TÜRK-İŞ Ocak 2024 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarına göre; Ocak ayında açlık sınırı 15 bin, yoksulluk sınırı 49 bin lirayı aştı.
Milyonlarca emekli açlık sınırının çok altında maaşlarla yaşama tutunmaya çalışıyor.
Emekliler hiç bir dönemde bu kadar mağdur olmamıştı. Bunun önemli 2 nedeni var.
- Çalışanlara verilen 8077 ₺ seyyanen zam emeklilere verilmemesi.
- Emekli maaşlarına yapılan zamda TUİK’in o bilindik enflasyon hesabının baz alınması.
TUİK enflasyon sepetini zaman zaman güncelliyor. Sepetteki ürünlerin hesaplamadaki ağırlıklarıyla da sık sık oynuyor. Neden? Tek bir nedeni var. İstenilen rakamı tutturmak!Geçtiğimiz günlerde, TÜİK, enflasyon sepetini yine güncelledi.
Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon sepetinde yer alan ürünleri ve ağırlıklarını güncelledi. Bundan böyle, sepette 406 madde ve 913 madde çeşidi dikkate alınacak.
TÜFE hesaplamalarında kullanılacak ana grup ağırlıkları da belirlendi. Harcamalarımızda ilk sırada yer almasına rağmen gıdanın ağırlığı düşürüldü.
Buna göre, gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı yüzde 25,43’ten yüzde 24,98’e, konutun ağırlığı yüzde 16,61’den yüzde 14,2’ye gerilerken, ulaştırmanın ağırlığı yüzde 15,08’den yüzde 17,35’e yükseldi.
Çeşitli temel gıda maddeleri ile ürünlerin ortalama fiyatlarının dönemsel olarak karşılaştırılmasına imkân veren madde fiyat listesi TÜİK’e göre “yanlış anlama ve yanıltıcı değerlendirmelere sebebiyet verdiği” gerekçesiyle Haziran 2022 itibarıyla yayımlanmıyor.
Anlayacağınız devlet sırrı.
TUİK görünürde son derece bilimsel çalışıyor!
TÜFE hesaplamasında uluslararası karşılaştırmaların yapılabilmesi için “Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması” COICOP ( Classification of Individual Consumption by Purpose ) kullanılmaktadır. TÜFE sepeti ve ağırlıkları ile açıklanan değişim oranları tek bir birey ya da belirli bir gelir grubuna ait olmayıp ülke ortalamasını ifade etmektedir.
Ülkede TÜİK in haricinde bir de ENAG ( Enflasyon Araştırma Gurubu) enflasyon verilerini açıklıyor. Halkın itibar ettiği de ENAĞ sonuçları.
TÜİK 550 bin günlük veri alıyor. Bu verileri o COICOP’taki 415 madde sınıflandırmasına göre enflasyon sepetine koyup, ağırlıklarıyla çarpıp enflasyon değerini elde ediyor.” ENAG’ın ise verileri günlük olarak ve web siteleri üzerinden topladığını belirtiyor. Ne kadar etkileyici değil mi? Bu karmaşık matematik hesabı gibi görülen sistem içerisinde aslında sonucu etkileyen sepetteki ürün ve o ürünün hesaplamadaki ağırlığı.
En çok neye para harcıyoruz? Tabii ki gıdaya. Hesaplamada gıdanın ağırlığının yüksek olması gerekmez mi?
Hatırlar mısınız? Geçmişte enflasyon sepetine dahil edilen, halkın çoğunluğunun hiç kullanmadığı; urgan, kazma, kürek, yular, semer, pinpon topu gibi ürünler alay konusu olmuştu. Haziran 2022 den buyana madde fiyat listesi yayınlanmıyor.
Kabahat bizde! Yanlış anlıyoruz!