Zonguldak TSO Üyeleri ABD Ziyaretinden Döndü - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
21 Haziran, 2014 07:14 tarihinde yayınlandı
0
0

Zonguldak TSO Üyeleri ABD Ziyaretinden Döndü

ZONGULDAK Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri kendi olanaklarıyla gittikleri Amerika Birleşik Devletleri seyahatinden döndü. Karabük TSO’nun başlattığı gezi programının ardından, ZTSO üyeleri gittikleri ABD seyahatinden yurda döndü. Amerika seyahatine ZTSO Yönetim Kurulu’ndan Necmi Abay, Yücel Mercimek, meclis üyelerinden Lütfiye Zilan Cenk, ZTSO Genel Sekreteri Renda Okay, ZTSO Başkanı Salih Demir’in oğlu Sercan Demir, üyelerden Naci Orhan, Yeter Yılmaz, Bahattin Zilan, Serdar Yılmaz, Songül Yılmaz, Kadriye Kebap, Nazif Çoraman, Zafer Ayas ve EsTur’un sahibi Cüneyt Yılmaz katıldı. Zonguldak TSO üyeleri, Washington, New York, Manhattan, New Jersey ve Atlantic City’i gezerek dünyanın en tanınan abidelerinden biri olan ABD’nin New York şehrindeki Liberty (Özgürlük) adası üzerinde bulunan ve 1886 yılından bu yana Amerika’nın simgesi olan anıtsal heykeli ve gözlem kulesi ile Amerika Birleşik Devleti Başkanlarının Washington’da bulunan resmi ikametgahı olan Beyaz Saray’ı ziyaret etti. Renda Okay seyahatten duydukları memnuniyeti dile getirirken, tüm üyelere seslenerek grup halinde gitmek istedikleri takdirde anlaşmış oldukları tur şirketiyle yapılan programa Ticaret Sanayi Odası’nın yardımcı olacağını ve fuarlara katılım sağlanırsa KOSGEB’in desteğini alabileceklerini belirtti. Zonguldak TSO’dan sonra Ereğli TSO’nun da gezi programı için çalışmalara başladığı belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
dw 1
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
13 Nisan, 2026 09:30 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 12.04.2026 13:48
0
0

BELEDİYE NEŞTERİ VURDU

Millet Bahçesi’nde eski kiracılar tasfiye ediliyor dükkanlar için yeniden ihaleye çıkılacak

Karabük Belediyesi Belediye Meclisi’nin 1 Nisan 2026 tarihli toplantısında alınan karar, Kent Meydanı’ndan Millet Bahçesi’ne taşınan esnaf için yeni bir sürecin kapısını araladı. Mecliste yapılan değerlendirmelerde, daha önce Kent Meydanı’nda faaliyet gösteren ve Millet Bahçesi projesi kapsamında yeniden inşa edilen işyerlerine ilişkin mevcut kira sözleşmelerinin aynen devam ettirilmesinin hem hukuki hem de fiili açıdan mümkün olmadığı açık bir şekilde ortaya kondu.

ESKİ SÖZLEŞMELER NEDEN GEÇERSİZ SAYILDI?

Kararın temel gerekçesi, fiziki ve ekonomik şartların tamamen değişmiş olması. Kent Meydanı’ndaki eski dükkanlarla, Millet Bahçesi içerisinde yeniden inşa edilen işyerlerinin konumu, niteliği ve ticari potansiyeli aynı kabul edilmiyor. Bu nedenle mevcut sözleşmelerin “devam ettirilmesi” yerine, yeni şartlara uygun şekilde yeniden kiralama yapılmasının zorunlu olduğu ifade edildi.

PİYASA KOŞULLARI VE KAMU ZARARI VURGUSU

Meclis kararında özellikle “rayiç bedel” vurgusu dikkat çekti. İşyerlerinin güncel piyasa değerinin altında kiraya verilmesinin belediye açısından doğrudan kamu zararı oluşturacağı belirtildi. Bu durumun hem hukuki sorumluluk doğurabileceği hem de kamu kaynaklarının etkin kullanımına aykırı olacağı dile getirildi.

İhale Süreci Nasıl İşleyecek?

Alınan karar doğrultusunda kiralama işlemleri, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre yürütülecek. Bu kapsamda; İşyerleri açık ihale usulüyle kiraya verilecek, rekabet ortamı sağlanacak, effaflık ilkesi ön planda tutulacak, üm süreç, Belediye Encümeni tarafından yönetilecek. Meclis, ihale sürecinin yürütülmesi için encümene yetki vererek uygulama aşamasını resmen başlatmış oldu.

Bu karar, daha önce aynı alanlarda faaliyet gösteren esnaf için belirsizlikleri de beraberinde getiriyor. Eski kiracılar açısından herhangi bir “öncelik” ya da “hak devamlılığı” açıkça tanımlanmazken, tüm başvuruların eşit şartlarda değerlendirileceği bir ihale süreci öngörülüyor. Bu da mevcut esnafın dükkanlarını yeniden alabilmesi için rekabetçi teklif vermek zorunda kalacağı anlamına geliyor.

Mecliste yapılan oylama sonucunda karar oy çokluğuyla kabul edildi. Karara destek veren üyeler, kamu yararı, eşitlik ve rekabet ilkelerinin gözetildiğini savunurken; karşı çıkan üyelerin ise daha çok mevcut esnafın mağduriyetine dikkat çektiği kulislerde konuşuluyor.

Millet Bahçesi içerisinde yer alan işyerlerinin ihale usulüyle kiraya verilmesi, belediyenin gelirlerini artırma ve alanın ticari değerini en üst seviyeye çıkarma hedefiyle örtüşüyor. Ancak bu süreç, aynı zamanda yerel esnaf ile belediye arasında yeni tartışmaların da fitilini ateşleyebilecek nitelikte.

Önümüzdeki günlerde ihale takviminin açıklanması ve başvuru şartlarının netleşmesi beklenirken, gözler hem belediyenin atacağı adımlarda hem de esnafın bu sürece vereceği tepkilerde olacak.

OZEL HABER MENSETBELEDIYE NESTERI VURDU

 

Bizi sosyal medyadan takip edin