blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Mart, 2025 16:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yıllardır süren gelenek: Bayramlarda tüm yemekler camiye getiriliyor

Bolu’nun Göynük ilçesine bağlı Çubuk köyünde yaklaşık 1 asırdır sürdürülen gelenekte bayram günleri köylüler konutlarında hazırladıkları yemekleri mescide taşıyarak öğlen namazından çıkan cemaatle birlikte yiyor.
Bolu’nun Göynük ilçesine bağlı 50 haneli Çubuk köyünde 1 asırdır Ramazan ve Kurban Bayramı geleneği sürüyor. 3 mahallesi bulunan köyde bayramın 3 günü farklı mahallelerde öğlen namazında vatandaşlar meskenlerinde yemek hazırlıyor. Öğlen namazı vakti yaklaştığında ise köylüler meskenlerinde hazırladıkları yemekleri mescide taşıyor. Geleneğe nazaran, köydeki onlarca vatandaş öğlen namazını kılıyor. Namazının akabinde mescitte kurulan yer sofralarında tüm köy halkı, etraf köylerden gelen konuklar ve bayram için köylerine gelen tatilciler hazırlanan yemekleri yiyor. Yıllardır süren gelenek sayesinde köylülerin, kent dışındaki akrabaları ve aileleri kaynaşıyor.

"Gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz"
Doğma büyüme Çubuk Köyüne bağlı Merkez Mahallede yaşayan Murat Erdoğan, büyüklerinden gördükleri örf ve adetleri bayramlarda yaşatmaya çalıştıklarını belirterek, "Doğma büyüme bu köylüyüm, gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Büyüklerimizden gördüğümüz örf ve adetlerimizi bayramlarda biz de sürdürmeye çalışıyoruz. Kurban ve Ramazan bayramlarında komşu köylerden gelen eş, dost ve akrabalar camimizde buluşur, bayramlaşırız. Daima birlikte yemek yer, sohbetler ederiz. Yemek yedikten sonra herkes konutlara masraf, konuklarla birlikte çaylar, kahveler içilir. Böylece bayramlarımızı büyüklerimizden gördüğümüz formda tamamlamaya çalışıyoruz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Mayıs, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Turistik ilçede fırtına tozu dumana kattı

Bartın’ın Amasra ilçesinde akşam saatlerinde başlayan fırtına, turistlere ve vatandaşlara sıkıntı anlar yaşattı. Turistler panikle sağa sola kaçıştı.
Fatih Sultan Mehmet Han’ın "Çeşm-i Cihan" olarak nitelendirdiği Bartın’ın Amasra ilçesinde akşam saatlerinde fırtına çıktı. Yaklaşık 30 dakika süren fırtına, tozu dumana kattı. Fırtına esnasında ise bölgedeki işletmeler ve ilçede gezen turistler güç anlar yaşadı. Rüzgarda yürümekte zorlanan turistler, toz bulutlarını görünce panikle sağa sola kaçıştı. Şiddetli fırtınada saksı, demir barikatlar, duba, çöp kutuları ve reklam tabeleları yıkılırken, kimileri yerde sürüklendi.
Fırtınaya denizde yakalanan çeşit tekneleri de, şiddetli rüzgar ve dev dalgalar nedeniyle rotalarını limana çevirdi. Vakit zaman küçük çaplı hortumlar da oluşurken, ilçeden ayrılmak isteyen turistlerin araçlarına yönelmesi ile otoparklarda uzun araç kuyruğu oluştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin