100 YILI AŞKIN TESCİLLİ LEZZET : ÇARŞAMBA KIVRATMASI

Karabük Postası tarafından
07 Kasım, 2023 16:13 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’un Çarşamba ilçesinde yapılan Çarşamba Kıvratması pişirilmesi, şekli, bayatlamayan özelliğiyle geçmişten günümüze kadar gelerek kültürel bir miras olarak kaldı. 2018 yılında mahreç işareti alan Çarşamba kıvratması Samsun’un 15. Coğrafi işaretli ürünü oldu. blank Şerbetsiz yapılmasıyla ün kazanmış olan Çarşamba Kıvratmasının 100 yılı aşkın bir tarihi bulunuyor. Adını yapım şeklinden alan kıvratma oklavaya sarılıp büzülüyor ve ortaya kıvır kıvır bir görüntü seriyor. Bu zamana gelene kadar birçok isim değiştiren Kıvratma ilk çıktığı zamanlar yuvarlak tepsiye döşendiği için “ Kocakarı Gerdanı “ daha sonra “ Kıvırtma “ günümüzde ise “ Kıvratma “ adıyla biliniyor.  ‘Oldukça uzun bir raf ömrü var ’ Meşhur Kıvratmanın en önemli özelliği hamurunun çok ince olması ve taş fırında pişirilip kendine has bir aroma kazanması. Bu küçük detaylar alışılmışın dışında yepyeni bir lezzet deneyimi yaşatıyor. Eskiden evlerde şerbetli de tüketiliyormuş hala bu şekilde tüketenler de var ancak şerbet olmadan tüketirseniz hem daha hafif oluyor hem de aroması kaybolmuyor. En belirgin özelliği ise su aktivitesi düşük yani oldukça kuru bir ürün olması sebebiyle uzun bir raf ömrünün olması. Evlerde yapıldığında bolca yapılır ve kavanozlara doldurularak 25-30 gün gibi uzun bir zamanda tüketilebilir. Çarşamba’da bayramlarda, ramazanda, düğün ya da isteme merasimlerinde yapılan geleneksel bir tatlı. AYÇA NUR ŞİRİN

Keskin, “Orman köylülerimizin kalkındırılması bizim birincil önceliğimizdir”

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ocak, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, orman köylülerinin değerine dikkat çekerek "Teşkilatımıza yakışır itibar projeler ile orman köylümüzün kalkınmasına dayanak olmaya devam edeceğiz" dedi.
Zonguldak Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, Bölge Müdür Yardımcıları ve şube müdürleri ile birlikte kıymetlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Ormancılığın tabiatla birlikte hareket etmeyi mecburî kıldığından vakti ve mevsim kaidelerini çok güzel kıymetlendirmek gerektiğini tabir eden Keskin, "Ormancılık faaliyetlerimizin çok taraflı ekolojik, teknik, toplumsal ve kültürel istekler göz önünde bulundurularak verimli bir biçimde yapılması öncelikli amaçlarımız ortasında yer alıyor. Ünitelerimiz tarafından yapılacak faaliyetlerde en az kaynak kullanımı ile en yüksek yararın sağlanması ve imkânların aktif bir halde kullanılması kapsamında verimlilik konusunun da hassasiyetle takip edileceğini belirtmek isterim” diyerek ormancılık çalışmalarında kaliteyi artırmak için ayak basmadık orman kesiminin kalmaması gerektiğini tabir etti.
Orman köylülerinin kalkındırılmasının birincil öncelik olduğunu belirten Keskin, başta Orköy kredileri olmak üzere tüm ormancılık faaliyetlerinde orman köylüsünün istihdam edilmesinin yanı sıra kırsal kalkınmanın lokomotifi olan orman teşkilata yakışır itibar projeler ile orman köylüsünün kalkınmasına takviye olmaya devam edeceklerini söyledi. Keskin, "“Teşkilatımız ve bölgemiz bizlerden hoş hizmetlerimizin devamını bekliyor. Tüm grup arkadaşlarımıza güveniyor, 2024 yılında olduğu üzere 2025 yılında da programlarımızı tamamlayacağınıza inanıyorum” dedi.
Keskin, Şube Müdürlerinin sunumların akabinde mesleksel yeterliliğinin geliştirilmesi, yeni yayımlanan mevzuat ile uygulamalar, temel prensip ve uygulamada birliğin sağlanması ile hizmet kalitesi ve verimliliğin arttırılmasına yönelik olarak Şube Müdürlerine talimatlarını vermesinin akabinde toplantı sona erdi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.