NEREDEN BULDUN?
Mustafa Akay
Türkiye'nin gelmiş geçmiş en dürüst siyasetçilerinden birisi olan Bülent Ecevit, toplumun bazı kesimlerindeki şatafatlı yaşamı görünce, bunların kaynağına inmenin doğru olacağı düşüncesiyle "
Nereden Buldun" yasasını çıkartmıştı.
1998 yılında çıkartılan bu yasa ile başta kara para olmak üzere lüks harcamalar mercek altına alınıyor ve vergi verip vermedikleri sorgulanıyordu.
Yasa, tam anlamıyla uygulanabilse, Türkiye'nin sıçrama yapmasında da büyük yarar sağlayacaktı.
Ancak, ömrü çok uzun olmadı.
AKP iktidara geldi ve şatafatlı ve gösterişli yaşam sürenlerin kazancının kaynağını ve vergisini sorgulayan bu güzel yasayı, 2003 yılında sessiz sedasız kaldırdı. Hatta ve hatta, bu AKP'nin 2002 seçimlerinin ardından kaldırdığı ilk yasa olmuştu.
Böylece, çalana çırpana, kazancının kaynağı belli olmayan kesimlere büyük bir jest yapıldı.
Çalana, çalmaya devam et denildi. Bu yasanın kaldırılması sermaye için de büyük bir lütuftu. Aynen, ihale yasasında yüzlerce kez yapılan değişlikler gibi, sermayenin yolu açılmıştı. Bu yasanın kaldırılmasından sonra freni patlamış kamyon gibi paldır küldür gitmeye başladılar. Artık, çalmalarının çırpmalarının önünde bir engel yoktu. İstedikleri gibi atlarını oynatabilirlerdi. Nitekim, öyle de oldu. Artık, yandaş sermayeyi oluşturmak için bir engel kalmamıştı.
Yandaş sermaye iktidarın ilk yıllarından itibaren oluşmaya başlamıştı. Kısa sürede adrese teslim ihalelerle, büyümüştü. Daha sonraları, bunların bir kısmına "
beşli çete" adı verilmişti. Bu çeteye, özgü işler yaratılıyor ve kazandırılıyordu. Beşli çetenin altında oluşan yandaş taşeron firmalar sayesinde de ağ genişliyor, yerele kadar iniyordu.
Emekliye üç kuruş zam vermekten kaçınan iktidar, yandaş firmalara sağladığı vergi indirimleri, teşvik ve muafiyetlerle büyümelerini hızlandırıyordu.
Yolcu garantili havaalanları, hasta garantili Şehir Hastaneleri, 1984 yılında yoksulun konut sahibi olması amacıyla kurulmuş TOKİ artık, hep sermayenin emrindeydi. TOKİ, yoksula konut yapmaktan hızlıca uzaklaştırılmış, birilerine rant sağlayan kurum haline dönüşmüştü. Geçiş garantili otoyol ve köprüler de bu ucube sistemin bir unsuru olmuşlardı. İnsanlar, yatmadıkları hastane için, binmediği uçak için, geçmediği otoyol ve köprüler vasıtasıyla, gül gibi soyulur hale gelmişlerdi .Medya alanında da havuzlar oluşturuluyor, ballı ihaleleri alanlar havuza milyon dolarlar atarak, yandaş televizyon ve gazetelerin ortaya çıkarma yolunda komisyonlarını veriyorlardı. Gerçek gazete ve televizyon sahipleri siyasi baskı ile satışa zorlanıyordu. Bu alanda, hiç ilgisi olmayan kişilere devletin bankalarından milyonlarca dolarlık krediler çıkartılıyor ve el değişimi sağlanıyordu.
Elbette, yapılan özelleştirmelerde, Cumhuriyetin kazanımları üç beş paraya yandaşlara veriliyordu.
Kısacası, Bülent Ecevit'in direktifleriyle Zekeriya Temizel'in hazırladığı "
Nereden Buldun" bir çırpıda kapının önüne konulmuş, çalma çırpmanın önü açılmıştır.
Siz de çevrenize bir bakın. Şu 22 yılda, daha önce çulsuz olup da bugün paraya para demeyenler varsa, nedenini
"Nereden Buldun" demenin ortadan kaldırılmasına bağlayın.