Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Ağustos, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Zonguldak’ta 2024 yılı Temmuz ayında 594 konut satıldı

TÜİK’in verilerine göre 2024 yılı Temmuz ayında 594 konutun satışı gerçekleştirildi.
TÜİK, 2024 yılı konut satış istatistiklerini paylaştı. Verilere göre Zonguldak’ta 2024 yılı Temmuz ayında 594 konut satıldı. Öte yandan 2023 yılı ilçelere göre konut satış istatistikleri de kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre Alaplı ilçesinde 2023 yılında 381 konutun satışı gerçekleştirildi. Bu satışlardan 73’ü ipotekli, 308’i diğer satış olarak kaydedildi. Konutların 102’si ilk, 279’u ikinci el satış olarak kaydedildi.
Çaycuma ilçesinde bin 90 konut satışı gerçekleştirildi. Bunların 172’si ipotekli, 918’i diğer satış olarak kaydedildi. 601’i ilk el, 489’u ikinci el satış olarak kaydedildi. Devrek ilçesinde 503 konutun satışı gerçekleştirildi. Bunlardan 69’u ipotekli, 534’ü diğer satış olarak kaydedildi. Bu satışlardan 166’sı ilk el 437’si ikinci el satış olarak kaydedildi.
Karadeniz Ereğli ilçesinde bin 652 konut satışı gerçekleştirildi. Bu satışlardan 334’ü ipotekli satı, bin 318’i diğer satış olarak kaydedildi. Bu satışlardan 621’i ilk el, bin 31’i ikinci el satış olarak kaydedildi.
Gökçebey ilçesinde 171 konut satışı gerçekleştirildi. Bunlardan 11’i ipotekli, 160’i diğer satış olarak kaydedildi. 58’i ilk el, 113’ü ikinci el satış olarak gerçekleşti. Kilimli ilçesinde ise 2023 yılında 196 konut satışı gerçekleşti. Bunlardan 19’u ipotekli, 177’si diğer satış olarak kaydedilirken, 29’u ilk el 167’si ikinci el satış olarak gerçekleşti.
Kozlu ilçesinde 845 konut satıldı. Bunlardan 161’i ipotekli, 684’ü diğer satış olarak kaydedildi. Bu satışlardan 416’sı ilk el, 429’u ikinci el satış olarak kayıtlara geçti. Merkez ilçesinde ise bin 155 konut satışı gerçekleştirildi. Bu satışlardan 267’si ipotekli satış, 888’i diğer satış olarak gerçekleşti. Satışların 417’si ilk el 738’i ikinci el satış olarak gerçekleşti.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mart, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

İftar saatinde yaşadıkları heyelanı kıyamete benzettiler

Rize’nin Ardeşen ilçesinde meydana gelen heyelanın akabinde 18 meskenin tahliyesine neden olan heyelan anını anlatan köylüler, o anları kıyamete benzettiler.
Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Aşağıdurak Köyü’nde Cuma akşam saatlerinde heyelan meydana geldi. Karın erimesiyle yumuşayan toprak zirveden koparak köyün içerisinden aktı. Balçığa bulanan köydeki 18 konut Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü (AFAD) tarafından önlem hedefli tahliye edildi. Heyelan nedeniyle suların kesik olduğu köyde vatandaşlar tarafından paklık çalışmaları devam ederken, Rize Vilayet Özel İdaresi’ne bağlı takımlar de bölgede çalışmalarını sürdürüyor.
Heyelanda meskeni ziyan gören ve heyelanın yaşandığı o anları anlatan İsmail Hakkı Bayrak, komşularının kendilerini uyardığını lisana getirerek "Tam iftar saatiydi, telefonumda öbür odada sessizdeydi. Hiç haberim olmadı. Üstten geliyor afet fakat hiç haberimiz yok. Komşular bağırdı bize ‘Evden çıkın’ diye lakin biz duymadık. Konutun art kısmına kadar geldiğinde eşim ne oluyor diye bir dışarıya baktı ki bize işaret ettiler ‘Evden çıkın’ diyerek. Biz de çabucak çıktık meskenden. Ardımızdan konutun kapısını doldurdu. Komşumuzun konutuna sığındık ve o gece konuk olduk" dedi.
Evlerinin tahliye edildiğini lakin köyde bulunan hayvanları için her gün ilçe merkezine gidip gelmek zorunda kaldığını kaydeden Bayrak "AFAD’dan geldiler ve burayı boşaltın dediler. Çalışma yapmak üzere tekrar geleceklerini söylediler. Şuanda oturma müsaadesi yok. Ardeşen merkezde kalıyoruz. Her gün inip geliyoruz. Ahırda hayvanımız var, merkezde bağlayacak yer yok. Ne yapacağız bizde bilemiyoruz" sözlerini kullandı.
Eşinin uyarısı üzerine balkona çıktıktan sonra gördükleri karşısında şoke olduğunu vurgulayan köy sakini Emine Ofluoğlu ise heyelan anlarını "Bir baktım ki kıyamet koptu geliyor" sözleriyle anlattı. Ofluoğlu "İftardan biraz evvel eşim balkona çıktı. ‘Çok gürültü var, rüzgar mı ne var?’ dedi. Bende onun üzerine balkona çıkıp denetim edeyim dedim. Sonra bir baktım ki kıyamet koptu geliyor. Ondan sonra çabucak yengeme bağırmaya başladım. Eşim telefonla arayınca duymadılar lakin sonra sesimizi duyarak dışarıya çıktılar. Üstten büyük bir ses geldi. Allah’tan o sıra çıkmıştılar meskenden. Allah kurtardı. Korkan komşularımın hepsi o gece benim konutuma geldi. Sabaha kadar dehşetten hiç uyuyamadık" diye konuştu.
Heyelanın akabinde köyde su kesintisi olduğuna dikkat çeken Ofluoğlu "Şimdi de suyumuz akmıyor. Depoya çıktım, köyde 1 damla suyumuz yok. Yerinde depo yapılmasını rica ediyorum yetkililerden. Bir yangın çıksa köyde su yok" açıklamasında bulundu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.