Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Zonguldak’ın Kömür Tarihi, Diş Hekimliği Öğrencilerine Anlatıldı

Zonguldak Yayın: 30.03.2015 06:54
Yazar:

ZONGULDAK 2015 yılı Türk Diş hekimleri Birliği 9. Ulusal Öğrenci Kongresi kapsamında Zonguldak’taki Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerine Zonguldak’ın kömürü tarihi hakkında bilgiler verildi. Dedeman Otel’de gerçekleştirilen programda Türkiye’nin dört bir yanından gelen Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerine sunum gerçekleştiren Genel Maden İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral, Zonguldak’ın kömürle buluşması, Zonguldak tarihinde yaşananlar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Zonguldak’ın kömürle özdeşleşmiş bir şehir olduğunu ifade eden Oral, “Zonguldak kömürle var olmuş bir şehir. Bu gördüğünüz şehir zamanında bataklık, sazlık bir yermiş. Şehirde hiçbir yerleşim alanı yokmuş. Zonguldak’ın tarihi Çaycuma’dadır, Ereğli’dedir, Devrek’tedir. Zonguldak’ın şu anda 19 mahalleden oluşan, şehir merkezinde tarihten gelen bir yerleşim yoktur. Sadece şehrin iç kesimlerinde bulunan Gaca Mahallesi’nde yerleşim varmış. Uzun Mehmet kömürü bulana kadar Zonguldak şehir merkezinde yerleşim yoktu” şeklinde konuştu.
1829 yılında Uzun Mehmet’in kömürü bulması sebebiyle Zonguldak’ın kaderinin değiştiğini bildiren Oral, düşük fiyatlı kömür sayesinde dünya çapındaki özel şirketlerin Zonguldak’a geldiğini ve Zonguldak’ın bir sanayi şehri halinde dönüştüğünü ifade etti. 1849 yılında ise Zonguldak’ın küçük bir mahalleden kömür sayesinde bir şehre dönüştüğünü söyleyen GMİS Başkan Danışmanı Turhan Oral, “Özellikle sanayi devriminin zirve yaptığı dönemlerde, Fransız, İngiliz, Alman, Belçika ve Rus şirketleri başta olmak üzere büyük yabancı şirketler Zonguldak’a gelmiştir. O günün Osmanlı Devleti’ne baktığımızda Zonguldak’tan başka hiçbir ilde böylesine bir şey yoktur. Zonguldak Emperyalist Devletlerin sömürüsüne maruz kalmıştır” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Altın Safran’da 109 Ülkeden Bin 448 Belgesel Yarışacak

Kültür Sanat Yayın: 03.05.2024 14:31
Altın Safran’da 109 Ülkeden Bin 448 Belgesel Yarışacak

Türkiye’nin ve Dünya’nın sayılı festivalleri arasında yer alan Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin 25.si bu yıl 29 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında yapılacak. 26 Nisan itibari ile sona eren başvuruların ardından bu yılki festivalde 109 ülkeden bin 448 belgesel yarışacak.

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında düzenlenen Belgesel Film ve Safranbolu Temalı Belgesel Film Yapım Destek yarışmaları başvuruları sona erdi. 109 ülkeden başvurunun olduğu ve çeyrek asrı devirecek olan festivalde 163’ü Türkiye’den olmak üzere toplam bin 448 başvuru yapıldı. Uluslararası Uzun Metraj Belgesel Film, Uluslararası Kısa Metraj Belgesel Film, Kültürel Miras ve Korumacılık Temalı Ulusal Belgesel Film ve Safranbolu Temalı Belgesel Film Yapım Destek yarışmaları olmak üzere dört farklı kategoride düzenlenecek festivalin ön jürisi, başvurusu yapılan bin 448 belgeselin seçimlerine titizlikle başladı.

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse; ‘’Bu festival sadece sinema endüstrisine değil, aynı zamanda Safranbolu’nun tanıtımına da katkı sağlıyor. Şehrimizin kültürel ve tarihi mirasını uluslararası platformda paylaşmak, turizm potansiyelimizi artırmak açısından son derece önemli. Festival, 25. yılında özel etkinlikler ve gösterimlerle şehre renk katacak ve katılımcıları unutulmaz bir deneyimle buluşturacak. Bu yıl önceki yıllara göre üst düzey bir katılımla 109 ülkeden bin 448 başvuru yapıldı. Bu Safranbolu’nun uluslararası arenadaki yerini güçlendirmeye devam edeceğinin ve festivalimizin bir Dünya markası olmasının göstergesidir” dedi.

  1. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde kategoriler ve dereceye giren yarışmacıların alacağı ödüller ise şu şekilde oluştu;

ULUSARARASI UZUN METRAJ BELGESEL FİLM YARIŞMASI

En İyi Uzun Metraj Belgesel Film Ödülü: 75.000 TL+Altın Safran Ödül Heykelciği

Jüri Özel Ödülü: 35.000 TL+ Altın Safran Ödül Heykelciği

ULUSLARARASI KISA METRAJ BELGESEL FİLM YARIŞMASI

En İyi Kısa Metraj Belgesel Film Ödülü: 50.000 TL+Altın Safran Ödül Heykelciği

Jüri Özel Ödülü: 25.000 TL+Altın Safran Ödül Heykelciği

KÜLTÜREL MİRAS VE KORUMACILIK TEMALI ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI

Süha Arın En İyi Belgesel Ödülü: 50.000 TL+Altın Safran Ödül Heykelciği

SAFRANBOLU TEMALI BELGESEL FİLM YAPIM DESTEK YARIŞMASI

Aytekin Aytekin En İyi Proje Ödülü: 50.000 TL +Altın Safran Ödül Heykelciği