Zonguldak’ta fiyatı düşen hamsiye vatandaşlardan yoğun ilgi - Karabük Haber Postası
zonguldakta fiyati dusen hamsiye vatandaslardan yogun ilgi
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Kasım, 2024 16:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Zonguldak’ta fiyatı düşen hamsiye vatandaşlardan yoğun ilgi

Zonguldak’ta bollaşması ile birlikte fiyatı da düşen hamsiye vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Zonguldak’ta hamsi tezgahlarda 100 liradan alıcı bulurken, palamut ise 200 liradan satılıyor. Hamsinin fiyatının ucuz olması vatandaşların yoğun ilgisine neden oldu. Balıkçı Oktay Ertürk, ”Hamsi bolluğu var yine. Hamsi giriş yaptı Zonguldak’a doğru. Yerel hamsi, fiyatı da uygun, 100 lira. Vatandaş da alabilir. Artık palamut bitiyor. Bol olursa hamsi biraz daha düşer” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kpyeni 15
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
24 Nisan, 2026 15:48 tarihinde yayınlandı
0
0

KBÜ’den  Yenilikçi Benzen Giderim Projesi

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde yürütülen proje ile atık biyokütleden geliştirilen karbon malzemeler kullanılarak iç ortam havasındaki benzenin etkin şekilde giderilmesi hedefleniyor.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde yürütülen “TÜBİTAK 1002 Atık Biyokütleden Derin Ötektik Çözücüler ile Zenginleştirilmiş Karbon Malzeme Sentezi ve Benzenin Gaz Ortamından Uzaklaştırılmasında Kullanımı” başlıklı araştırma projesi, hava kirliliğinin önemli bileşenlerinden biri olan benzenin giderilmesine yönelik yeni bir yaklaşım sunuyor.

Prof. Dr. Hamiyet Şahin Kol yürütücülüğünde gerçekleştirilen projede; atık biyokütleden elde edilen karbon bazlı malzemelerin geliştirilmesi ve performanslarının artırılması amaçlanıyor. Bu doğrultuda, baobab meyvesi çekirdeklerinden elde edilen biyokarbonlar, derin ötektik çözücüler ile modifiye edilerek daha yüksek adsorpsiyon kapasitesine sahip malzemeler haline getiriliyor.

Karabük Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Kuddusi Akalın ve Öğr. Gör. Ayşe Nihan Açıkkapı ile Kastamonu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kaan Işınkaralar’ın araştırmacı olarak yer aldığı; Fatıma Salah Eldın Ibrahim Elhag ve Yahia Bani Hani’nin ise bursiyer olarak katkı sunduğu çalışma, atıkların değerlendirilmesine katkı sağlarken aynı zamanda çevre dostu ve sürdürülebilir malzeme üretimini destekliyor.

BENZEN KİRLİLİĞİNE KARŞI ETKİN YAKLAŞIM

Sanayi faaliyetleri, araç emisyonları ve sigara dumanı gibi kaynaklardan yayılan benzenin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu biliniyor. Proje kapsamında geliştirilen malzemelerle, benzenin iç ortam havasından etkin şekilde uzaklaştırılması hedefleniyor.

Proje çıktılarının; iç ortam hava kalitesinin iyileştirilmesi, endüstriyel emisyonların azaltılması ve çevre teknolojilerinin geliştirilmesi gibi alanlarda kullanılabileceği değerlendiriliyor.

BİLİMSEL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KATKI

Karabük Üniversitesinde yürütülen çalışmanın, sürdürülebilir çevre teknolojilerinin geliştirilmesine katkı sunması bekleniyor. Proje ile atıkların katma değerli çevre teknolojilerine dönüştürülmesi yoluyla daha temiz ve sağlıklı yaşam alanlarına katkı sunulması hedefleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin