blank
Ramazan Öztürk tarafından
05 Temmuz, 2024 13:55 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yenice’nin İlçe Oluşu Etkinliklerle  Kutlandı

4 Temmuz 1987 yılında İlçe statüsüne kavuşan, Yenice'nin İlçe oluşunun 37'nci yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kutlamalara , İlçe Kaymakamı Mehmet Abdülkadir Güvenç, Belediye Başkanı .Sertaş Karakaş, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Kenan Yücel, İlçe Emniyet Amiri Osman Korkut, Belediye Başkan Yardımcısı Erdal Yirmibeş, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Mısırlı, İlçe Protokolü, Belediye Meclis Üyeleri, önceki dönem Belediye Başkanı Erol Yirmibeş ve vatandaşlar  katıldı. Önceki dönem Yenice İlçe Özel İdare Müdürü Hasan Karakırık'ın ilçe tarihini anlatması ile başlayan programa, Belediye Başkanı Sertaş Karakaş ve İlçe Kaymakamı Mehmet Abdülkadir Güvenç'in konuşması ile devam edildi. Yerel Sanatçılar Ramazan Tetik, Yalçın Erdem, Ayhan Topraklı ve Dj Tarık Tuğra Arslan'ın sahne aldığı gecede , hava muhalefeti zaman zaman programın aksamasına neden olsa da coşkulu bir gece yaşandı. blank
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Asya kökenli kene için hastalık bulaştırma riski şimdilik yok, patojen taraması yapılacak

Türkiye’de birinci defa görülen Asya uzun boynuzlu kenesinin şu an için hastalık taşıdığına dair rastgele bir bulgu bulunmadı.
Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi (Haemaphysalis longicornis) hakkında açıklamalarda bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, şu an için ülkemizde tespit bu çeşide ilişkin örneklerin rastgele bir hastalık etkeni taşıdığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirtti. Keskin, kenenin sonlu bir bölgede bulunduğunu, vatandaşlara panik yapmamaları davetinde bulundu. Kenelerin tabiatta birçok canlıdan kan emerek ömrünü sürdüren dış parazitler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keskin, bu nedenle hastalık taşıma potansiyeline sahip olsalar da, her vakit hastalığı bulaştırma da rol alacağı manasına gelmediğini vurguladı. Türkiye’de yaygın olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ana taşıyıcısının "Hyalomma marginatum" isimli kene çeşidi olduğunu tabir eden Keskin, bu virüsün dünya genelinde 30’dan fazla kene çeşidinde tespit edilebildiğini lakin bunların hepsinin bulaştırıcı olmadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Keskin; "Bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez"
Dünyada binden fazla kene çeşidi bulunduğunu belirten Keskin, "Keneler parazit canlılardır ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan parazitlerdir. Fakat bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez" dedi.
"Şu anda bu yeni tespit edilen tıbbın (Haemaphysalis longicornis) KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir bulgu yok"
Yeni tespit edilen "Haemaphysalis longicornis" çeşidi için şimdi rastgele bir bilimsel çalışmanın yapılmadığını tabir eden Keskin, mevzuyla ilgili projelerin hazırlandığını ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında toplanılan kenelerde patojen taraması yapılacağını söyledi. Bu taramalarla, kelam konusu kene cinsinde patojen taraması yapılacak. "Şu anda bu yeni çeşidin KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir risk kelam konusu değil. Ülkemizde bu hususta net bir bulgu yok. İlgili kurumlarla temas halindeyiz, iş birliği içinde yapılacak bilimsel araştırmalar sonuçlandığında kamuoyuyla şeffaf formda paylaşacağız" diyen Prof. Dr. Keskin, yapılan çalışmalar tamamlanmadan kesin yargılarda bulunmanın hakikat olmadığını da kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin