Yenice Şeker Kanyonu'nda doğayı katledecek bir şekilde yapılması planlanan HES'e karşı mücadelesini sürdüren Yenice Platformu önümüzdeki günlerde yeni bir imza kampanyası başlatacak. Metni bilim adamları tarafından hazırlanan bildiriye milletvekillerinden başlamak üzere Karabük ve Yenice'de meslek odaları, demokratik kitle örgütleri, siyasi parti yöneticilerinden imza talep edilecek. Yenice Platformu, ilçe merkezinde de yerel yönetimleri, siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini, işadamlarını bilgilendirecek toplantılar da düzenleyecek. Yenice Platformu tarafından imzaya açılacak metinde şu görüşler ortaya konuldu. “Aşağıda imzası olan bizler Yenice Şeker Kanyonu’na Hidro Elektrik Santrali (HES) yapılmasına karşıyız. Çünkü;
- Türkiye’de 2016 yılında 274.407,7 GWh elektrik üretimi yapılmıştır. Bunun %24.5’i hidroelektrik olup 67229.8 GWh’tir. Yenice Şeker Kanyonu’na HES yapıldığında 4.9 Mwm elektrik enerjisi üretilecektir. Bu enerji, 2016 yılında üretilen toplam enerjinin yüz milyonda 1.75’ini, hidroelektrik enerjisinin ise yüz milyonda 7’sini oluşturmaktadır. Yani yok denilecek kadar azdır. Üstelik bu enerji Yenice İlçesinde kullanılmayıp Bartın II TM (trafo merkezi)’ne taşınacaktır.
- Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporundaki bilgilere göre, Şeker Kanyonunda HES projesi gerçekleştiğinde, 2 yıl boyunca dozerler, ekskavatörler ve kamyonlar çalışacaktır. Öncelikle, İnce Bacak Köyü yakınında, Şeker Kanyonu üzerine bir gölet, göletten 2 km uzunluğunda, 2 m genişlik ve yaklaşık 1.5 m yüksekliğinde kapalı bir kanal, kanalın kenarına 4 m servis yolu, kanalın bitimine yükleme havuzu, yükleme havuzundan santrale kadar 1.36 km cebri boru, santral binası (elektrik üretecek) ve inşaattan çıkan materyallerin depolandığı atık depolama tesisi yapılacaktır. Ayrıca bu inşaatlarda kullanılacak beton ihtiyacı için de bir beton santrali yapılacaktır. Bu tesisler ve yapılaşma için de 89 000 m2alanda çalışma yapılacaktır.
- HES projesi gerçekleştiğinde, ÇED raporunda belirtildiğine göre Şeker Kanyonu’nda kayalıklarda yaşayan 20 çeşit yarasa, pek çok başka hayvan, orman ağaçları, bitkiler kısaca işleyen bir sistem, yani ekosistem yok edilecektir. Ekosistemin üzerinde durduğu toprağın 1 cm’sinin oluşumu için 500 yıl geçmesi gerektiği düşünüldüğünde 2 yıl sürecek inşaat boyunca oluşacak bu zararların telafisi yoktur, yani geri dönüşü bulunmamaktadır. Diğer yandan bugüne kadar gerçekleşen hiçbir HES projesinde bırakılması gereken %10 can suyu bırakılmamış, derelerde suya bağımlı bitkiler kurumuş ve hayvanlar yok olmuştur. Dolayısıyla, Proje uygulandığında, kanyondaki su kuruyacak ve Şeker Kanyonu’nun herhangi bir özelliği de kalmayacaktır. Şeker Kanyonu; suyu, bitki örtüsü, hayvan türleri ile birlikte geri dönülemez bir biçimde tahrip edilecektir.
- HES’ten üretilecek enerjinin Bartın II TM’ye taşınacağı belirtilmektedir. Bu durumda Yenice-Bartın arasındaki ormanlardan geçirilecek enerji nakil hattı için ikinci bir orman katliamı daha yapılacaktır. Nakil hattının geçtiği güzergahın ağaçsız kalması gerektiğinden, Yenice-Bartın arasında orman ekosistemi ikiye bölünecek, bu durum ormanların zayıflamasına ve zarar görmesine yol açan parçalı (fragmantasyon) bir yapıya yol açacaktır.
- Şeker Kanyonu’na yapılacak HES projesinin Yenice Halkına getirisi bulunmamaktadır. Aksine bu projeyi yapan şirket gelir elde edecektir. Oysa Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından hazırlanan “Batı Karadeniz Bölge Planı (Zonguldak-Karabük-Bartın) 2014-2023” ile Yenice’nin kalkınma ve gelişimi için “mobilya ve orman ürünleri ile turizm” ana strateji olarak belirlenmiştir (sf 100-101). Bu ana stratejinin gerçekleşmesi için birinci öneri ise “Şeker Kanyonun tanıtımının yapılması”dır. HES projesi ile tahrip edilmiş bir Şeker Kanyonu, turizm ile gelişmeyi hedefleyen Yenice İlçesinin de büyük yara almasına yol açacaktır. 01/10/2018."