karabuk
İmsak 05:50
Güneş 07:14
Öğle 13:07
İkindi 16:15
Akşam 18:49
Yatsı 20:08
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
KASIK
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Kasım, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

120 yıllık şehit kaşıkları Karabük’te Kaşık 2025 Sempozyumu”nda sergileniyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı, Kırşehir Türk Halk Müziği Bağlama ve Ses Sanatçısı Cengiz Büyükşahin, Çanakkale’de 57. Alay’da şehit düşen akrabasına ait 120 yıllık kaşıkları Safranbolu’da düzenlenen "Kaşık 2025 Sempozyumu"nda sergileniyor.
Safranbolu Belediyesi ev sahipliğinde, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Karabük Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen, ‘Kaşık 2025 Sempozyumu’ çeşitli etkinliklerle devam ediyor.
Etkinlikler çerçevesinde "Kaşıkta Sanat Var: Ustalar ve Çıraklar", "Kaşıklık Hayaller: 40 Çocuk 40 Hayal" ve "Bir Kaşık Bin Hikâye" sergilerinin açılışı yapıldı.
Kırşehir Türk Halk Müziği Bağlama ve Ses Sanatçısı Cengiz Büyükşahin (43),Çanakkale Savaşı’nda 57. Alay’da şehit olan dedesinin dayısı Ali Oğlu Said’e ait 120 yıllık kaşıkları, "Bir Kaşık Bin Hikâye" sergisinde sergilemek üzere Karabük’e getirdi.
Büyükşahin, kaşıkların kendisi için çok kıymetli olduğunu vurgulayarak, "Karşımda duran kaşıklar, Kırşehir’in Kocabey köyünden dedemin amcası Alioğlu Sait’e ait. Kendisi 1915’te Çanakkale’de 57. Alay’da şehit oldu. Kız kardeşinden dedeme kalıyor. Dedemden de bize yadigar kaldı. Bu kaşıkları sempozyuma göstermek için getirdim. Kimseye emanet edemem. Hep kendim taşıyorum. Yanımdan ayırmadım." dedi.
Şehit hatıralarının manevi değerine dikkati çeken Büyükşahin, şöyle konuştu:
"57. Alay’da şehit olmak bizler için hem çok hüzünlü hem de çok gurur verici. Allah tüm şehitlerimizden razı olsun. Bu, dedemiz Sait’ten kardeşi Sultan Ebeme, oradan da oğlu, yani benim dedem Halil Sarısakal’a uzanan bir hatıra. Bir millet için kaşık bile bu kadar kıymetliyken bir karış toprağını neden versin?"
Büyükşahin, kaşıkların en az 120 yıllık bir geçmişi olduğunu aktardı.
Büyükşahin, sempozyuma getirdiği diğer kaşıkların ise Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’ın sahnesinde kaşık oyunu sergileyen Abidin Ertek’e ait olduğunu kaydetti.
Ertek’in kaşık sanatında önemli bir isim olduğunu belirten Büyükşahin, "Neşet Ertaş ile birçok sahnede yer almış, sahnede kaşık kırma hüneriyle tanınan biridir. O sahnede kırdığı kaşıklar şu anda bende. Ona da saygı ve rahmetlerimi sunuyorum. Ben de bir Türk halk müziği sanatçısı olduğum için Abdal kültürüne büyük ilgi duyuyorum. Bu kültürün bir parçası olmaktan gurur duyuyorum." diye konuştu.
Kaşıkları kendi imkânlarıyla aldığını dile getiren Büyükşahin, sempozyum süresince kaşıkların ziyaretçilerin ilgisine sunulacağını ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
dq2
Aylin Sarıoğlu tarafından
03 Mart, 2026 13:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Karabük’te Çocuklar Parklarını Bekliyor

Karabük merkeze bağlı Kartaltepe Mahallesi Cevizkent TOKİ bölgesinde bulunan çocuk parkı, yaklaşık 4 ay önce daha modern bir park yapılacağı belirtilerek kaldırıldı. Ancak aradan geçen süreye rağmen herhangi bir çalışma başlatılmaması mahalle halkının tepkisine neden oldu.

Mahalle sakinleri, çocukların güvenli bir şekilde vakit geçirebileceği tek alanın ortadan kaldırıldığını belirterek, boş bırakılan alanın zamanla mezbelelik hale dönüştüğünü ifade etti. Parkın bulunduğu alanın şu anda atıl durumda olduğu, çevresinde moloz ve çeşitli atıkların yer aldığı görüldü.

Vatandaşlar, özellikle yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte çocukların oyun oynayacak alan bulmakta zorlandığını dile getirerek, verilen sözlerin yerine getirilmesini istedi. “Çocuklarımız dört aydır park bekliyor. Yıkılırken çok kısa sürede yenisinin yapılacağı söylenmişti ancak ortada bir çalışma yok” diyen mahalle sakinleri, yetkililerden açıklama bekliyor.

Konuyla ilgili olarak Karabük Belediyesi’nden henüz resmi bir açıklama yapılmazken, mahalle halkı parkın bir an önce yapılarak çocukların hizmetine sunulmasını talep ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin