blank
Avatarı
Mustafa AKAY tarafından
17 Kasım, 2024 14:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

ÇİFTÇİ AMELE OLUNCA TARLA BOŞ KALDI


Başlık Milli Gazete’nin manşeti. Ürettiğinden kazanamayan çiftçinin, ameleliği tercih etmesi ile tarlaların büyük bölümü boş kalmış.
Milli Gazete’nin haberine göre, tarım alanında çalışanların oranı %25’ten %15’e düşmüş. Tarım alanındaki %10’luk iş kaybı, çiftçiyi inşaat işçiliğine yöneltmiş. Uygulanan beton politikası sonucu inşaat sektörünün payı %5.7’den %6.5’e çıkmış. Bu gelişmeler çerçevesinde 1 milyon 96 bin olan istihdam sayısı da 2 milyon 980 bin kişiye yükselmiş. Milli Gazete bunları TUİK verilerine göre derlemiş.
Bu durum ülkemizin hızla bir açmaza sürüklendiğini gösteriyor bize. Öyle ki, 20 yılda çiftçinin yarı yarıya azalmasını sokuyor gözümüzün içine.
Ekili alanların azalması, tarlaların inşaat için betona boğulması, üreticinin faaliyetlerini terk etmesi Türkiye’nin beslenme sorununu da ortaya çıkaracaktır.
Bu durumun en büyük etkeni çiftçiye yeterli desteğin verilmemesi ve girdilerin çok pahalı oluşundandır sanıyoruz. Bunun bir sonucu da köylerin boşalmasıdır. Köy okullarının kapatılması, varoşlarda yapılan TOKİ’ler köylerin boşalmasında çok büyük etken olmuştur.
Türkiye, dünyada tarımsal alanda kendi kendine yeten yedi ülkeden birisiyken, gerilemiş ve birçok ürünü dışarıdan alır hale gelmiştir. Bunun anlamı ise, yabancı çiftçinin desteklenmesi ve kaynakların dışarıya akıtılmasıdır.
Gelişmekte olan bir ülkenin, yeniden geri bıraktırılmış duruma getirilmesi üzücüdür. Türkiye, kendi üreticisini destekleyerek bir refah sunması gereken bir ülkedir. Ne yazık ki, yıllardır bunun tersi yapılmakta ve ülke insanı mutsuz edilmektedir.
Ürünü para etmeyen çiftçinin protesto gösterileri yapıp, ürettiklerini yola dökmesi hayra alamet değildir. Ülkemizde zaten derin bir yoksulluk yaşanmaktadır. Üretim az olunca fiyatlar pahalılaşmaktadır. Böylece, dar gelirlinin gıdaya ulaşımı da zorlaşmaktadır.
Büyük kentlerin varoşlarında insanlar pazarlarda akşam üstleri atılan meyve-sebze toplamak zorunda bırakılmıştır. Taşı diksen filiz verecek denli verimli toprakları olan Türkiye’de bu manzaraların yaşanması büyük bir çelişkidir. Bu açlığın ayak sesleridir. İktidarıyla muhalefetiyle bu iş büyük bir ciddiyetle ele alınmalı ve insanların akşamları aç yatmalarının önüne geçilmelidir.
Emeğini satan herkes gibi çiftçi de emeğinin hakkını almalıdır.

Yazarın Kaleminden

Namaz Vakitleri

Karabuk
18
Temmuz Cuma
1447 HİCRİ Muharrem 23
Akşam Vakti
Şuanki vakit
Akşam
  İmsak
03:32
  Güneş
05:25
  Öğle
13:01
  İkindi
16:59
  Akşam
20:26
Yatsı vaktine kalan süre
 
  Yatsı
22:11

Öne Çıkan Haberler

blank
Karabük

Karabük’te kadınların kavgasında bardaklar havada uçuştu

blank
Karabük

Konutlar Teslim Edilmedi, Vatandaşlar Mağdur!..

blank
Karabük

Karabük Valisi Mustafa Yavuz ve Eşi, 15 Temmuz Şehidi Metin Arslan’ın Ailesini Ziyaret Etti

blank
Köşe Yazıları

“TURİZM BAKANI BİLE TATİLE YUNANİSTAN’A GİDİYOR”

blank
Eğitim

KBÜ’de lisansüstü programlara başvurular 14 Temmuz’da başlayacak