karabuk
İmsak 05:56
Güneş 07:21
Öğle 13:07
İkindi 16:12
Akşam 18:44
Yatsı 20:03
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
yapim isi bayburt group tarafindan surdurulen ve 5 bakan goren kop dagi tuneli yilan GeZHLmOV
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Aralık, 2024 16:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Yapım işi Bayburt Group tarafından sürdürülen ve 5 Bakan gören Kop Dağı Tüneli yılan hikâyesine döndü

2012 yılında dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından temeli atılan ve 3 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılacak vaadinde bulunulan, yapım işi de Bayburt Group tarafından sürdürülen Kop Dağı Tünelinde çalışmaların ne zaman biteceği vatandaşlar tarafından merak edilirken, bazı vatandaşlar tünelden umudunu kesti. Vatandaşlar, tünelin sorumlusu olan Bayburt Group inşaata sorumsuz davrandıkları gerekçesiyle tepkide bulundular.
Temeli atıldıktan sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ahmet Arslan, Mehmet Cahit Turhan, Adil Karaismailoğlu ve mevcut Abdulkadir Uraloğlu’nun döneminde de bitirilemeyen Kop Dağı Tünelinden vatandaşlar umudunu kesti.
Bayburt Group İnşaat firması tarafından yapımına başlanan Kop Tüneli 12 yıldır, Bayburt-Gümüşhane Havaalanı ise 6 yıldır bitirilemiyor. Yılan hikayesine dönen havaalanından ve tünelden umudunu kesen Bayburtlular, yüklenici firma olan Bayburt Group’a sitem ederek, hayallerinin suya düştüğünü söylediler. Yetkililerden tünelin ve havaalanının bir an önce tamamlanmasını isteyen vatandaşların tünel ve havaalanı hayali, bir başka bahara kaldı.
Başladığı işi bitiremeyen Bayburt Group İnşaat firmasının Kop Tüneli’ni, Bayburt-Gümüşhane Havaalanını ne zaman bitireceği aradan geçen yıllara rağmen hala daha merak edilirken, Bayburtlu vatandaşlar her iki işte de yüklenici firma olan Bayburt Group’a sitem ederek, tepki gösterdiler.
2012 yılında dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından temeli atılan ve 3 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılacağının sözünün verildiği tünel 12. yılında da açılmadı. Gümüşhane’nin Köse ilçesi, Salyazı köyünde yapımına başlanan, yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli havalimanının temeli dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından 13 Haziran 2018 tarihinde atılmış, yapımına başlandığında 31 Mart 2020’de hizmete girmesi planlanan Bayburt-Gümüşhane Havalimanının açılış tarihi çeşitli nedenlerle sürekli ertelenmişti. Her sene bir sonraki yıl açıklanacak diye açıklama yapılan havaalanında da gözler 2025 yılına çevrildi. Bayburt Milletvekili Prof. Dr. Orhan Ateş de Bayburt-Gümüşhane Havalimanı için tarih vererek, havaalanında 2025 yılı Haziran ayında seferlerin başlayacağını duyurmuştu. 2025 yılında da havaalanın hizmete girmeyeceğini, açılışının yapılmayacağını sıkı sıkıya savunan Bayburtlu vatandaşlar, "Bayburt Group bu işleri başaramadı, Bayburt Group yetersiz", "Bayburt Group’tan bir şey olacağı yok, tünelin de, havaalanın da açılacağı yok", "Bayburt Group gitmediği sürece hiçbir şey olmaz", "Bu tünel işi çok uzadı, canımızı da sıkmaya başladı" yorumlarında bulunarak, Bayburt Group İnşaat A.Ş’yi topa tuttular.

Bizi sosyal medyadan takip edin
wwww 1
Mustafa Akgün tarafından
27 Şubat, 2026 10:41 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Karabük Üniversitesi Akademisyeninden Türkiye’de İlk, Dünyada İkinci PCB Teknolojisi

Karabük Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Evlen’in yürüttüğü TÜBİTAK destekli projeyle görüntü işleme temelli zeki PCB üretim makinesi hayata geçirildi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Evlen’in yürütücülüğünü üstlendiği TÜBİTAK destekli “Eklemeli İmalat Teknolojisiyle Görüntü İşleme Temelli Zeki Baskılı Devre Kartı (Pcb) Üretim Makinesi Tasarım ve İmalatı” projesi kapsamında, görüntü işleme temelli zeki PCB üretim makinesi başarıyla geliştirildi.

TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı çerçevesinde desteklenen çalışma, yenilikçi üretim teknolojileri açısından önemli bir çıktı sundu. 2021 yılında patentlenen bu makine, Türkiye’de ilk, dünyada ise ikinci olma özelliğiyle dikkat çekiyor.

Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Elya Mekatronik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi olan Doç. Dr. Evlen’in yürüttüğü proje, üniversitenin akademik birikimini sanayiye aktarması açısından da önemli bir örnek oluşturuyor.

Proje kapsamında geliştirilen sistem, klasik yöntemlerle üretimi zor olan elektronik devre kartlarının üretimini mümkün hale getiriyor. Üç boyutlu yazıcı tabanlı yapısı ve görüntü işleme teknolojisi sayesinde çalışan bu zeki üretim makinesi, yüksek hassasiyetle üretim yapabilen yenilikçi bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Üç Boyutlu Yazıcı Tabanlı Akıllı Üretim Sistemi

Doç. Dr. Hatice Evlen, geliştirilen sistemin elektronik devre kartlarının üretiminde önemli bir yenilik sunduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Projemiz kapsamında, adından da anlaşılacağı üzere, görüntü işleme mantığıyla işlem yapan üç boyutlu yazıcı üretimi yaptık. Bu makinamızda elektronik devre kartlarının üretimini gerçekleştiriyoruz. Klasik yöntemlerle üretilmesi zor olan elektronik devre kartlarını ya da kontrol kartlarını; üç boyutlu yazıcı temelli makinamızda, görüntü işleme tekniğiyle, aynı zamanda kalibrasyonu da kendi kendine gerçekleştirebilen bir makinada buluşturduk.”

Geliştirilen makine, üretim sürecinde makine içerisine yerleştirilen kameralar aracılığıyla görüntü alarak hem uzaktan kontrol imkânı sunuyor hem de görüntü işleme teknolojisi sayesinde baskı sırasında hata tespiti yapıp, kendi kendine kalibrasyon ve baskıda düzeltme gerçekleştirebiliyor. Ayrıca sıcaklık, basınç ve süre gibi baskı parametreleri kontrol edilerek üretimde maksimum hassasiyet sağlanıyor.

Farklı Yüzeylere Baskı Yapabilen Yenilikçi Teknoloji

Bu zeki üretim makinesi yalnızca elektronik devre kartlarıyla sınırlı kalmayarak; kâğıt, polimer, polyester ve epoksi gibi birçok farklı yüzeye baskı yapabilme kapasitesiyle dikkat çekiyor. Geniş uygulama alanı sayesinde geliştirilen sistemin sanayiye yönelik ticarileşme potansiyeli de öne çıkıyor.

Proje yalnızca zeki PCB üretim makinesiyle sınırlı kalmadı. Aynı zamanda makinede kullanılmak üzere gümüş ve karbon nanotüp temelli yüksek iletkenli mürekkepler de üretildi. Doç. Dr. Evlen bu süreci şu sözlerle aktardı:

“Projemizde üç boyutlu PCB makinamızın yanı sıra, aynı zamanda makinamızda kullanabileceğimiz gümüş ve karbon nanotüp temelli iletken mürekkeplerimizin de üretimini gerçekleştirdik. Bunların da yine patentlemesini sağlıyoruz. Bunların yanı sıra ürettiğimiz mürekkeplerin iletkenlik ölçümlerini gerçekleştirmek amacıyla 2 farklı ölçüm aralığına sahip 2 adet 4 noktalı problu iletkenlik ölçüm cihazı geliştirilmiş ve üretilmiştir. Cihazlarımızın kalibrasyonu akredite laboratuvarlarda karşılaştırmalı ölçümler alınarak gerçekleştirilmiştir. Bu cihazlarla da elektrik iletkenlik ölçümünde sanayiye ve akademiye hizmet etmeyi planlamaktayız.”

Karabük Üniversitesi, Teknokent çatısı altında yürütülen bu tür projelerle akademik bilgi birikimini teknolojiye dönüştürerek Türkiye’nin yerli ve milli üretim kapasitesine katkı sunmaya devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin