Reklam
Reklam
yas cay ureticileri son hazirliklarini tamamliyor 5t1hWNE6
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Nisan, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
0

Yaş çay üreticileri son hazırlıklarını tamamlıyor

Doğu Karadeniz’in geçim kaynağı çay için 2025 yaş çay dönemi hazırlıkları tamamlanıyor.

Doğu Karadeniz Bölgesinin geçim kaynağı olan çay döneminin açılmasına sayılı günler kaldı. Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu vilayetlerinde ise çay müstahsilleri tarafından son hazırlıklar tamamlanıyor. Çayını Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (ÇAYKUR) satmak isteyen çay müstahsilleri birinci olarak çaylıklarında budama süreci yapıyor. ÇAYKUR’a çay satmayı düşünmeyen müstahsiller ise budama süreci yapmayarak direk gübreleme işine geçiyor. Gübresini de veren çay müstahsilleri son olarak bahçelerinde ot paklığı yaparak dönemi bekliyor.

2025 yaş çay döneminin erken açılarak sağlı bir formda ilerlemesini planladıklarını tabir eden ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim “Alım yerlerinin bakımı, tamiri, tamamlandı. Üreticilerimizin bahçelerindeki yabancı otlardan temizlemesi yahut budama ile ilgili kimi süreçlerin yapılması, çaylıkların bakımı için eksperlerimizle birlikte tüm üreticilerimizle dolaşmak ve bilgilendirmek istiyoruz. Bu manada 1 Mayıs üzere hazır olacağız. Öncesinde de hazır olacağız fakat 1 Mayıs net bir biçimde hazır olacak. Kampanyaya erkenden başlayıp sağlıklı bir biçimde bitirmeyi düşünüyoruz” tabirlerini kullandı.

Bu yıl kış mevsiminde hava koşullarının ağır olmasının çay tarımında rekoltenin yüksek olmasına yarayacağını lisana getiren Alim, “Biz toprak tahlillerini Artvin, Rize, Trabzon, Giresun vilayetlerimizde çay araştırma enstitü müdürlüğümüz tarafından yaptık. Topraklarımız her geçen gün berbata yanlışsız gidiyor. Bu manada toprağın havalandırılması, kazılması gerekiyor. Çayın üzerine kar yağdığı vakit kar suyu damla damla toprağa indiği için toprağı havalandırıyor. O kazılma işini, toprağın havalandırılma işini genelde kar damlacıklarıyla elde etmiş oluyoruz. Bu da çayın o yıl daha kaliteli, sağlıklı ve verimli geçtiğini gösteriyor. Bu manada bu kış, yağan kar nedeniyle hem randımanın hem sürgün kalitesinin daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Hava kurallarının olumsuz ilerlemesinden dolayı bu yıl müstahsiller için çay dönemi hazırlıklarının geç başladığını lisana getiren çay müstahsili Melih Tümer “Yaklaşık 6-7 yıldır çay işiyle uğraşıyoruz. Bugün gübremizi veriyoruz. Olağanda gübre işlemeni her sene Nisan 1’de yapardık fakat bu yıl biraz geç kaldık. Havalar çok soğuk gitti. Geçtiğimiz günlerde bir soğuk hava dalgası geldi. Bizim rakımımız 400-450 civarı çok etkilenmedik lakin yüksek kesitlerde zirai don yaşandı” diye konuştu.

Çaya gübre verirken yapraklarının üzerinde kalmaması için set ortalarına gübre verdiklerini, aksi taktirde çayın yanabileceğini ve rekoltenin düşük olabileceğini hatırlatan Tümer “Gübre verirken yaprakların üstünde kalmamasına dikkat ediyoruz. Gübre kimyasal olduğu için yaprakların üstünde kaldığı vakit güneş yahut ıslak olduğunda çay yanıyor. Çayın yanmaması için genelde gübre verdikten sonra çayı silkeliyoruz yahut set ortalarına atmaya itina gösteriyoruz” formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
we 2
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
03 Haziran, 2026 14:14 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0

Türkiye’nin en köklü belgesel film festivali 27. kez kapılarını açıyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve Cittaslow üyesi olan Safranbolu’da, Safranbolu Belediyesi tarafından aralıksız sürdürülen ve Türkiye’nin en köklü belgesel film festivali unvanını taşıyan 27. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin etkinlik programı belli oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün destekleri ve Safranbolu Belediyesi Kültür Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü organizasyonunda 10-14 Haziran 2026 tarihleri arasında düzenlenecek olan festival, bu yıl da sinemaseverlere ve bölge halkına sanatla dolu beş gün yaşatacak.

Festival, 10 Haziran Çarşamba günü saat 11.00’de Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda Festival Organizasyon Komitesinin Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayacak. Aynı gün saat 17.30’da Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde ressam Hamdi Hidayetoğlu’nun ‘Figürler ve Şehirler’ kişisel suluboya sergisinin açılışı gerçekleştirilecek. Saat 20.00’deki festival basın toplantısının ardından 20.30’da açılış konuşmaları yapılarak geleneksel festival meşalesi yakılacak ve açılış, yerel pop müzik grubunun konser etkinliği ile taçlanacak.

Festival boyunca Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi ve Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Konferans Salonu belgesel film yarışmasında finale kalan eserlerin gösterimlerine ve yönetmen söyleşilerine ev sahipliği yapacak.

Zengin bir içeriğe sahip olan festivalin atölye ve söyleşi programları kapsamında, sinema dünyasının önemli isimleri tecrübelerini genç sinemacılarla paylaşacak.

11 Haziran Perşembe günü Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda yapımcı ve yönetmen Esin Özalp Öztürk’ün “Belgesel Film Yapımında Uluslararası Fonlar” ile usta görüntü yönetmeni Uğur İçbak’ın “Sinematografi ve Görüntü Yönetmenliği” atölyeleri düzenlenecek. Akşam saat 20.00’de ise yapımcı ve yönetmen Pelin Esmer, “Masterclass” etkinliğiyle Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde izleyicilerle buluşacak. Aynı gün Fatma Batur’un “Çini ve Hiçlik” sergisi sanatseverlerin ziyaretine açılacak.

12 Haziran Cuma günü atölye ve söyleşiler hız kesmeden devam edecek. Yeşilçam koleksiyoneri Vadullah Taş’ın kendi adını taşıyan koleksiyon sergisinin açılışının ardından, Süleyman Civliz “Yapımcılık” üzerine bir atölye gerçekleştirecek. Akşam 19.00’da ise ünlü yönetmen, senarist ve yapımcı Ezel Akay, “Sinemada Yönetmenlik” temalı söyleşisiyle katılımcılara seslenecek.

Festivalin hafta sonu programı, Safranbolu’nun tarihi dokusuna vurgu yapan etkinliklerle başlayacak. 13 Haziran Cumartesi günü saat 09.30’da Safranbolu Tarihi Alan Başkanı Cemil Belder’in rehberliğinde “Bildiğiniz Safranbolu, Bilmediğiniz Sokaklar” temalı bir doğa yürüyüşü gerçekleştirilecek.

Ödül heyecanının yaşanacağı cumartesi günü, saat 17.00’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven’in katılımıyla özel bir söyleşi düzenlenecek. Ardından saat 20.00’de düzenlenecek “27. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Ödül Töreni” ile yılın en iyi belgeselleri ödüllerine kavuşacak.

Festival, 14 Haziran Pazar günü ödül kazanan filmlerin gün boyu sürecek özel gösterimleri ve ebeveyn-çocuk deneyim atölyeleri ile sona erecek. Ayrıntılı festival programına www.altinsafran.org adresi üzerinden ulaşılabilecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin