Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

YAZ AYLARINDA AĞIR YEMEKLERE DİKKAT

Yaşam Yayın: 30.06.2024 14:31
YAZ AYLARINDA AĞIR YEMEKLERE DİKKAT

Yaz aylarında vücudumuzu olumsuz etkileyen faktörlerin başında yağlı ve ağır yemekler, aşırı meyve tüketimi ve terleme sonucu da su kaybı gelir.

Uzmanlar bu konuda bazı önerilerde bulunuyor:

  1. Karbonhidrat Tüketimi: Karbonhidratların belirli bir düzeyde tüketilmesi öneriliyor. Özellikle akşam öğününde ağır yemeklerden kaçınıp, öğle öğününde bu tür yiyeceklerin tercih edilmesi sindirimi kolaylaştırabilir.
  2. Meyve Tüketimi: Aşırı meyve tüketiminden kaçınılmalı, bir öğünde avuç içi kadar meyve tercih edilmeli. Bunun yanında bol su içilmesi, özellikle meşrubat yerine suyun tercih edilmesi vurgulanıyor. Meşrubatların içerdiği şeker ve diğer maddeler idrar söktürücü etki yapabilir, bu da vücutta su kaybına neden olabilir.
  3. Sıvı Tüketimi: Günlük olarak 2-2,5 litre su tüketimi önerilir. Sıvı ihtiyacının karşılanmasında suyun tercih edilmesi önem taşıyor, çünkü diğer içeceklerin idrar söktürücü etkisi suyun kaybına yol açabilir.
  4. Akşam Yemeği Saati: Akşam yemeklerinin özellikle saat 18.00-19.00’dan sonra yenmemesi tavsiye ediliyor. Bu, sindirimin daha rahat olmasını sağlayabilir ve gece boyunca rahat bir uyku için de faydalı olabilir.

Bu öneriler, yaz aylarında sağlıklı beslenmeye ve vücudun ihtiyaçlarına uygun şekilde davranmaya yardımcı olabilir. Özellikle şeker hastalığı, tansiyon problemleri ve obezite gibi yaygın sağlık sorunlarıyla mücadele eden bir toplumda bu tür beslenme alışkanlıklarının önemi büyük.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
     

ÇOCUKLARA DİKKAT

Sağlık Yayın: 02.07.2024 11:05
ÇOCUKLARA DİKKAT

Parmak emme, kalem ısırma, tırnak yeme varsa dikkat!

Çocukların süt dişlerinin tamamlandığı, ortalama 36 aylık dönemde, dişlerin ve çenelerin ideal büyüme ve gelişim doğrultusunda değerlendirilmesi için muayenenin şart olduğunu belirten Nurgül Demir parmak emme, kalem ısırma, tırnak yeme gibi durumlara dikkat çekti.

DİŞ YAPISINDA HASAR BIRAKABİLİR

Çocuklarda kötü ağız alışkanlıkları olarak tanımlanan alışkanlıkların ilerde sorunlara yol açabileceğini belirten Dt. Nurgül Demir, “Parmak emme, kalem ısırma, tırnak yeme gibi bazı alışkanlıklar, dişler ve dişlerin dizildiği çene kemiklerine sürekli bir kuvvet uygulanmasına sebep olur. Dişlere ve çenelere iletilen bu kuvvetin sıklığı, süresi ve yoğunluğu dişler ve çenelerde oluşabilecek hasarın boyutu için belirleyici rol oynar. Dişlerin fazla önde konumlanması, ‘openbite’ dediğimiz ön ve arka dişlerin arasında çeneler kapandıktan sonra açıklık kalması, çenelerde oluşabilecek gelişim bozukluğunun bir sonucu olarak alt ve üst yüz oranlarının değişmesi çocuklardaki kötü ağız alışkanlıklarından kaynaklanabilecek problemlerden bazılarıdır.

GELİŞİMİ ENGELLEYEBİLİR

“Dişlerin düzgün diziliminde ve çenelerin fizyolojik gelişimlerinin tamamlanmasında, dudakların, yanakların ve dilin fonksiyon sırasında ve istirahatte doğru konumlanması büyük önem taşımaktadır” diyen Dt. Nurgül Demir, “Dil veya dudakların fizyolojik işlevlerini yerine getirebilmesi için dudak ve dil bağı boyutlarının, yerleşimlerinin ideal olması gerekmektedir. Aynı şekilde, dilin pozisyonlanma farklılıklarına bağlı olarak görülen yanlış yutkunma alışkanlıkları ve dil itimi problemi ile dilin sürekli ön dişlere kuvvetlere uygulaması da çenelerin büyüme gelişim dönemlerinde bozukluklara sebep olabilir” açıklamasında bulundu