\"\"
Yayla tutkunlarına oksijen uyarısı - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:33
Güneş 06:58
Öğle 13:04
İkindi 16:22
Akşam 19:00
Yatsı 20:19
İmsaka son --:--
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Temmuz, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Yayla tutkunlarına oksijen uyarısı

Özellikle kalp yetmezliği, KOAH ve astımı olan yayla tutkunlarının yüksek rakımlı yaylara çıktıklarında oksijensiz kalabilecekleri ve geri dönülmez sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilecekleri belirtildi.
Temmuz ayı ile birlikte yaylalarda insan yoğunluğunun arttığı bu günlerde sağlık yönünden uyarılarda bulunan uzmanlar, yüksek rakımlı yerlerde oksijen basıncının düşeceğine dikkat çekti.
Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Özellikle kalp yetmezliği, KOAH, astımı, solunum yetmezliği olan hastalar yüksek rakımlı yerlerde oksijensiz kalabilirler. Çünkü yaylalarda oksijen parsel basıncı düşüyor” dedi.
Kronik hastalığı olanlar özellikle astım, KOAH, ya da akciğer sertleşmesi olan kişilerin iklim değişikliğinden daha çok etkileneceğini kaydeden Özlü, “Sadece nem değil sıcaklık da değişiyor güneş faktörü de var nem faktörü de önemli. Bunun dışında havada kirlilik de önem arz ediyor. İklim koşulları özellikle yaz mevsiminde farklı. Kronik hastalığı olanlar özellikle astım, KOAH, ya da Akciğer sertleşmesi gibi hastalığı olan kişilerin iklim değişikliğinden daha çok etkileneceğini tahmin edebiliriz. Yine yüksek tansiyonu, kalp yetmezliği olan hastalar da buna eklenebilir. O açıdan iklim koşullarına göre tedbir almak gerekiyor. Özellikle sıcak ve nemli ortamlarda ısı çarpmaları, güneş altında çarpma olabilir. Onun için kapalı ortamlarda, sıcak ortamlarda bulunmamak lazım. Mümkün olduğu kadar rahat, bol pamuklu ya da ipekli giyilmeli. Sentetik, dar, üst üste kıyafetler giymemek lazım. Bol su, maden suyu, tuzlu ayran içmek lazım eğer tuz kısıtlamanız yoksa. Sıvı gıdaları çok tüketmekte fayda var. Aşırı yemek yememekte fayda var çünkü sıcağın etkisini artırır. Alkol ve uyku yapıcı ilaçlardan uzak durmakta fayda var, bunlar sıcağın etkisini artıran durumlar” dedi.
“Yaylalarda oksijen parsel basıncı düşüyor”
Yaylalarda oksijen parsel basıncının düştüğü bundan dolayı özellikle kalp yetmezliği KOAH, solunum yetmezliği bulunan hastaların çok dikkatli olmaları gerektiğine işaret eden Özlü, “Özellikle bölgemizde yaylalara çıkılıyor, eskiden gelen bir alışkanlık var. Yaz mevsiminde yüksek rakımlı yaylalara göç edilir, bu aslında çok güzel bir çözüm. Sahil kesiminde çok sıcak ve nem bir arada olduğu için bunaltıcı olabiliyor. Yaylalar hava akımının iyi olduğu ferah yerler, özellikle gece serin oluyor. Ancak yaylaların da şöyle bir özelliği var. Yüksekte güneş ışınları daha dik açıyla geldiği için özellikle saat 11.00-16.00 arasında güneşte kalmamak lazım. Yalnız çok yüksek rakımlar söz konusu ise özellikle kalp yetmezliği olan KOAH’ı olan ya da astımı, solunum yetmezliği olan hastalar yüksek rakımlarda oksijensiz kalabilirler, oksijen parsel basıncı düşüyor. Dolayısıyla böyle sorunları olanların yaylaya çıkmadan önce hekimlerine danışmalarında fayda var. Yayla ortamı sahil kesimine göre daha rahatlatıcı bir ortam daha temiz bir hava soluyorlar ve hava kirlenmesi de yok. Ancak orada polenler olabilir, o açıdan astım gibi alerjisi olan hastalar yayla ve polen ortamında sorun yaşayabilirler” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
12
Mart Perşembe
1447 HİCRİ Ramazan 22
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
05:35
  Güneş
07:00
  Öğle
13:04
  İkindi
16:21
  Akşam
18:59
  Yatsı
20:18

Video Haberler

yuksel yildirim bizi eleyecekler gibi gozukuyor eHaanWea

Yüksel Yıldırım: “Bizi eleyecekler gibi gözüküyor”

kastamonuda trafik kanunundaki duzenlemelerle ilgili detaylar anlatildi Xnysp6ty

Kastamonu’da Trafik Kanunu’ndaki düzenlemelerle ilgili detaylar anlatıldı

uefa konferans ligi samsunspor 1 rayo vallecano 2 ilk yari miQ3tbLd

UEFA Konferans Ligi: Samsunspor: 1 – Rayo Vallecano: 2 (İlk yarı)

baru ile bartin il muftulugu arasinda diyanet genc ofis protokolu imzalandi MzkjMdvP

BARÜ ile Bartın İl Müftülüğü arasında “Diyanet Genç Ofis” protokolü imzalandı

universitesi gencler kuran i kerimi guzel okumak icin yaristi SbKVKyiK

Üniversitesi gençler Kur’an-ı Kerim’i güzel okumak için yarıştı

bayram oncesi sehit mezarlarinda calismalar yapildi 1PM4NUIb

Bayram öncesi şehit mezarlarında çalışmalar yapıldı

trendyol 1 lig boluspor 1 corum fk 2 XnbOjVYV

Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 – Çorum FK: 2

yuksel yildirim bizi eleyecekler gibi gozukuyor eHaanWea
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mart, 2026 00:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Yüksel Yıldırım: “Bizi eleyecekler gibi gözüküyor”

Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, 3-1 yenildikleri Rayo Vallecano maçının ardından, “Bizi eleyecekler gibi gözüküyor. İnsan umudunu kaybetmek istemiyor ama gerçekçi olmak lazım” dedi.

Rayo Vallecano’yu taş gibi bir takım olarak nitelendiren Yıldırım, “Büyük umutlarla maça hazırlandık ve çıktık ama gördük ki karşımızda taş gibi bir takım var. Bu gece La Liga ile Süper Lig arasındaki farkı, bir Anadolu takımı olarak denemiş olduk. Takım çok hızlı oynuyordu. Biz kendimizi hızlı biliyorduk, onlar bizden daha hızlıymış. Daha iyi hazırlanmışlar ama yediğimiz ikinci ve üçüncü gol Samsunpor’a hiç yakışmadı. Tamamen bizim hatalarımızı rakip takım değerlendirdi ve golleri buldu” diye konuştu.

İkinci karşılaşmada takımın elinden geleni yapması gerektiğini söyleyen Yüksel Yıldırım, “Takımda geçen pazar Fenerbahçe maçının yorgunluğunun olduğu kesinlikle gözüküyor. Çok tempolu bir maç oynamıştık ve hoca aynı kadroyu çıkardı. Ondan sonra da zaten 2-1 gerideyken hocamız gerekli değişiklikleri yaptı. Sakatlıktan dönen Emre ile Coulibaly girdi. Oyuna bir canlılık kattı. Tam böyle hani acaba 2-2’yi yakalar mıyız derken yine Ntcham’ın bir hatası ve golü buldular. Yani dediğim gibi sanki umutlarımız tükeniyor ama bir sonraki maç var ve biz Madrid’de bu takım elinden geleni yapması lazım” şeklinde konuştu.

Gerçekçi olmak gerektiğini söyleyerek Rayo Vallecano’ya elenebileceklerini söyleyen Yıldırım, “Bizim yapmak istediğimiz ilk 16’ya kalmaktı onu yaptık. Şimdi hedef çeyrek final dedik ama karşımıza güçlü bir takım çıktı. Zannediyorum bu takım çeyrek final, yarı finalde oynar bizi elerseler ki eleyecekler gibi gözüküyor yani. İnsan umudunu kaybetmek istemiyor ama gerçekçi olmak lazım” ifadelerini kullandı.

Kadroda yenilemeler olacağını söyleyen Yıldırım, “Biz iyi bir takım olma yolundayız. Bu takımı ben 8 sene önce 2. Lig’de aldım. Yapılandırdık, adım adım geldik. Yani 2’inci senemizde Süper Lig’de Avrupa’ya gittik. Bu benim için büyük başarı. Ama önemli olan bundan sonra sürdürülebilir yapmak. Bunu yapmak için de seneye şimdiden hazırlıklara başladık. Hocamız yeni. Kadroda yenilenmeler olacak. Biz geçen hafta Fenerbahçe’ye kök söktürmüştük. Türkiye’nin yani en iyi takımlarından bir tanesi ve bugün karşımızdaki rakip İspanya’da 15’inci sırada ama adamlar oynuyor. Demek ki yani biz Türkiye’de futbol oynuyoruz deriz ama ligimiz çok zayıf” sözlerine yer verdi.

Yıldırım Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella’nın maç için Samsun’a gelmesi ile ilgili ise şunları söyledi:

“Montella bile dedi ben böyle bir şey görmedim başkan dedi. Yani hakem de buna göz yumuyor falan. Sonuçta ama hocamla güzel şeyler konuştuk. Türkiye’nin geleceğiyle, milli takımın geleceğiyle ilgili. Ben de ona başarılar diledim. İnşallah Romanya’yı sonra da çıkacak rakibi geçip Dünya Kupası’na gitmek istiyoruz dedim. O da istiyor, güzeldi yani. Hocama da teşekkür ediyorum. İstanbul’dan kalkıp Samsun’a gelip bize destek vermesi, maçı seyretmesi güzel, sevinçli bir şey. Demek ki Samsunspor doğru yolda gidiyor ki yani milli takım hocası bile gelip destek veriyor.”

Yüksel Yıldırım sosyal medyada bazı hesaplara da “troller” diyerek şu ifadeleri kullandı:

“Gerçek Samsunspor taraftarlarına teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz sosyal medyada klavye delikanlılığı yapan kim olduğunu bilmediğimiz troller sallıyor bizlere ama sonra maç oluyor, biletleri indir diyor. Biletleri indiriyorsun yine gelmiyor. Yani artık bu işin bilet fiyatlarıyla ilgili olmadığını biz gördük. Sosyal medyadan yazmaya dönmesin onlar. Onlar gerçek Samsunspor taraftarı değil. Sırf içimizdeki o İrlandalılar, karıştırmak istiyorlar. Ama biz doğru yolda gidiyoruz.”

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
12
Mart Perşembe
1447 HİCRİ Ramazan 22
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
05:35
  Güneş
07:00
  Öğle
13:04
  İkindi
16:21
  Akşam
18:59
  Yatsı
20:18

Video Haberler

yuksel yildirim bizi eleyecekler gibi gozukuyor eHaanWea

Yüksel Yıldırım: “Bizi eleyecekler gibi gözüküyor”

kastamonuda trafik kanunundaki duzenlemelerle ilgili detaylar anlatildi Xnysp6ty

Kastamonu’da Trafik Kanunu’ndaki düzenlemelerle ilgili detaylar anlatıldı

uefa konferans ligi samsunspor 1 rayo vallecano 2 ilk yari miQ3tbLd

UEFA Konferans Ligi: Samsunspor: 1 – Rayo Vallecano: 2 (İlk yarı)

baru ile bartin il muftulugu arasinda diyanet genc ofis protokolu imzalandi MzkjMdvP

BARÜ ile Bartın İl Müftülüğü arasında “Diyanet Genç Ofis” protokolü imzalandı

universitesi gencler kuran i kerimi guzel okumak icin yaristi SbKVKyiK

Üniversitesi gençler Kur’an-ı Kerim’i güzel okumak için yarıştı

bayram oncesi sehit mezarlarinda calismalar yapildi 1PM4NUIb

Bayram öncesi şehit mezarlarında çalışmalar yapıldı

trendyol 1 lig boluspor 1 corum fk 2 XnbOjVYV

Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 – Çorum FK: 2