Zonguldak'ta Fırtınada Çatılar Uçtu, Ağaçlar Devrildi - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
27 Nisan, 2016 07:50 tarihinde yayınlandı
0
0

Zonguldak’ta Fırtınada Çatılar Uçtu, Ağaçlar Devrildi

ZONGULDAK ’ın Ereğli ilçesinde şiddetli fırtında bazı evlerin çatısı uçarken, ağaçlar da yerinden sökülerek devrildi. Karedeniz Ereğli ilçesinde sabah saatlerinde başlayan yağmur, akşam saatlerinde yerini kuvvetli fırtınaya bıraktı. Fırtına nedeniyle Yeşiltepe-Kepez yolu üzerinde bulunan 6 katlı bir apartmanın çatısı uçtu. Apartmanın çatısı benzin istasyonu girişinde bulunan bir bankaya ait ATM’ye büyük zarar verirken, parçaları ise etrafa dağıldı. Çatı izolasyonu malzemeleri ise fırtına ile birlikte elektrik tellerine yapıştı. Elektrik kurumu yetkilileri önlem amacıyla bölgedeki enerjiyi keserek, elektrik tellerindeki izolasyon malzemelerini temizledi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri apartman sakinleri ile birlikte hasar tespiti yaptı. Kdz. Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri de ATM’nin parçalanması nedeniyle olay yerine gelip güvenlik önlemi aldı. Kdz. Ereğli Belediyesi ekipleri fırtınada uçan ve etrafa dağılan çatının parçalarını temizlemek için çalışma başlattı. Kuvvetli esen fırtınanın bir anda çıktığını ve çatıyı uçurduğunu söyleyen bir apartman sakini, evden koşarak indiklerini ifade etti. Mahalle sakinlerinden Tahir Akar ise, her şeyin 15 saniyede olduğunu belirterek, can kaybının yaşanmadığını dile getirdi. Kuvvetli fırtına ilçenin Uzunçayır, Kışla ve Belen mahalleleri ile Pınarcık köyünde de bazı ağaçların devrilmesine neden oldu. Ağaçların devrilmesi nedeniyle elektrik hatları zarar görünce bazı bölgelere uzun süre enerji verilemedi. Uzunçayır Mahallesi’nde de yerinden sökülen ağaçlar devrildi. Mahalleye giden yol üzerinde devrilen iki ağaç elektrik tellerinin kopmasına neden oldu. Elektrik kurumu yetkilileri enerji bağlantısını keserek önlem alırken, itfaiye ekipleri de yoldaki ağaçları temizlemek için çalışma başlattı. İtfaiye ekipleri devrilen ağaçları kesip yoldan kaldırarak, yaklaşık 1 saat boyunca kapalı kalan yolu yeniden trafiğe açtı. Uzunçayır Mahallesi Muhtarı Şaban Özcan, kuvvetli fırtınanın iki ağacı devirdiğini belirterek, öğrencilerin ve çalışanların eve dönüş saatinde yaşanan bu durum nedeniyle herhangi bir can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu söyledi. Kdz. Ereğli Belediyesi itfaiye ekipleri yollara devrilen ağaçları temizlerken, elektrik kurumu idaresi ekipleri de kopan telleri onarıp yerleşim yerlerine yeniden enerji vermek için çalışmalarını sürdürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
sifa dagitan kaldirik otu tezgahlardaki yerini aldi pPtJvgL5
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Nisan, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Şifa dağıtan kaldirik otu tezgahlardaki yerini aldı

DÜZCE (İHA) – Düzce’nin yüksek kesimleri ve dik yamaçlarında bahar aylarında kendiliğinden yetişen kaldirik otu, köylü pazarlarındaki tezgahlarda yerini aldı.

İçerdiği kalsiyum ve potasyum sayesinde birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen kaldirik otu, Düzcelilerden yoğun ilgi görüyor. Sadece mart ayının başından mayıs ayının ortalarına kadar doğadan toplanabilen bu şifalı bitki; kavurma, turşu ve konserve yapılarak tüketiliyor.

Hamidiye Mahallesi’nde kurulan salı pazarında yaylalardan topladığı kaldirikleri satışa sunan pazarcı esnafı Şaban Ünlü, ürüne olan talebin satıcıları memnun ettiğini belirtti. Kaldirik otunun tamamen doğal yollarla, ilaçsız ve gübresiz yetiştiğini vurgulayan Ünlü, “Kaldirik otu ormanlarda çıkar ve doğaldır. Temizlenip, doğrandıktan sonra haşlanıyor. Haşladıktan sonra kimisi soğanla kavuruyor, kimisi pırasa ile kavuruyor. Bazıları da kavrulduktan sonra üzerine yumurta kırar. Konserve yapan var, turşu yapan var. Böbreklere ve idrar yollarına, aynı zamanda göğüs hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Mart ayının başında çıkmaya başlar, mayıs ayının 15’ine kadar yüksek kesimlerde çıkmaya devam” dedi.

“Bir pazarda 1 tona kadar satılıyor”

Vatandaşların kaldirik otunu severek tükettiğini dile getiren Ünlü, “Talep çok iyi. Bir pazarda ortalama 500 kilogram ile 1 ton arasında kaldirik satıldığı söyleniyor. Bütün tezgahlarda mevcut. Benim günlük satışım 80 ile 100 kilogramı buluyor” ifadelerini kullandı.

Toplama sürecinin oldukça zahmetli olduğuna dikkat çeken Ünlü, kaldirik otunun kilogram fiyatının 80 ile 100 lira arasında değiştiğini ve verilen emeğe göre bu fiyatın oldukça uygun olduğunu sözlerine ekledi.

Faydaları saymakla bitmiyor

Halk arasında şifa kaynağı olarak bilinen kaldirik otunun faydaları ise saymakla bitmiyor. Kemik gelişimi ile kalp ve damar sağlığını destekleyen bitkinin, böbrekleri çalıştırdığı ve idrar yollarına iyi geldiği ifade ediliyor. Balgam söktürücü özelliğiyle öksürük ve boğaz ağrılarını kesen kaldirik otu; sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olarak stres, uykusuzluk ve depresyon gibi sorunların hafifletilmesinde de rol oynuyor. Ayrıca tohumundan elde edilen yağın ciltteki sivilce lekeleri, çatlak ve selülit gibi sorunlara fayda sağladığı biliniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin