blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Temmuz, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yaz döneminde balıkçıların geçim kaynağı deniz salyangozu ekonomik katkı sağlıyor

Yaz döneminde balıkçıların geçim kaynağı deniz salyangozu her yıl ülkeye milyonlarca dolar döviz girdisi sağlarken balıkçılar, yasak olan algarina yerine dalış yaparak topluyor.
Karadeniz bölgesinden geçen yılın Haziran ayı itibarıyla yapılan deniz salyangozu ihracatından 4 milyon 742 bin 541 dolar döviz girdisi sağlanırken, bu yılın aynı döneminde 5 milyon 69 bin 390 dolar döviz girdisi sağlandı. Deniz salyangozu ihracatı genellikle Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Japonya, Tayvan başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerine yapılıyor.
Deniz salyangozu avında, deniz tabanını tarayan algarina (çerçeve ve ağdan oluşan av aracı) yasak olduğundan dalış yaparak topladıklarını belirten balıkçılardan Erkan Acuner, “Algarina şu anda yasak olduğu için dalarak çıkartılıyor. Şu anda çok aşırı salyangoz yok, yine de ne çıkarsa Allah bereket versin diyoruz. Deniz salyangozu genelde Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere İtalya, Fransa gibi ülkelere ihraç ediliyor. Bol avlandığı takdirde ekonomik olarak tatmin edici seviyede oluyor ancak bu sıralar az olunca pek tatmin ettiği söylenemez. Salyangoz, genelde kaya diplerinde, kum ile kayanın birleştiği yerlerde oluyor biz de dalış yaparak toplamaya çalışıyoruz. İstanbul’dan İğneada, Hopa’ya kadar Türkiye’nin farklı denizlerinde şu anda dalış yapılarak toplanıyor. Trabzon’da salyangoz avı yapan 25 kadar tekne olduğunu söyleyebiliriz. Günlük ortalama 600-700 kilogram kadar toplayabiliyoruz. Akıntı durumu, görüş mesafesi uygun olduğu sürece 3-4 kişi toplanabiliyor. Dalış zor uluyor tamamen insan gücüyle toplandığı için çok zor oluyor. Salyangoz avcılığı Ege olsun diğer denizlere göre bizim sular daha sığ. Dolayısıyla derin olmayan yerlere daldığımız için biraz daha rahatız, batıya gittikçe derinlik artıyor. Salyangoz Türkiye’de pek tüketilmiyor. Kabuğu kozmetik sanayinde içi ise konserve olarak ihraç ediliyor” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Berkay Doğan tarafından
03 Ekim, 2025 13:12 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Orman Emvali Üretiminde Öncelik Kalite

Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, Karabük ili sınırlarında yürütülen ormancılık faaliyetlerini yerinde inceledi. Öncelikle geçtiğimiz ay Karabük’te meydana gelen orman yangınında  görev sırasında kaza geçiren  orman işçisi  Abdullah Kamil Çetin’i evinde ziyaret eden Bölge Müdürü Keskin, Çetin'e  geçmiş olsun dileklerini iletti.

Karabük ormanlarında yürütülen üretim, bakım ve gençleştirme çalışmalarını değerlendiren Keskin, Ulus İşletme Müdürlüğü’ne bağlı yeni tesis edilen Kumluca Orman Emval Deposunu gezerek yapılan üretim faaliyetlerini yerinde gördü.  Ayrıca Ardıç İşletme Şefliği’nde devam eden bakım çalışmalarında görevli muhafaza memurları ve üretim işçileriyle bir araya geldi. Burada iş güvenliği, kaliteli orman emvali üretimi ve standardizasyonun önemi üzerine tecrübelerini paylaştı.

Ulus İşletme Müdürlüğü’nde işletme şefleriyle de toplantı yapan  Keskin, yapılan çalışmaları sunum eşliğinde dinledi. Toplantının ardından yaptığı konuşmada, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında iş güvenliğinin önemine değinerek şunları söyledi:

“Her şeyden önce can güvenliği gelmektedir. Bunun için sık sık personelimizi ve üretim işçilerimizi bilgilendiriyoruz. Orman varlığımız bütün milletimizin ortak malıdır. Bu milli servetimizi korumak, çoğaltmak ve değerlendirmek bizim görevimiz.”

Keskin ayrıca, standardizasyona verdikleri önemin altını çizerek, TS 1214, TS 1350 ve TS 2378’de belirtilen ölçülerde üretim ve istifleme yapıldığını, bunun da Karabük ve bölge ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirterek,  “2002’de %10 olan sınıflı orman emvali oranımızı 2025’te %21’e çıkardık. Karabük ormanlarında yürüttüğümüz her çalışmada kalite ve standardizasyondan asla taviz vermiyoruz.” dedi.

 Keskin’e inceleme ve denetimlerinde İşletme ve Pazarlama Şube Müdürü Eyup Ünaldı ile Ulus İşletme Müdürü Tuğba Ekiz Kader eşlik etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin