Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Ekim, 2023 12:48 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Yeni Zigana Tüneli’ni açıldığı günden bu yana 1 milyonun üzerinde araç kullandı

Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlayan Zigana Tüneli’ni açıldığı 3 Mayıs 2023 tarihinden bu yana geçen 5,5 ayyık sürede 1 milyonun üzerinde araç kullandı.
Çift tüp olarak 2x14,5 kilometre uzunluğu ile Türkiye ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli, 3 Mayıs 2023 tarihinde hizmete girmesinin ardından geçen 5,5 aylık sürede tünelden yaklaşık 1 milyon 100 bin araç geçiş yaptı. 5,5 ay öncesine kadar Doğu Anadolu’yu Doğu Karadeniz’e bağlayan en önemli geçitlerinden biri olan Zigana Dağı geçidinde her gün geçiş yapan binlerce araç, artık karayolunu 20 dakika kısaltan yeni tüneli kullanmaya başladı. Yeni tünel, zamandan 57 milyon TL, akaryakıttan 133 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 190 milyon TL tasarruf sağlayacak.
Proje ile mevcut güzergah üzerinde bulunan 90 adet viraj ortadan kaldırıldı. Eğim yüzde 7,7’den yüzde 3,3’e düşürülerek yolun geometrisi iyileştirildi. Güzergâh 8 kilometre kısaltıldı, seyahat süresi otomobiller için 10 dakika, ağır tonajlı araçlar için 60 dakika olmak üzere ortalama 20 dakika indirildi. Karbon salınımı 16 bin 598 ton azaltılarak, sürücülere daha güvenli ve konforlu bir ulaşım imkânı sağlayan proje ile özellikle kış aylarında yağışın ve karın yoğun olması nedeniyle keskin virajlar ve rampalar sürücülere zor anlar yaşatırken, tünelin hizmete girmesiyle birlikte bu zorluklar da sona erdi.
Öte yandan Yeni Zigana Tüneli geçtiğimiz günlerde “Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) 2023 Global Başarı Ödülleri kapsamında ‘yapım metodolojisi’ kategorisinde dünyada birinci seçilmişti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Şubat, 2026 16:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Kastamonu Üniversitesi’nden Muay Thai Şampiyonası’nda iki Türkiye ikinciliği

Kastamonu Üniversitesi, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından Burdur’da düzenlenen Muay Thai Şampiyonasında iki Türkiye ikinciliği elde etti.
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından Burdur’da düzenlenen Üniversiteler Arası Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda Kastamonu Üniversitesi sporcuları iki gümüş madalya ile döndü. 14-15 Şubat tarihlerinde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen şampiyona, 61 üniversiteden 280 sporcunun kıyasıya mücadelesine sahne oldu.
Şampiyonada A Divizyon 54 kilogram Erkekler kategorisinde mücadele eden Kastamonu Üniversitesi temsilcilerinden Hamza Eren Göksu Türkiye ikincisi olurken, A Divizyon 63,5 kilogram Erkekler kategorisinde Hüseyin Eren Küçükoğlu da zorlu karşılaşmaların ardından Türkiye ikinciliği elde etti.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, elde edilen dereceler dolayısıyla sporcuları ve teknik ekibi tebrik etti. Kastamonu Üniversitesi’nin yalnızca akademik alanda değil, spor organizasyonlarında da istikrarlı bir şekilde yol aldığını belirten Rektör Topal, "Öğrencilerimizin disiplinli çalışmaları ve azmi, Üniversitemizin adını spor camiasında bir kez daha üst sıralara taşıdı. Akademik gelişimle birlikte sporda ortaya konulan bu performans bizler için memnuniyet vericidir. Emeği geçen antrenörlerimize ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin