Zeytin fidan tırtılı uyarısı - Karabük Haber Postası
zeytin fidan tirtili uyarisi KGBjjRh7 jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Eylül, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Zeytin fidan tırtılı uyarısı

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’da toplam 952 dekar alanda zeytin üretimi yapıldığını hatırlatarak, üreticilere “zeytin fidan tırtılı(palpita unionalis)” uyarısında bulundu.

Zeytin, Akdeniz iklim kuşağının hüküm sürdüğü bölgelerde üretilen önemli bir tarımsal ürün olmasına rağmen, Samsun’da da mikro klima bölgelerinde yüzyıllardır yetiştiriliyor. Osmanlı şeriye sicil defterlerinde Samsun’da zeytin yetiştiriciliği ile ilgili pek çok kayıt, yöreye has Samsun tuzlamalık ve Samsun yağlık çeşitlerin varlığı yer alıyor. Adını geçmişte zeytin ağaçlarının çokluğundan alan Zeytinlik Mahallesi de Samsun’da zeytin yetiştiriciliğinin önemini ortaya çıkarıyor.

952 dekar alanda zeytin üretimi

Zeytin fidan tırtılı hakkında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Son yıllarda il müdürlüğümüz ve diğer kamu kurumları ile yapılan çalışmaları sonucu Samsun’da toplam 952 dekar alanda zeytin üretimi yapılıyor. Önemli zeytin zararlılarından zeytin fidan tırtılının biyolojisi ve mücadelesi büyük önem arz etmektedir. Zeytin fidan tırtılı larvaları ilk yumurtadan çıktığı zaman sarı renkte olup beslenmeye başladığı zaman yeşil rengini almakta ayırıcı bir belirti olarak ilk üçüncü ve sondan üçüncü segmentinde bir çift siyah leke bulunmaktadır. Ergin kelebekleri iri yapılı görünümde olup kanatları kelebeğin aktif olmadığı dönemde kanatları gergin bir halde sabit durmaktadır. Zeytin fidan tırtılının zararını larvaları yapmaktadır. İlk dönem dölleri taze sürgün ve yapraklarla beslenmekte ve taze yapraklarda tül görüntüsü oluşturmaktadır. Meyvelerin yeşil döneminden renk değiştirdiği dönemine kadar olan zaman diliminde meyvelerin etli kısımlarını yiyerek zarar oluşturmaktadır” dedi.

“Bulaşık sürgünler bahçelerden uzaklaştırılmalı, yakılarak yok edilmeli”

Zeytin fidan tırtılı ile mücadelede entegre mücadelenin önemine değinen Sağlam, bu zararlının birçok doğal düşmanının olduğunu, gereksiz kimyasal mücadelenin zeytin fidan tırtılının doğal düşmanlarına zarar verebileceğini, bu durum göz önüne alınarak küçük alanlarda larvaların mekanik yolla toplanarak yapılacak mücadelenin popülasyon yoğunluğunu azaltacağını, zeytin fidan tırtılıyla bulaşık sürgünlerin bahçelerden uzaklaştırılarak, yakılarak yok edilmesi gerektiğini belirtti. Sağlam, “Kimyasal mücadelenin bahçelerde yapılacak yumurta ve larva kontrolünden sonra popülasyon yoğunluğuna göre BKÜ veri tabanında yayınlanan ruhsatlı ürünlerle yapılaması gerekmektedir. İlimizde zeytin bahçelerinde hastalık ve zararlılarına karşı bahçelerde kontrol çalışmaları ilgili teknik ekiplerimizce düzenli olarak devam etmekte olup, üreticilerimizin detaylı bilgi için il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri önem arz etmektedir” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kbu ogrencileri surdurulebilir ulasim projesiyle uluslararasi forumda 6AQpNXE4
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Nisan, 2026 00:52 tarihinde yayınlandı
0
0

KBÜ öğrencileri sürdürülebilir ulaşım projesiyle uluslararası forumda

Karabük Üniversitesi (KBÜ) öğrencileri, Endonezya’da düzenlenen Dünya Gençlik Forumu 2026’ya katılarak projeleriyle öne çıktı.

Karabük Üniversitesi öğrencileri, geliştirdikleri sürdürülebilir ulaşım projesiyle Dünya Gençlik Forumu 2026’da uluslararası alanda dikkat çekti.

Endonezya’daki Universitas Pancasakti Tegal ev sahipliğinde çevrim içi olarak gerçekleştirilen forumda, dokuz farklı ülkeden gençler bir araya geldi. Etkinlikte gezegeni koruma bilinci ana tema olarak öne çıktı.

Foruma, Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programı öğrencileri Enishan Sardoğan ve Medine Tıraş katıldı. Öğrenciler, sürdürülebilirlik ve akıllı ulaşım alanında geliştirdikleri projeyle büyük ilgi gördü.

Türkiye, Japonya ve Avrupa Birliği iş birliğiyle yürütülen proje; karbon salınımının azaltılması, yakıt tasarrufu sağlanması ve araç paylaşımı ile toplu taşıma kullanımının teşvik edilmesini hedefliyor.

Forum kapsamında farklı ülkelerden genç konuşmacılar eğitim, çevre, teknoloji ve iş dünyası başlıklarında sunumlar gerçekleştirdi.

Etkinlik, soru-cevap oturumlarıyla etkileşimli şekilde devam etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin