Reklam
Reklam
66f66d182ab70 jpg
Nuray Öztürk Avatarı
Nuray Öztürk tarafından
27 Eylül, 2024 11:30 tarihinde yayınlandı
0

Yenice’de Sel Tehdidine Karşı Önlemler Alınıyor

Yenice İlçesi’nde, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Kadıoğlu Deresi Yukarı Havza Sel Kontrolü Uygulama Projesi ile bölgedeki taşkın riskine karşı önemli bir adım atılıyor. Proje kapsamında, 737 hektarlık bir alan doğrudan korunacak olup, yan havzaların da dahil edilmesiyle toplamda 1.500 hektar alanın sel taşkınlarına karşı korunması hedefleniyor.

Yenice İlçesi’nde, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen Kadıoğlu Deresi Yukarı Havza Sel Kontrolü Uygulama Projesi ile taşkınların önüne geçilecek.  Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, proje sahasında incelemelerde bulundu. İncelemelere Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Deniz, Etüt Proje Baş Mühendisi, Yenice İşletme Müdürü ve yüklenici firma yetkilileri de katıldı.

SEL TEHDİDİNE KARŞI ÖNLEMLER ALINIYOR

Bölge Müdürü Bayraktaroğlu, Dereköy ve Şirinköy sakinleri ile bir araya gelerek, sel kontrol çalışmalarını ve projenin detaylarını vatandaşlarla paylaştı. Proje kapsamında Yenice ilçesi ve çevresinde yapılacak çalışmalarla sellerin büyük ölçüde önleneceği belirtildi. Bartın ve Zonguldak illerinde de benzer projelerin başarıyla hayata geçirildiğini ifade eden Bayraktaroğlu, Karabük’te de benzer bir başarıyı hedeflediklerini vurguladı.

PROJEDE 1.500 HEKTAR ALAN KORUMA ALTINA ALINACAK

Bayraktaroğlu, proje kapsamında 737 hektarlık bir alanın doğrudan, yan havzalarla birlikte toplam 1.500 hektarın ise dolaylı olarak korunacağını belirtti. Proje, yan derelere yapılan 11 harçlı ıslah sekisi ve 6 adet kutu gabion eşik tesisiyle, akan suyun hızını azaltarak, sel ve taşkın riskini en aza indirmeyi hedefliyor. Bu yapılar sayesinde sel olaylarının yoğun yaşandığı bölgelerde, suyun akış hızı kontrol altına alınacak ve rüsubat miktarı azaltılacak.

TOPRAK KAYIPLARI VE HEYELANLAR ÖNLENİYOR

Proje kapsamında yapılan çalışmalarla özellikle yerleşim alanları, tarım arazileri ve yolların korunmasının amaçlandığını belirten Bayraktaroğlu, heyelanların neden olduğu toprak kayıplarının da önüne geçileceğini ifade etti. Yan derelerde meydana gelen taban oyulmaları nedeniyle oluşan sel ve taşkın olaylarının, bu projeyle engellenmesi hedefleniyor.

Bayraktaroğlu, “Sel kontrolü projesiyle bölgede yaşanan afetlerin tekrarlanmasının önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Toprağını koruyamayan, ormanını ve vatanını da koruyamaz. Sel sularına verecek bir avuç bile toprağımız yok” diyerek, projenin önemine vurgu yaptı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
bolu koylerine 169 milyon liralik koydes mujdesi aT1udZhC
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Haziran, 2026 00:07 tarihinde yayınlandı
0 0

Bolu köylerine 169 milyon liralık KÖYDES müjdesi

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle 2026 yılı Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamında Bolu’ya 169 milyon 854 bin 665 TL ödenek tahsis edildi. İl Genel Meclis Başkanı Ekrem Çetinkaya, ayrılan kaynağın köylerin içme suyu, ulaşım ve altyapı ihtiyaçları için en verimli şekilde kullanılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla 2026 yılı KÖYDES ödenekleri belli oldu. 2005 yılından bu yana uygulanan ve kırsal kalkınmada önemli bir yere sahip olan proje kapsamında Bolu’ya 169 milyon 854 bin 665 TL kaynak aktarıldı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İl Genel Meclis Başkanı Ekrem Çetinkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde kırsal kalkınmaya verilen desteğin somut şekilde devam ettiğini vurguladı.

“Hizmetlerimiz artarak sürecek”

Kaynağın Bolu’ya kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Çetinkaya, “KÖYDES, 2005 yılından bu yana uygulanan ve kırsal kalkınmada çok önemli bir yere sahip olan bir projedir. 2026 yılı için Bolu’muza 169 milyon 854 bin 665 TL ödenek ayrılmıştır. Bu kaynağın ilimize kazandırılmasında başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bakanlarımıza ve Bolu Milletvekilimiz Yüksel Coşkunyürek’e teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu güçlü vizyon doğrultusunda köylerimize yapılan hizmetler artarak devam etmektedir” dedi.

“En doğru ve kalıcı hizmetleri ulaştırmayı hedefliyoruz”

Ödeneğin kullanım sürecine ilişkin de bilgiler veren Çetinkaya, “Ödeneğin kullanımı, Valimizin başkanlığında İlçe Kaymakamlarımız, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz ve ilgili kurum müdürlerinin katılımıyla oluşturulan KÖYDES İhtisas Komisyonu tarafından belirlenecektir. İmkânları en verimli şekilde kullanarak köylerimize en doğru ve kalıcı hizmetleri ulaştırmayı hedefliyoruz. Önceki yıllarda olduğu gibi 2026 yılında da hizmetlerimizi artırarak sürdüreceğiz. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyor, ödeneğin ilimize, ilçelerimize ve tüm köylerimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

İlçelere göre ödenek dağılımı belli oldu

Bolu’ya tahsis edilen 169 milyon 854 bin 665 TL’lik KÖYDES ödeneğinin ilçe bazlı dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti:

Merkez İlçe 49 milyon 825 bin 821 TL, Dörtdivan 7 milyon 69 bin 821 TL, Gerede 25 milyon 496 bin 411 TL, Göynük 26 milyon 251 bin 490 TL, Kıbrıscık 6 milyon 307 bin 540 TL, Mengen 18 milyon 633 bin 055 TL, Mudurnu 22 milyon 740 bin 311 TL, Seben 8 milyon 997 bin 197 TL ve Yeniçağa 4 milyon 532 bin 911 TL.

Bizi sosyal medyadan takip edin