blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2025 00:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Zonguldak’ta “Sağlıklı ve hareketli yaşama merhaba” yürüyüşü düzenlendi

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Kemal Köksal Kent Stadyumu’nda 10 Mayıs Sıhhat için Hareket Et Günü ve 6 Mayıs Dünya Astım Günü kapsamında "Sağlıklı ve Hareketli Yaşama Merhaba" yürüyüşü düzenlendi.
Zonguldak Kemal Köksal Stadyumu’nda bir ortaya gelen sıhhat çalışanları ve öğrenciler spor antrenörleri önderliğinde yapılan ısınma hareketleri sonrasında ellerinde pankartlarla alan içinde yaklaşık 40 dakikalık bir yürüyüş gerçekleştirdi. Düzenlenen yürüyüşün akabinde bir konuşma yapan Vilayet Sıhhat Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner fiziksel faal olmanın ve tertipli sıhhat denetimleri yaptırmanın değerine dikkat çekerek şöyle dedi:
"Dünya Astım Günü’nün bu yılki teması "Astımda inhaler tedavi: Ne kadar gerçek o kadar etkili" biçiminde belirlenmiştir. Dünya Astım Gününde, aile doktorları başta olmak üzere çeşitli branştan doktorlarımıza, eczacılarımıza, hemşirelerimize ve hastalarımıza yönelik etkinlikler düzenlenerek yeni astım tedavisi ve inhaler eğitimi ile ilgili bilgilerin güncellenmesi planlanmıştır. Astım hava yollarını etkilemektedir ve dolayısı ile verilen ilaçların hava yoluna ulaşması gereklidir. İnhaler yolla verilen tedaviler, hava yollarına yani hastalığın olduğu yere direkt ulaştırılmaktadır. İnhaler yolla uygulama, astım ilaçlarının çok daha düşük dozlarda ve tesirli biçimde verilmesine imkan sağlamaktadır. Düşük doz kullanım, beraberinde çok daha az ilaç yan tesiri manasına gelmektedir. İnhaler ilaçların bu olumlu sonuçları için hakikat formda kullanımı da çok değerlidir. Lakin yapılan araştırmalar, pek çok astımlı hastanın, sprey tipi yahut kuru toz biçimindeki inhaler aygıtını yanlışsız teknikle kullanmadığını göstermiştir. Gerçek uygulanmadığında, ilaç, akciğerlere kâfi ölçüde ulaşamayacağı için tedavi de tesirli olamayacaktır "
İl Sıhhat Müdürü Uzm. Dr. Güner, " Toplumda fizikî aktivitenin artırılması hükümetler, tüm kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri dahil herkesin sorumluluğunda olup her yaş ve cinsiyetten engelli bireyler de dahil toplumun her kesiti için günlük 30-60 dakika orta yoğunlukta bir fizikî aktivite önemli hastalıkları önlemek için güçlü bir araç ve uygun maliyetli bir halk sıhhatini düzgünleştirme sistemidir. Ülkemizde de 10 Mayıs Sıhhat İçin Hareket Et Günü, her yıl Bakanlığımızın uyumunda öbür paydaş kurum, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile birlikte toplum şuurunu ve farkındalığını arttırmak hedefi ile 81 vilayetimizde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Etkinliklerde küçükten büyüğe herkesin takviyesi ve iştiraki sağlanarak, hareketli hayat ve sıhhat üzerine tesirlerinin ehemmiyeti vurgulanmaktadır."
Yürüyüşün akabinde Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından iştirakçilere elma, şapka ve broşürler dağıtıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2025 00:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Glütensiz yaşam için farkındalık etkinliği düzenlendi

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 9 Mayıs Dünya Çölyak aktiflikleri kapsamında " Pak Etraf, Sağlıklı Hayat " projesi nedeniyle bir dizi aktiflik yaptı.
Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü Salonunda Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu’nun eşi Güney Hacıbektaşoğlu’nun yanı sıra protokol ve bazı siyasi parti glütensiz hayata dikkat çektiler. Atatürk Devlet Hastanesi Misyon yapan Diyetisyen Dilek Yıldırım ile Kantin İşletmecileri Derneği Başkanı Süleyman Erbay tarafından organize edilen glütensiz poğaça üretim atölyesinde, çölyak hastalığına dikkat çekilerek glütensiz beslenmenin ehemmiyeti vurgulandı. İştirakçiler, şahsen poğaça imal sürecine eşlik ederek çölyaklı bireylerin yaşadığı günlük zorlukları deneyimlediler.
Etkinliğe gösterilen ilgi ve hassaslıktan ötürü, Vilayet Sıhhat Müdürü Uz. Dr. Ertuğrul Güner tarafından iştirakçilere teşekkür edilerek iştirak dokümanları takdim edildi. Glütensiz eserler, Zonguldak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve halka açık olarak düzenlenen söyleşi programında ikram edilerek iştirakçilere sunuldu.
Zonguldak Vilayet Sıhhat Müdürü Uz. Dr. Ertuğrul Güner Çölyak hastalığı konusunda şu bilgileri verdi; "Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar üzere tahıllarda bulunan gluten isimli proteine maruz kalma sonucu gelişen, kronik, immün aracılı bir ince bağırsak enteropatisidir. Dünya çapında gün ve haftalar ile farkındalık çalışmalarıyla mevzuya dikkat çekilmektedir. Çölyak hastalığı temelde ince bağırsağı etkilese de, klinik özellik yelpazesi hem intestinal hem de ekstraintestinal semptomlar ile çok geniştir. Her yaş kümesinde, her ırkta ve her iki cinste de görülebilir. Çölyak hastalığında faal olduğu bilinen tek tedavi, glutenin ömür uzunluğu diyetten çıkarılmasıdır. Glutensiz diyet uygulanmasındaki gaye, hastalığın var olan semptomlarını denetim altına almak, hastaların hayat kalitelerini arttırmak ve hastalıkları ile ilgili komplikasyonların oluşmasını önlemektir. Bilhassa çölyak hastalığında erken teşhis çocuklarda büyümenin yakalanmasında, uzun periyot komplikasyonlarının önlenmesinde kıymetlidir. Hastaların birçoklarında, diyet tedavisine tam ahenk sağlamalarının akabinde klinik bulgularının büsbütün düzeldiği, serolojinin olağana döndüğü gözlenmektedir. Çölyak hastalığı toplumun yaklaşık %1- %0.03 etkilemektedir. Hastalığın çok geniş bir klinik yelpazeye sahip olması, atipik seyir gösterebilmesi yahut hiç bulgu vermemesi nedeniyle gerçek bir prevalans vermek zorlaşmaktadır, bu nedenle hastaların lakin yüzde 10’nuna teşhis konulduğu iddia edilmektedir. Çölyak hastalığı, bilindiği üzere hem çocuklar hem de erişkinlerde geniş bir klinik yelpazeye sahiptir. Organizmada etkilemediği sistem ya da organ yoktur. Tüm sistemlere yönelik semptomlara neden olması çok önemli teşhis karmaşasına yol açmaktadır. Bu durum tıbbın her disiplininden doktorları ilgilendiren üniversal bir meseledir. Geçmeyen, yineleyen ve ismi konulamayan her türlü sıhhat probleminde çölyak hastalığının akla getirilmesi gerekir. Toplumda teşhis almamış hastalar buz dağının görünmeyen kısmıdır. Teşhis formüllerinden kan testleri serolojik özel testler ile ön teşhis konmakta lakin kesin teşhis ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır. Tedavisi diyet ile mümkün olan çölyak hastalığında erken teşhis çölyaklıların hayat kalitesinin tekrar düzelmesi ve kaybedilecek sıhhat maliyetinin önüne geçilmesi için son derece değerlidir. Çölyak glutensiz beslenme ile bir hastalık değil ömür üslubu olarak hayata yerleşmelidir."

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.