Reklam
Reklam
677ba414df323
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
06 Ocak, 2025 12:36 tarihinde yayınlandı
0

Yenice’de Mobil Atık Toplama Aracı Hizmete Girdi

Yenice Belediye Başkanı Sertaş Karakaş, çevre bilincini artırmak ve geri dönüşüm çalışmalarını daha etkin bir şekilde yürütmek amacıyla önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini duyurdu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan hibe desteğiyle alınan mobil atık toplama aracı, Yenice Belediyesi araç filosuna katıldı.

Başkan Karakaş, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Sıfır Atık ve Geri Dönüşüm Aracımız hayırlı olsun. Sıfır atık yönetim sisteminin yaygınlaştırılması ve geri dönüşüm konusunda farkındalığın artırılması amacıyla önemli bir adım attık. Bu araç sayesinde geri dönüştürülebilir atıkların düzenli olarak toplanması için gerekli program oluşturulacak. Yenice ilçemiz, merkez ve mahallelerinde belirli günlerde atık toplama hizmeti sunarak vatandaşların geri dönüştürülebilir atıkları daha kolay ve düzenli bir şekilde teslim edebilmesini sağlayacağız.”

Atık toplama hizmetinin yanı sıra bilinçlendirme eğitimleri de verileceğini belirten Karakaş, vatandaşların atık oluşumunu en aza indirmesi ve israfı önlemesi için çeşitli çalışmalar yapılacağını söyledi.

Başkan Karakaş, projeye destek verenlere teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı:
“Desteklerinden dolayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a, Ak Parti Karabük İl Başkanımız Sayın Ferhat Salt’a, Karabük Milletvekillerimiz Sayın Cem Şahin’e, Sayın Ali Keskinkılıç’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Aracımızın Yenice Belediyemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Yeni mobil atık toplama aracı ile Yenice’de geri dönüşüm çalışmaları daha etkin bir şekilde yürütülerek çevre dostu bir geleceğe katkı sağlanması hedefleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Haftalık Gündem

bahcelievler ilkogretim okulu ogrencileri kitap fuarinda yLxSpITb
Zonguldak

Bahçelievler İlköğretim Okulu öğrencileri kitap fuarında

iki katli ahsap ev alevlere teslim oldu engelli kadini komsulari kurtardi K79ewuuE
Gündem

İki katlı ahşap ev alevlere teslim oldu, engelli kadını komşuları kurtardı

ineboluda ciftcilere 124 bin adet sebze fidesi dagitildi OMEgwlCE
Kastamonu

İnebolu’da çiftçilere 124 bin adet sebze fidesi dağıtıldı

196bb2a9 ee20 4f49 a2ff 655f3314d72d
Kardemir

KARÇEL A.Ş.’de 11. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalandı

tas ocaginda dinamit patlatilmasi sirasinda 4 isci yaralandi 5iZPuabW
Gündem

Taş ocağında dinamit patlatılması sırasında 4 işçi yaralandı

Video Haberler

tosya belediyesinden sarikilcik pirinci aciklamasi sahiplenilmesine yonelik girisimler cografi isaret hukukuna aykirilik teskil etmektedir BaWbgglv
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2026 12:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Tosya Belediyesi’nden “sarıkılçık pirinci” açıklaması: “Sahiplenilmesine yönelik girişimler, coğrafi işaret hukukuna aykırılık teşkil etmektedir”

Ilgaz Belediye Başkanı Mehmet Öztürk’ün Ilgaz sarıkılçık pirinciyle ilgili Avrupa coğrafi işaret belgesi alacaklarını söylemesinin ardından Tosya Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Belediyemiz, bu milli değerin aslına uygun şekilde korunması ve gelecek nesillere aktarılması hususundaki kararlılığını sürdürecek, tescilli haklarımızın korunması için gerekli her türlü hukuki süreci titizlikle takip edecektir” denildi.

Ilgaz Belediye Başkanı Mehmet Öztürk, Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde yetiştirilen sarıkılçık pirinci için Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescil belgesi almak için çalışma yürüttüklerini açıkladı. Belediye Başkanı Öztürk’ün açıklaması, ‘sarıkılçık pirinci’nin coğrafi işaret belgesiyle tescillendiği Kastamonu’nun Tosya ilçesinde tepkilere sebep oldu. Konuyla ilgili Tosya Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise Tosya sarıkılçık pirincinin ilçe dışındaki bölgelerde ekolojik şartlar sebebiyle aynı kalitede yetişmediğini ve bu durumun başka bölgelerde sahiplenilmesinin önüne geçtiğini dile getirdi. Tosya sarıkılçık pirincinin coğrafi işaret tesciliyle koruma altında olduğunun belirtildiği açıklamada, tescil haklarının korunması için gerekli her türlüğü hukuki sürecin titizlikle takip edileceği ifade edildi.

Açıklamada, “Tosya sarıkılçık pirinci, yaklaşık 500 yıllık köklü geçmişiyle Anadolu’nun en kıymetli tarımsal miraslarından biridir. Tarihi kayıtlarda “padişah hassı” olarak nitelendirilen bu eşsiz lezzet, 16. yüzyıldan bu yana Tosya ile özdeşleşmiş, 1926 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Türkiye’nin ilk çeltik fabrikasının Tosya’da kurulmasıyla birlikte bu kültür kurumsal bir kimlik kazanmıştır Tosya sarıkılçık, maratelli, akçeltik ve yaşar pirinçleri, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 12 Kasım 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 8 Kasım 2017 tarihinde 230 tescil numarasıyla münhasıran Tosya Belediye Başkanlığı adına ‘Menşe Adı’ statüsünde tescil edilmiştir. Bu coğrafi işaret tescili, ürünün sadece Tosya sınırları içerisinde, Devrez Vadisi’nin sunduğu özel toprak yapısı ve kar sularıyla sulanması sonucu oluşan özgün karakterini koruma altına almaktadır. Bilimsel araştırmalar ve geçmişte yapılan saha denemeleri, Sarıkılçık yerel genotipinin Tosya dışındaki ekolojik şartlarda aynı kaliteyi veremediğini, hatta hastalıklar nedeniyle tohum dahi oluşturamadığını açıkça ortaya koymuştur. Bu durum, Tosya Sarıkılçık Pirinci’nin başka bölgelerce sahiplenilmesinin önündeki biyolojik en büyük engeldir. Ürünümüzün sahip olduğu düşük amiloz (karbonhidratların daha küçük parçalara bölünmesi) oranı, özgün aroması ve kendine has morfolojik yapısı, onu diğer tüm pirinç türlerinden ayıran sarsılmaz özellikleridir. Tosya Belediye Başkanlığı koordinesinde yürütülen denetim komisyonumuz; ekimden hasada, geleneksel ‘keşan’ yönteminden paketlemeye kadar olan tüm süreçleri titizlikle takip etmektedir. 2025 yılı itibarıyla Tosya’da 900 hektarlık ekim alanında gerçekleştirilen üretimle 7 bin 380 ton rekolteye ulaşılmış olup, bu veriler Tosya’nın üretimdeki gücünü ve haklılığını perçinlemektedir. Bu hukuki ve tarihi gerçekler ışığında Tosya Sarıkılçık Pirinci isminin ve markasının tescil dışı alanlarda kullanılmasına veya sahiplenilmesine yönelik girişimler, coğrafi işaret hukukuna aykırılık teşkil etmektedir. Belediyemiz, bu milli değerin aslına uygun şekilde korunması ve gelecek nesillere aktarılması hususundaki kararlılığını sürdürecek, tescilli haklarımızın korunması için gerekli her türlü hukuki süreci titizlikle takip edecektir” denildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Haftalık Gündem

bahcelievler ilkogretim okulu ogrencileri kitap fuarinda yLxSpITb
Zonguldak

Bahçelievler İlköğretim Okulu öğrencileri kitap fuarında

iki katli ahsap ev alevlere teslim oldu engelli kadini komsulari kurtardi K79ewuuE
Gündem

İki katlı ahşap ev alevlere teslim oldu, engelli kadını komşuları kurtardı

ineboluda ciftcilere 124 bin adet sebze fidesi dagitildi OMEgwlCE
Kastamonu

İnebolu’da çiftçilere 124 bin adet sebze fidesi dağıtıldı

196bb2a9 ee20 4f49 a2ff 655f3314d72d
Kardemir

KARÇEL A.Ş.’de 11. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalandı

tas ocaginda dinamit patlatilmasi sirasinda 4 isci yaralandi 5iZPuabW
Gündem

Taş ocağında dinamit patlatılması sırasında 4 işçi yaralandı

Video Haberler