başında bulunan Zafer Çamlıca ile yaptığı görüşmenin ardından, uygun zamanda iletilmek üzere teslim ettiğini söyledi.

Kuş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kamuoyunda iddia edildiği gibi, istifa dilekçemin zorla alındığına dair söylentiler kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Haberlerde adı geçen Vakıf Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar, Emekli Tümgeneral Zafer Çamlıca ve değerli arkadaşım Cemil Belder’in bu süreçte üzerimde en ufak bir baskısı olmamıştır.”

Safranbolu’nun kültürel mirasına katkı sunan isimlere teşekkür eden Kuş, özellikle Şefik Yılmaz Dizdar’ın vakfa kazandırdığı vizyonun önemine dikkat çekti. Ayrıca Cemil Belder’in büyük emekleriyle hayata geçirilen Kalealtı Eğitim ve Kent Tarihi Müzesi’nin Türkiye’nin önde gelen kent müzeleri arasında gösterildiğini vurguladı.

Açıklamasının sonunda Safranbolu’ya olan bağlılığını dile getiren Can Kuş, “Safranbolu sevdalısı babam Aytekin Kuş’un evladı olarak, bu şehre duyduğum sevgi bana bırakılmış en güçlü mirastır. ‘Safranbolu’ adının geçtiği her yerde ve her zaman gönüllülük esasıyla şehrimizin bir neferi olmaya devam edeceğim. Çünkü; Başka Safranbolu yok. İyi ki Safranbolu var” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin