Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

YERELDE KAZANAN, HALK İTTİFAKI…

Manşet Yayın: 04.04.2024 11:17
YERELDE KAZANAN, HALK İTTİFAKI…

Genel seçimlerle iktidarını güçlenirden iktidar, yerel seçimleri de garantiye aldığını düşünerek, çalışan ve emeklilerin sıkıntılarını görmezden gelmesini, seçmen affetmedi…

Sosyal hayata desteklerini dengeli yapmayan iktidar, çalışma hayatının sorunlarını çözmek yerine, erteleyerek daha da kötüleşmesine yol açtı..

Çalışma hayatına yapılan dengesiz ücret artışlarının seçim döneminde yapılması, sonuca siyaseten fayda sağlarken, piyasadaki tüm dengeleri de alt-üst etmiş oldu..

Çalışma hayatında bozulan dengenin düzeltilmesi yerine, çalışan-emekli ayrımı gibi, ücret artışlarından tüm kesimlerin faydalandırılması yerine, ücret artışlarının sektörlerin yaptığı fahiş zamların çok altında kalmasıyla, en büyük darbeyi de emekli kesimi görmüştü..

Temel siyaset ve ekonomi politikalarından uzaklaşan iktidarın, seçim kazanma amacıyla uygladığı sosyo-ekonomik politikalar, çalışma hayatını ve emeklileri görmezden gelince, emekliler geç de olsa iktidara ilk uyarısını sandıkta yaptı…

Son yirmi yılın Türkiye siyasetine damgasını vuran iktidara ilk seçim yenilgisini de, sorunlarına çözüm bulmayan emekliler verdi..

Uygulanan seçim odaklı sosyo-ekonomik programlarla bozulan ekonomik dengenin, emeklilerin feryatlarına kısa zamanda çözüm bulunamayacağını göstermekte..

İktidarın yaptığı açıklamalar da, çalışma hayatının özellikle emeklilerin taleplerine kısa sürede cevap veremeyeceği yönünde…

Her ne kadar şahlanış dönemi olarak açıklansa da, ikinci yüzyılın, Türkiye için olumlu göstergelerle başlamadığı aşikar..

Enflasyon, fahiş fiyat artışları, faiz, döviz gibi rakamsal değerleri baskılayarak, denge kurulmak yerine kriz makası daha da açılmakta..

Ücret artışları yerinde sayarken, her alandaki, her sektördeki günübirlik fiyat artışlarına önlem alamayan ekonomi yönetiminin aciz kalarak susması, halkı isyan ettirdi…

Halk, yıllardır uyumakta olan gücünü kullandı ve önce olmayan ana muhalefeti, desteğiyle güçlendirerek, iktidara desteğini kesti..

Geçtiğimiz ay sonunda yapılan yerel seçimlerde halk ittifakı, kimsenin beklemediği tepkiyle, Cumhur ittifakına güveninin kalmadığını sandıkta söyledi…

Cumhur İttifakı ortakları, Erdoğan ve Bahçeli’nin devamlı hedef tahtasında tuttuğu CHP’yi de, her alanda kriz ile boğuşan Türkiye’nin, siyasi çözüm aktörü olduğunu işaret etti..

Asıl, vekillere, yani seçmen, seçtiklerine gerekli ikazını yaptı..

Seçmenin desteğini alan ana muhalefet, iktidarı sistem için değil, halkın, vatandaşın refahı için çalışmaya zorlamalı…

Aksi takdirde halktan aldığı ana muhalefet görevini iade ederek, halktan iktidarı talep etmeli..

Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

 

 

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Gündem Yayın: 03.05.2024 10:49
İhlas Haber Ajansı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı

2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.