Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Yarışma Yoluyla Mimarlık Konferansı

Safranbolu Yayın: 18.10.2014 15:17
Yazar:
Yarışma Yoluyla Mimarlık  Konferansı

Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi organizasyonunda “Yarışma Yoluyla Mimarlık” konferansı düzenlendi.

Hamit Çepni Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Üniversite Akademik, İdari Personeli ve öğrenciler katıldı.

Kolektif Mimarlar; Mimar Sıddık Güvendi; Yarışma serüveninin okul yıllarında başladığını, birlikte daha iyi çalıştıklarını, burada olmalarının amacı katılımcıların arasından bir kişinin bile ‘bizde bunu yapabiliriz’ dedirtebilmek olduğunu, Mimar Tuna Han Koç; Kafasında yarışma çizmek olduğunu bunu gerçekleştirebilmek için İstanbul’a gittiğini, ekip arkadaşlarıyla yarışma çizmek için bir araya geldiklerini, Mimar Barış Demir Yarışma ‘yapmak virüs kapmak gibidir, bir kere girince çıkmıyor’ diyerek, yarışma yapmanın iş alma yöntemlerinden farklı ve çok zevkli bir yöntem olduğunu belirtti.

Kolektif Mimarlar sonuna kadar yarışma projeleri yapmaya devam edeceklerini mutlaka her mimarın bir kezde olsa yarışma projesi çizmesi gerektiğini vurguladılar.

Yarışma için ve diğer  hazırladıkları projelerini; Roboski Müzesi (Finale kalan), Şişli Kültür Merkezi(2.lik ödülü),Kırklareli-Lüleburgaz Şehirlerarası Otobüs Terminali(1.lik ödülü ve ilk uygulanacak proje),Avanos’un Yeni Köprüsü ve Çevresi(1.lik ödülü),Şişli Halide Edip Adıvar Külliyesi(1.lik ödülü),İzka Hizmet Binası, Adıyaman Aktif Yaşam Merkezi, Eskişehir Eğitim Kampüsü(1.lik ödülü),Lösev Çerkeş Doğal Yaşam Merkezi, Adana Kent İçin Dönüşüm 15 Ocak Stadyumu, Ilgaz Dağı İçin Kafeterya, Aksaray Cumhuriyet Mahallesi(2.lik ödülü),Biga Kültür ve Kongre Merkezi, Küçükçekmece Eğitim Kampüsü(1.lik ödülü),Uşak Belediye Hizmet Binası,rrd(Rauf Denktaş)Anıt Mezarı ve Müzesi, Mersin Ticaret Odası, Sun Plaza\Kartal, Apartman\Erzurum ve Kadıköy, Ekol Lojistik Yönetim Binası,Defacto Depolama Tesisi, Uşak Otobüs Terminali(2.lik ödülü),Sivas Organize Sanayi Bölgesi Hizmet Binası, Çukurova Belediye Hizmet Binası, Isparta Ofis Binası, Ekol Lojistik Depolama Tesisi, Kayseri Ticaret Odası projesi’ni örneklerle katılımcılara anlattılar.

Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aysun  Özköse; “Bizim okuduğumuz yıllarda yarışmacı mimarlara yaklaşamazdık. Bu dönemde genç olarak hocalarımızın kısa sürede bu kadar ödül almaları cesaret verici bir serüven, bunları bizimle paylaştıkları için kendilerine teşekkür ederiz. ”dedi

Katılımcıların merak ettikleri soruların cevaplanmasının ardından, konferans hediye takdimi ve fotoğraf çekimiyle son buldu.

Kolektif Mimarlar ağaç dikimi için Üniversite Botanik Bahçesi’ne geçerek kendi adlarına hazırlanan ağaçlarını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı eşliğinde diktiler

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-