ZONGULDAK ’ın Ereğli ilçesinde şiddetli fırtında bazı evlerin çatısı uçarken, ağaçlar da yerinden sökülerek devrildi. Karedeniz Ereğli ilçesinde sabah saatlerinde başlayan yağmur, akşam saatlerinde yerini kuvvetli fırtınaya bıraktı. Fırtına nedeniyle Yeşiltepe-Kepez yolu üzerinde bulunan 6 katlı bir apartmanın çatısı uçtu. Apartmanın çatısı benzin istasyonu girişinde bulunan bir bankaya ait ATM’ye büyük zarar verirken, parçaları ise etrafa dağıldı. Çatı izolasyonu malzemeleri ise fırtına ile birlikte elektrik tellerine yapıştı. Elektrik kurumu yetkilileri önlem amacıyla bölgedeki enerjiyi keserek, elektrik tellerindeki izolasyon malzemelerini temizledi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri apartman sakinleri ile birlikte hasar tespiti yaptı. Kdz. Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri de ATM’nin parçalanması nedeniyle olay yerine gelip güvenlik önlemi aldı. Kdz. Ereğli Belediyesi ekipleri fırtınada uçan ve etrafa dağılan çatının parçalarını temizlemek için çalışma başlattı. Kuvvetli esen fırtınanın bir anda çıktığını ve çatıyı uçurduğunu söyleyen bir apartman sakini, evden koşarak indiklerini ifade etti. Mahalle sakinlerinden Tahir Akar ise, her şeyin 15 saniyede olduğunu belirterek, can kaybının yaşanmadığını dile getirdi. Kuvvetli fırtına ilçenin Uzunçayır, Kışla ve Belen mahalleleri ile Pınarcık köyünde de bazı ağaçların devrilmesine neden oldu. Ağaçların devrilmesi nedeniyle elektrik hatları zarar görünce bazı bölgelere uzun süre enerji verilemedi. Uzunçayır Mahallesi’nde de yerinden sökülen ağaçlar devrildi. Mahalleye giden yol üzerinde devrilen iki ağaç elektrik tellerinin kopmasına neden oldu. Elektrik kurumu yetkilileri enerji bağlantısını keserek önlem alırken, itfaiye ekipleri de yoldaki ağaçları temizlemek için çalışma başlattı. İtfaiye ekipleri devrilen ağaçları kesip yoldan kaldırarak, yaklaşık 1 saat boyunca kapalı kalan yolu yeniden trafiğe açtı. Uzunçayır Mahallesi Muhtarı Şaban Özcan, kuvvetli fırtınanın iki ağacı devirdiğini belirterek, öğrencilerin ve çalışanların eve dönüş saatinde yaşanan bu durum nedeniyle herhangi bir can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu söyledi. Kdz. Ereğli Belediyesi itfaiye ekipleri yollara devrilen ağaçları temizlerken, elektrik kurumu idaresi ekipleri de kopan telleri onarıp yerleşim yerlerine yeniden enerji vermek için çalışmalarını sürdürüyor.


Zonguldak’ta Fırtınada Çatılar Uçtu, Ağaçlar Devrildi
Bolu’da dereye kirleten tesislere bugüne kadar 53 milyon liradan fazla ceza kesildi: 4 milyon liralık yeni ceza
Bolu’nun Gerede ve Ulusu Çayı havzalarında çevre kirliliğini önlemek amacıyla yürütülen denetimlerde, mevzuata aykırı hareket eden tesislere adeta ceza yağdı. Bolu Valiliği, yapılan son denetimlerde ASKİ Gerede Atıksu Arıtma Tesisi’ne 4 milyon liranın üzerinde ceza kesildiğini, bugüne kadar uygulanan toplam ceza miktarının ise 53 milyon lirayı aştığını açıkladı.
Bolu Valiliği tarafından, Gerede Çayı ve Ulusu Çayı havzasında yürütülen çevre denetimlerine ilişkin yazılı bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Valilik koordinasyonunda çevrenin korunması ve doğal kaynakların gelecek nesillere aktarılması amacıyla denetimlerin aralıksız sürdüğü belirtildi.
ASKİ tesisine 4 milyon lira ceza
Özellikle 12-21 Mayıs 2026 tarihleri arasında Ulusu Çayı’na deşarj yapan işletmeler ve organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilen kapsamlı çevre denetimlerinin sonuçları paylaşıldı. Bu tesislerden alınan atıksu numunelerinin analiz edilmesi neticesinde, ASKİ Gerede Atıksu Arıtma Tesisi’ne 4 milyon 195 bin 994 TL idari para cezası uygulandığı bildirildi.
3 firmanın faaliyeti durduruldu, 63 işletme mühürlendi
Valilik açıklamasında, geçmiş dönem denetimlerinin bilançosuna da yer verildi. 1 Eylül 2023 ile 25 Eylül 2024 tarihleri arasında kural ihlali yapan işletmelere 13 milyon 456 bin 597 TL; 26 Eylül 2024’ten bugüne kadar yapılan denetimlerde ise 35 milyon 660 bin 532 TL idari para cezası kesildiği ifade edildi. Ayrıca, çevre mevzuatına aykırılık tespit edilen 3 firmanın çevre izinlerinin iptal edilerek, şartları sağlayana kadar faaliyetlerinin tamamen durdurulduğu kaydedildi. Kaçak deşarjların önüne geçmek için alınan sert tedbirlere de değinilen açıklamada, Eski Tabakhaneler Bölgesi’nde faaliyet gösteren 63 işletmenin atıksu üreten proseslerinin mühürlendiği hatırlatıldı.
5 tesis 7/24 çevrimiçi izleniyor
Ulusu Çayı’na deşarj yapan tüm tesislerde atıksu arıtma sistemlerinin bulunduğu vurgulanırken, kirlilik yükü yüksek olan 5 tesisin Sürekli Atıksu İzleme Sistemi (SAİS) ile 7/24 çevrimiçi olarak anlık takip edildiği aktarıldı.
Öte yandan, Gerede Karma Organize Sanayi Bölgesi’ne merkezi bir atıksu arıtma tesisi yapımı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yatırım programına alınan projenin sürdüğü; Gerede Deri İhtisas OSB’de ise günlük 6 bin 300 metreküp kapasiteli yeni tesisin 2024 yılından bu yana hizmet verdiği belirtildi.


