blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Ağustos, 2024 12:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Yeşil altında hasat dualarla başladı

Türkiye’de en fazla fındık üretiminin yapıldığı Ordu’da hasat dualarla başladı.
Türkiye’nin önemli ihracat ürünleri arasında yer alan fındığın hasadı Ordu’da sahil kesimlerinde resmi olarak bugün itibarıyla başladı. Üreticiler sabah erken saatlerinden itibaren bahçelere girerek fındıkları toplamaya başladı. Altınordu Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Eskipazar Mahallesi’nde bir üreticinin bahçesinde protokol mensuplarının da katılımı ile katılımıyla fındık hasadı programı düzenlendi.

“Fındık bizim için son serece önemli bir ürün”
Düzenlenen programda üreticilerle birlikte hasat yaptıktan sonra açıklamalarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Allah’a şükürler olsun tekrara fındık sezonuna kavuştuk ve ilk hasadımızı Ordu Valimiz, ziraat odaları başkanlarımız ve bahçe sahiplerimiz ile birlikte yapıyoruz. Fındık bizim için son derece önemli bir ürünümüz. Dolayısıyla bunun emeğinin değerlendirilmesi, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi ve fındık politikası tekrar canlı bir şekilde ele alınacak. Alanların fındık dikim kanununa uygun olarak uygulanması en önemli hedeflerimizden bir tanesi. Piyasanın serbestleşmesi de son derece önemli. Serbest piyasa konusunda bizler de Ordu Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile hükumetimiz olarak devreye giriyoruz ve inşallah çok daha pozitif bir ortama doğru gideceğiz, hem Karadeniz’de hem de Türkiye’de fındık gerçek değerini bulacak. Bundan dolayı da Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

“Ordu’daki tarım alanlarının yüzde 87’sini fındık oluşturuyor”
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 5 Ağustos tarihi itibariyle sahil kesimlerinde fındık hasadının başladığını söyledi. Ordu’daki tarım arazilerinin yüzde 87’sini fındık olduğunu belirten Yılmaz, “Ekonomimizin can damarı, ilimizin yeşil altını” ifadelerine yer verdi.

“Ülke ekonomisine 2 milyar dolar döviz kazandırıyor”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 200 bin tondan fazla üretim ile Ordu’nun, Türkiye’deki fındığın yaklaşık 3’te birini ürettiğini söyledi. Soydan, “Fındık ülkemize 2 milyar dolar gibi bir döviz kazandırıyor, yüzde 85’inin de ihracatını yapıyoruz. Bu günlerde belirlenen hasat tarihlerine uymamızda fayda var. Erken hasat hızlı bir şekilde su kaybıyla birlikte bezik ve randıman kaybı oluşturabiliyor” şeklinde konuştu.
Fındık hasat programında Ordu Valisi Muammer Erol, Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, ilçe ziraat odaları başkanları da katıldı.
Öte yandan oluşturulan komisyon tarafından yürütülen rekolte tespit çalışmalarına göre Türkiye genelinde bu yıl 738 bin 931 ton, Ordu’da ise 202 bin 41 ton fındık üretimi olması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ekim, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’nin kestane borsası Alaplı’da kuruldu

ZONGULDAK (İHA) – Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde orman köylülerince toplanarak pazarda satışa sunulan coğrafik işaretli "Alaplı kuzusu" kestanesi ilgi görüyor. Fiyatı 200 ila 500 lira ortasında değişen kestane, bilhassa İstanbul, Bursa ve Ankara’dan gelen alıcıların gözdesi haline geldi.
İlçede günün birinci ışıklarıyla birlikte kurulan kestane pazarı, her yıl olduğu üzere bu dönem da büyük ilgi gördü. Yurdun dört bir yanından Alaplı’ya gelen vatandaşlar, sabah saat 04.00’ten itibaren yol kenarında açılan tezgâhlarda kıyasıya pazarlık yaparak eserlerini satın alıyor.
Alaplı-Yığılca dağlarında köylülerce doğal halde toplanan kestaneler, Kılburnu mevkiinde kurulan pazarda satışa sunuluyor. Bu yıl irili ufaklı olmasına nazaran 200 ila 500 lira ortasında değişen fiyatlarla satılan kestaneler, bölgeyi adeta Türkiye’nin "kestane borsası"na dönüştürdü. İlçede bu dönem yaklaşık 30 ton kestane satışı bekleniyor.

"Zahmetli bir eser, toplaması zor"
Pazarda alışveriş yapan vatandaşlardan Mustafa Keskin, "Alaplı kuzu kestanesinin en bariz özelliği çiğ olarak tüketilebilmesidir. Ormanlardan doğal, organik biçimde köylülerimiz topluyor. Zahmetli bir eser, toplaması sıkıntı. İnşallah bu yıl bol eser olur ve fiyatlar dengelenir" dedi.

"Lezzeti için kilometrelerce yol geliyoruz"
İstanbul’dan gelen Mehmet Meşeli, "Bursa’dan, İstanbul’dan, farklı vilayetlerden kestane almaya gelenler var. Alaplı kestanesi lezzetli, kabuğu ince ve kuzu kestanesi olduğu için bu kadar yolu geliyoruz. Herkes bu bölgenin kestanesini tercih ediyor" diye konuştu.
Düzce’den gelen Resul Lafcı ise, "Batı Karadeniz bölgesinin en meşhur kestane pazarı Çarşamba günleri burada kuruluyor. Buranın kestanesi küçük fakat çok lezzetli. O yüzden herkes Alaplı’yı tercih ediyor" dedi.

"Bu kestane kışın ilaç"
Ankara’dan gelen Ahmet Keskin, "Ankara’dan yalnızca kestane almak için geliyoruz. Bu kestane, İç Anadolu’da en çok tercih edilen çeşit. Bursa, Kütahya, İzmir tarafında da var lakin Alaplı kestanesi daha tatlı ve şekerli. Doyurucu özelliğinin yanı sıra içerdiği vitamin ve minerallerle kışın ilaç üzere geliyor" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin