Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Yenice’de Acil Kurtarma ekibi kuruluyor 

Yenice Yayın: 31.07.2018 14:30
Yazar:
Yenice’de Acil Kurtarma ekibi kuruluyor 

Yenice’de faaliyette olan Yenice Doğa Sporları Derneği isim değişikliğine giderek dernek adını Yenice Doğa Sporları Acil Kurtarma yaptı. Yenice Doğa Sporları Acil Kurtarma Derneği öncülüğünde ilçede acil kurtarma ekibi kuruluyor.
Merkezi İstanbul’da bulunan Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG -AMADER) ile protokol imzaladıklarını açıklayan Yenice Doğa Sporları Acil Kurtarma Derneği Başkanı Silvan Toprak , uygulamalı eğitimlerin ağustos ayı içerisinde yapılacağını belirtti. Toprak; “ 2010 yılında faaliyete geçen Yenice Doğa Sporları Derneği 2018 yılı içerisinde olağan üstü kongreye giderek adını Yenice Doğa Sporları Acil Kurtarma Derneği olarak değiştirdik. Derneğimiz, tüzükte de genel olarak değişikliğe gidilerek acil durumlarda hazırlıklı olmak, olası afetlerde ve acil durumlarda can ve mal emniyetinin sağlanması, ilk müdahale kapasitesinin arttırılması acil müdahale sürecinin iyi yönetilmesini, amaçlara yönelik ortak zemin oluşturmak için çalışmalara başlamıştır. Dernek olarak Merkezi İstanbul da bulunan Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG – AMADER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karadayı ile protokol imzalanarak Yenice ilçemizde Acil Kurtarma ekibi kuruyoruz. İlk etapta dernek üyelerimizden oluşan, resmi kurumlarımızda çalışan personellerinin ve gönüllü olarak katılmak isteyen Yeniceli vatandaşlarımızın katılımı sağlanarak 13 Ağustos ile 19 Ağustos 2018 tarihleri arasında MAG – AMADER derneği eğitmenlerince ilçemizde uygulamalı eğitim verilecektir. İleri ki tarihlerde eğitimlerimiz geniş kapsamlı olarak gönüllülük esas olmak üzere istekli gönüllere eğitim verilecek ve verilen eğitimler sonrasında sertifikalandırılacaktır. Çalışmalarımız devam etmektedir ” dedi.
Yenice’de kurulacak olan acil kurtarma ekibi ağustos ayı içerisinde uygulamalı eğitimlere Yenice’de başlayacak.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Giresun’un Çanakçı ilçesinde asırlık imece geleneği yaşatılıyor

Kültür Sanat Yayın: 30.04.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Giresun’un Çanakçı ilçesinde asırlık imece geleneği yaşatılıyor

Giresun’un Çanakçı ilçesinde Kuşdili ile imeceye çağrılan köylüler, kemençe eşliğinde tarlalarını çapaladılar, ekinlerini ektiler. Çanakçı ilçesinin köylerinde hala yaşatılmaya devam eden imece geleneği ile işler kolaylaşırken, kemençenin de devreye girmesiyle adeta şenlik havasına dönüşüyor.

Karadeniz’de her yıl bahar aylarından başlayan ve imece usulü ile yapılan ekin ekme bu yılda köylülerin bir araya gelmesi ile şenlik havasında başladı. Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Düzköy köyü sakinleri Kuşdili ile konuşup anlaşıyorlar, kemençe ile çalışıp, imece usulü ile ekinlerini ekiyorlar. Yöresel kıyafetlerini giyip tarlaya gelen kadınlar hem çalışıyorlar hem de atalarından gördükleri imece usulünü yaşatıyorlar. Köy sakinlerinden Murat Yılmaz, asırlardır bu şekilde mısır ekme geleneğinin devam ettiğini ifade ederek bir gelenek olarak bu anları yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Yılmaz, “Atalarımızdan gördüğümüz geleneğimiz bizim köyle beraber birkaç köyde yaşatılmaya devam ediyor. Çok önceden daha fazla imece sayısı, daha fazla arazi vardı ama daha sonra nüfusun artması nedeniyle araziler küçüldü. Bizde ne olursa olsun gelenekten kopmama açısından imece usulünü devam ettirmedeyiz. Biz bu şekilde mısır, ekiyoruz ardından mısırın otunu kazıyoruz. Burada sadece amaç yardımlaşarak işleri kolaylaştırmak. Tek başına birkaç günde bitirilecek işleri komşuların yardımıyla bir günde bitiriyoruz. Kemençenin de eşlik etmesiyle adeta horon oynar gibi bir ritim ve neşe içerisinde ekinlerimizi ekiyoruz” dedi.

Kuşdili ile imeceye çağrılıyor

İmeceye Kuşdili ile çağırdığını anlatan Gülizar Kır ise “Bizim bu köylerde hemen hemen herkes Kuşdilini bilir. Zaten hala köylerimizin her yerinde telefon çekmediği için Kuşdili önemli bir iletişim aracımız olmaya devam ediyor. Biz de Kuşdili ile imecemizi çağırdık. Gelenlerle de iki günde kazacağımız tarlayı bir günde kazmış olduk. Buralarda tarlada tüm haberleşmeyi de neredeyse Kuşdili ile yapan köylüler her gün bir başka tarlada bir araya gelip bahar döneminde ekin ekiyorlar” diye konuştu.