Zirai don çayı da vurdu - Karabük Haber Postası
zirai don cayi da vurdu nvxC8IzW
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Zirai don çayı da vurdu

Yurt genelinde tesirli olan soğuk ve kar yağışı bir çok tarım eserinde ziyana yol açarken, Rize’nin yüksek kesitlerinde tesirli olan kar yağışı nedeniyle çay tarımı da kardan ziyan gördü.

Rize’de tesirli olan kar yağışı ve zirai don nedeniyle çay tarlalarının zirve noktalarında yanma meydana geldi. Baharın gelmesiyle çay bitkisi filizlenirken Nisan ayında tesirli olan kar yağışı nedeniyle çay bahçelerine don vurdu. Sıcaklıkların bir anda düşmesi çay bitkisinde yanmaların meydana gelmesine neden oldu. Bilhassa Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde tesirli olan kar yağışı nedeniyle çay bahçelerinin büyük oranda ziyan gördüğünü lisana getiren çay üreticileri yeni dönemde rekoltenin düşük olabileceğini lisana getirdi.

Üreticilerin mağdur olmaması için desteklenmesi gerektiğini savunan Çamlıhemşin Ziraat Odası Başkanı Kemal Kestioğlu “Ülkemizin birçok noktasında tesirli olan zirai don felaketi Çamlıhemşin bölgesinde çay tarımında da tesirli oldu. Bu kuvvetli süreçte üreticilerin yanında olmak her zamankinden daha fazla değer taşıyor. Üretimin devamlılığı için çiftçilerimizin daha fazla desteklenmesi gerekiyor” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
dw 1
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
13 Nisan, 2026 09:30 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 12.04.2026 13:48
0
0

BELEDİYE NEŞTERİ VURDU

Millet Bahçesi’nde eski kiracılar tasfiye ediliyor dükkanlar için yeniden ihaleye çıkılacak

Karabük Belediyesi Belediye Meclisi’nin 1 Nisan 2026 tarihli toplantısında alınan karar, Kent Meydanı’ndan Millet Bahçesi’ne taşınan esnaf için yeni bir sürecin kapısını araladı. Mecliste yapılan değerlendirmelerde, daha önce Kent Meydanı’nda faaliyet gösteren ve Millet Bahçesi projesi kapsamında yeniden inşa edilen işyerlerine ilişkin mevcut kira sözleşmelerinin aynen devam ettirilmesinin hem hukuki hem de fiili açıdan mümkün olmadığı açık bir şekilde ortaya kondu.

ESKİ SÖZLEŞMELER NEDEN GEÇERSİZ SAYILDI?

Kararın temel gerekçesi, fiziki ve ekonomik şartların tamamen değişmiş olması. Kent Meydanı’ndaki eski dükkanlarla, Millet Bahçesi içerisinde yeniden inşa edilen işyerlerinin konumu, niteliği ve ticari potansiyeli aynı kabul edilmiyor. Bu nedenle mevcut sözleşmelerin “devam ettirilmesi” yerine, yeni şartlara uygun şekilde yeniden kiralama yapılmasının zorunlu olduğu ifade edildi.

PİYASA KOŞULLARI VE KAMU ZARARI VURGUSU

Meclis kararında özellikle “rayiç bedel” vurgusu dikkat çekti. İşyerlerinin güncel piyasa değerinin altında kiraya verilmesinin belediye açısından doğrudan kamu zararı oluşturacağı belirtildi. Bu durumun hem hukuki sorumluluk doğurabileceği hem de kamu kaynaklarının etkin kullanımına aykırı olacağı dile getirildi.

İhale Süreci Nasıl İşleyecek?

Alınan karar doğrultusunda kiralama işlemleri, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre yürütülecek. Bu kapsamda; İşyerleri açık ihale usulüyle kiraya verilecek, rekabet ortamı sağlanacak, effaflık ilkesi ön planda tutulacak, üm süreç, Belediye Encümeni tarafından yönetilecek. Meclis, ihale sürecinin yürütülmesi için encümene yetki vererek uygulama aşamasını resmen başlatmış oldu.

Bu karar, daha önce aynı alanlarda faaliyet gösteren esnaf için belirsizlikleri de beraberinde getiriyor. Eski kiracılar açısından herhangi bir “öncelik” ya da “hak devamlılığı” açıkça tanımlanmazken, tüm başvuruların eşit şartlarda değerlendirileceği bir ihale süreci öngörülüyor. Bu da mevcut esnafın dükkanlarını yeniden alabilmesi için rekabetçi teklif vermek zorunda kalacağı anlamına geliyor.

Mecliste yapılan oylama sonucunda karar oy çokluğuyla kabul edildi. Karara destek veren üyeler, kamu yararı, eşitlik ve rekabet ilkelerinin gözetildiğini savunurken; karşı çıkan üyelerin ise daha çok mevcut esnafın mağduriyetine dikkat çektiği kulislerde konuşuluyor.

Millet Bahçesi içerisinde yer alan işyerlerinin ihale usulüyle kiraya verilmesi, belediyenin gelirlerini artırma ve alanın ticari değerini en üst seviyeye çıkarma hedefiyle örtüşüyor. Ancak bu süreç, aynı zamanda yerel esnaf ile belediye arasında yeni tartışmaların da fitilini ateşleyebilecek nitelikte.

Önümüzdeki günlerde ihale takviminin açıklanması ve başvuru şartlarının netleşmesi beklenirken, gözler hem belediyenin atacağı adımlarda hem de esnafın bu sürece vereceği tepkilerde olacak.

OZEL HABER MENSETBELEDIYE NESTERI VURDU

 

Bizi sosyal medyadan takip edin