Merhaba sevgili okurlarım. Eylül ayının güzel bir haftasından sizlere selam ederim. Bu haftaki köşe yazımızda sizlere üstün zekadan bahsetmek isterim.
Üstün zekaya sahip çocukların bir veya birden fazla zeka özelliğinde ve yetenek alanında akranlarından daha fazla başarı elde ettiği görülmektedir. Bu nedenle üstün zekalı çocuklar doğru biçimde yönlendirilmelidir. Üstün zekalı çocuklar akranlarının yaklaşık olarak %98’inden daha yüksek zeka düzeyine sahip oldukları bilinmektedir. Bundan dolayı normal zeka seviyesindeki çocuklardan daha farklı davranışlar sergilemektedirler. Doğru yönlendirme ve değerlendirme ile üstün zekalı bireylerin yeteneklerini daha doğru şekilde kullanmalarını sağlamaktadır.
Üstün Zekalı Çocuklar Özellikleri
Yaratıcıdırlar. Bu şekilde düşünme yetenekleri gelişmiştir.
Sorunlara çok farklı çözümler önerebilmektedirler.
Çok soru sorarlar. Merak duyguları gelişmiştir.
Sanat, teknoloji ve bilim gibi farklı ilgi alanlarına sahiptirler.
Okuduklarını kolaylıkla anlarlar ve kolay öğrenirler.
Yaşından büyük konuşmalar yapabilirler. Konulma yetileri çok güçlüdür. Farklı sözcükler ile kendilerini ifade edebilirler.
Akıl yürütme yetileri gelişmiştir ve hafızaları çok kuvvetlidir.
Neden-sonuç ilişkisini kolayca kurabilirler, böylece karmaşık işlerde başarılı olurlar.
Genellikle kendilerinden büyük çocuklarla zaman geçirmeyi tercih ederler. Birçok alanda akranlarından önce gelişirler.
EBEVEYNLERE YÖNLENDİRME ÖNERİLERİ
Üstün zekalı çocuğa sahip aileler, çocukla ilgili karar verirken çocuğa da fikrini sormalı ve önemsemelidir. Böylelikle çocuk kararını sahiplenir, davranışlarının sorumluluğunu alır ve kişilik gelişimi desteklenmiş olur.
Üstün zekalı çocuklar inanç ve değer yargılarının şekillenmesinde aile önemli bir rol modeldir. İnanç ve değerlerini olumsuz yönde etkileyecek etmenler (arkadaş, internet, çevre, vb.) çocuğun küçüklüğünden itibaren kontrol altında tutulmalı ve çocukla iletişim kesilmemelidir.
Ev içerisinde çocuğun her konuda ailesiyle paylaşım yapabileceği koşullar sağlanmalıdır. Olumsuz bir davranış varsa bu davranış yargılanmadan aile içinde tartışılmalıdır. Bu ortamda çocuk da yaşadığı bir sorunu ailesiyle paylaşır ve yalnız başına başa çıkmak zorunda hissetmez.
Üstün zekalı çocuğa sahip aileler uzman görüşü almalıdır. Çocuk profesyonel olarak değerlendirmeye alınmalı ve çocuğun doğru yönlendirilmesi için izlenmesi gereken harita çıkarılmalıdır. Üstün zekalı çocukların bilinmesi için kullanılan testler vardır. bu testler yalnızca bu testin eğitimini almış ve tamamlamış psikologlarca uygulanabilmektedir.
Eğer çocuğunuz üstün zekalıysa ona “üstün zekalı” etiketi yapıştırmayın. Unutmayın çocuğunuz diğer çocuklar gibi normal ancak bazı becerileri onlara göre fazla gelişmiştir. Yani çocuğunuza farklı bir insan türü gibi davranmayın.
Aile içinde koyduğunuz kuralları üstün zekalı çocuklar için esnetmeyin, tavizler vermeyin. Her çocuk sorun çıkarabilir bu unutulmamalıdır. Üstün zekaya sahip bireyler de diğer çocuklar gibi sorunlar yaşayabilir. Ondan daha büyük olgunluklar beklemeniz hata olacaktır.
Çocuklarının üstün zekaya sahip olduğunu öğrenen anne babalar, bu zeka kapasitesini kullanamamasından korkmaktadır. Bununla birlikte çocuğu zorlayan programlara tabii tutmakta ve çocuğun isteğini zedelemektedir. Lütfen çocuğunuza baskı yapmayın.
Üstün zekaya sahip çocuklar her şeye karşı fazla merakları vardır. Sürekli soru sorma eğilimindedirler, sorgulamayı severler. Mümkün olduğunca çocuğunuzun sorularına yanıtlar vermelisiniz. Ailenin bakış açısının dışında farklı görüşlere sahip olabilir. Bunlara saygı duyulmalıdır.
Üstün zekalı çocuklar kendilerini geliştirebilmeleri için fırsatlar sağlanması gerekmektedir. Anne babalar onlara bu fırsatı vermeli, bunu yaparken de çocuklarının tercihlerini ve ilgi alanlarını dikkate almalıdır.
Günlük hayattaki yeteneklerine ait sorumluluklar çocuğa verilebilir. Ev işlerinde aileye yardımcı olabilir. Yaşına uygun olarak kendi başına yapabileceği ekmek almaya gitme masa kurma ya da toplama, yatağını toplama gibi görevler verilebilir.
Aileyle birlikte yapacağı her etkinlik üstün zekalı çocuğunuzun hoşuna gider.
İletişim için [email protected]