Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

“Yol Arkadaşım Tırı” Samsun’da

Ekonomi Yayın: 20.10.2023 00:24
İhlas Haber Ajansı
“Yol Arkadaşım Tırı” Samsun’da

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın 12 Eylül’de İŞKUR Genel Müdürlüğü’nden uğurladığı “İŞKUR Yol Arkadaşım” kampanya tırı Samsun’da 15-29 yaş aralığındaki işsiz, eğitime devam etmeyen ya da iş gücünde yer almayan gençler arasında farkındalık oluşturmak ve gençlerin istihdam fırsatlarından yararlanabilmesi için hizmet vermeye başladı.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğü ile Avrupa Birliğinin (AB) ortak finansmanıyla, Ne İstihdamda Ne Eğitimde Olan Gençlere (NEET) yönelik hayata geçirilen ve ulaşılması zor gençlerin istihdama kazandırılması hedefiyle Ankara’dan yola çıkan İŞKUR Yol Arkadaşım Tırı’nın 14. durağı Samsun oldu. İŞKUR Yol Arkadaşım tanıtım aracı; İŞKUR hizmetlerini tanıtmak, 15-29 yaş aralığındaki işsiz, eğitime devam etmeyen ya da iş gücünde yer almayan gençler arasında farkındalık oluşturmak ve gençlerin istihdam fırsatlarından yararlanabilmesi için İŞKUR’a kayıtlarının yapılması amacıyla Samsun’da hizmetine başladı. Cumhuriyet Meydanı Panorama Müzesi önünde konumlanan tırda gün boyu kariyer yolculuklarında gençlere yol gösterecek mesleki eğilim ve beceri testleri ile fotoğraf alanları gibi etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra iş ve meslek danışmanlarınca İŞKUR’un hizmetleri tanıtılıp, gençlere kariyer süreçlerinde destek olunuyor.

“İstihdam ve eğitim içerisinde olmayan gençlere iş olanakları sunmak istiyoruz”

Tırın amacı hakkında bilgi veren Samsun Vali Yardımcısı Vekili ve Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız, “12 Eylül’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın uğurladığı, ‘Yol Arkadaşım İŞKUR Tırı’ bugün tanıtım amacıyla Samsun’a geldi. 1 gün boyunca faaliyetlerine devam edecek. Avrupa Birliği ve İŞKUR finansmanı ile tır yola çıktı. Amacımız; istihdam ve eğitim içerisinde olmayan 15-29 yaş aralığındaki gençlerimize iş imkanlarını sunmak, İŞKUR faaliyetlerini tanıtmak ve onlara iyi bir eğitim sağlamak. Hedefteki gençlerimiz şu anda ne istihdamda ne de eğitimde yer alıyor. Dolayısıyla onlara bu imkanı sağlamak gerekiyor. Ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerimizi iş imkanları ve eğitim için tırımıza bekliyoruz” dedi.

“Eğitim programına katılan gençlere günlüğü 10 eurodan harçlık verilecek”

Programa dahil olan gençlerin günlük 10 euro alacağını ve işbaşı eğitim faaliyet programlarından yararlanacağını ifade eden Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür Vekili Gökhan Dürümlü, “Neet Pro Tırı Türkiye’de 15 şehri geziyor. Samsun da bu illerden bir tanesi. Burada ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin İŞKUR faaliyetlerini tanıması ve özellikle trend sektörler denen yenilebilir enerji, endüstriyel otomasyon ve bilgisayarlı tasarım mesleklerinde istihdam edilebilmesi için faaliyetlerin tanıtılması amaçlanıyor. Burada AB ve İŞKUR Genel Müdürlüğü’nün finansman katkısıyla beraber trend sektörlerde gençlerin çalıştırılıp, eğitilip, istihdama kazandırılması hedefleniyor. Bu süreçte gençlerimiz eğitim gördükleri 80 günlük süre içerisinde günlük 10 euro kadar cep harçlığı alacaklar. Ayrıca TR 83 bölgesinde yer alan Samsun, Çorum, Tokat ve Amasya’daki şirketlerde staj görecekler. İŞKUR’un bu şirketlerle yaptığı işbaşı eğitim faaliyet programlarından faydalanarak trend alanlarda gençleri istihdama kazandıracağız. Şehrimizde bulunan tırın ana amacı da budur” diye konuştu.

15-29 yaş arasındaki kişiler Samsun’daki tanıtım tırına gelerek, iş seçenekleri hakkında bilgi alıp programa dahil olmak için kayıt oluşturabilecek.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gümüşhane’de kaya düşme riski bulunan dağlar çelik ağlarla kafese alınıyor

Gündem Yayın: 02.05.2024 12:36
İhlas Haber Ajansı
Gümüşhane’de kaya düşme riski bulunan dağlar çelik ağlarla kafese alınıyor

Taş ve kaya düşmesi sonucu ölümlerin de yaşanması nedeniyle özellikle yağışlı günlerde Türkiye’nin en tehlikeli yollarından birisi olarak kabul edilen Gümüşhane-Kürtün karayolunda uzman ekipler tarafından dağ ve yamaçlar çelik ağlarla kafese alınıyor.

Gümüşhane ile Giresun illerini birbirine bağlayan Gümüşhane-Kürtün Karayolu’nda kaya düşme riski bulunan dağlar ve yamaçlar endüstriyel dağcılar tarafından çelik ağlarla örülüyor.

Özellikle ilkbahar dönemlerinde yağışların da etkisiyle sık sık heyelanların, kaya ve taş düşmelerinin meydana geldiği, ölümlü ve yaralanmalı kazalara sebep olan bölgede vatandaşların güven içerisinde seyahat edebilmesi için Karayolları tarafından çalışma başlatıldı.

Geçtiğimiz yıllarda dağcılar tarafından kaya düşürme çalışması yapılan alanda bu kez uzman ekipler tarafından belirlenen kayalar çelik ağlarla kafese alınarak risk minimuma indiriliyor.

İki ay önce başlayan ve şimdiye kadar 3 noktada gerçekleştirilen çalışmalarda her bir yamaç yaklaşık 7 bin metrekare çelik ağla örülürken, Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün Beldesi Karaçukur Mahallesi geçişinde bulunan dağ yamacında çalışmalarını sürdüren 9 kişilik uzman ekip 50 metrelik vinç yardımıyla çelik tel ağ ve halka marifetiyle adeta dağı kafes içine alıyor.

Zorlu çalışmada karayolunda trafik kontrollü olarak tek şeritten sağlanırken özel eğitim almış uzman ekip halatlar yardımıyla kendilerini bağladıkları dağın yamacına kafesi serip 1 metreden fazla deldikleri kayaya bağlıyor.

Çalışmayı yapan ekibin şefi İpli Erişim Uzmanı Tanju Demirel alanında uzman 8 personelle birlikte yürüttükleri çalışmada yerde birleştirdikleri çelik ağları 50 metrelik vinç yardımıyla dağ yamacına sererek yolu güvenli hale getirdiklerini söyledi.

“Bu yol için her zaman bir risk söz konusu”

Bölgede çok az bir yağışta bile taş dökülmelerinin meydana geldiğini aktaran İpli Erişim Uzmanı Tanju Demirel, “Yaptığımız çalışmada karayollarının güvenliğini tehlikeye atan ve taş düşme riskli bulunan alanları güvenli hale getiriyoruz. Bunun iki yöntemi var birisi kayaların temizlenmesi birisi de tel ağlarla örtüleme. Bu riskli alanları Karayolları belirliyor ve biz de bu süreçten sonra gerekli çalışmaları yapıyoruz. Amacımız burada yol ve vatandaşın güvenliğini sağlamak bu noktada Karayolları ve emniyet birimleriyle birlikte çalışıyoruz. Yaklaşık 2 ay önce bu bölgede çalışmaya başladık ve bu çalışmalar 20 gün daha devam edecek. Haziran ve Ağustos ayları içerisinde de Karayolları’nın uygun gördüğü noktalarda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şu ana kadar 3 noktada çalışma yaptık Kirazlık bölgesi ve Karaçukur bölgesinde. Bu bölgede şu an için başka çalışma görülmüyor Burada yaptığımız çalışmada 7 bin metrekarelik bir alanı örtülüyoruz. Arkadaşlarımız iple erişim sertifikasına sahip, bu uluslararası bir sertifika tüm dünyada geçerli. Belirli bir eğitim sürecinden geçtikten sonra burada çalışabiliyorlar. Şu anda toplamda 9 kişilik bir ekiple çalışıyoruz ve 50 metrelik bir vinç kullanıyoruz. Yamaçtan yola düşebilecek farklı ebatlardaki taşları tutacak kapasite bu teller. Burası riskli bir bölge olduğu için halka ağlar da kullanıldı. Çalışmalar bittiğinde vatandaşlarımız bu alandan güvenli bir şekilde geçebilecekler. Burada en ufak bir yağmurda çok fazla dökülme meydana geliyor bu yol için her zaman bir risk söz konusu” dedi.

“Dağ kafese alınıyor ve taş düşmeleri engelleniyor”

Gümüşhane-Kürtün karayolunu sürekli olarak kullandığını dile getiren sürücü Selçuk Çelik, “Ben diyaliz teknisyeniyim yıllardır bu yolu kullanırım. Tabi ki buradan korkuyorum başımıza sürekli küçük küçük kazalar geliyor, taş düşüyor hele ki yağmurlu havalarda. Kışın daha kötü oluyor. Bu yapılan çalışmada görüldüğü üzere dağ kafese alınıyor ve taş düşmeleri engelleniyor bu da bizim sağlığımızı koruyacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu.