Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
29 Ekim, 2023 00:48
blank
İhlas Haber A.

Yangınla birlikte vatandaşların hayalleri de yandı

A+ A-

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 45 hanenin yandığı köyde, yangın ile birlikte vatandaşların hayalleri de yandı.
Kastamonu’nun Tosya ilçesine bağlı Yağcılar köyünde dün saat 16.00 sıralarında çıkan yangında 45 hane, tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Büyük uğraşlar sonucunda kontrol altına alınabilen yangında 230 hanesi bulunan köyde büyük bir felaket yaşandı. 15 büyükbaş hayvanında telef olduğu yangında, vatandaşların hayalleri de yandı. Bazı vatandaşlar, yanan evlerinin yakınlarına giderek gözyaşlarına hakim olamadı. Bazı vatandaşlar ise yanan evlerinden geriye kalan demir parçalarını bir kenara toplamaya çalıştı.

“Babamın hatırası yandı, en çok ona üzüldüm”
Gözyaşları içerisinde babasından kalma yanan evine bakan Fadime Namlı, “Yangın olduğunda ben evdeydim. Ben kendi evimizden çıktığımda komşumuzun evi yanmaya başladı. Evimiz köyümüz her şeyimiz yandı, hiçbir şey alamadık. Hiçbir şeyimiz kalmadı, sadece kolumdaki çantam kaldı. Babamın hatırası kalan evimiz yandı, en çok ona üzüldüm. Babamın yattığı yer yandı. Eğer zamanında bizler evden çıkamasaydık canımızdan da olurduk, tepemize teller hep düşerdi. Köylüler sağ olsun gelip kardeşimi kurtardılar. İtfaiye falan çabuk müdahale etti, yoksa köyümüzün tamamen yanardı. Buralarda hiç ev kalmazdı. İtfaiye bizim eve hortum tuttu fakat alt tarafı hemen yandı. Ne yaptılarsa bizim evimiz yanından tutuştu, itfaiye su tutsa da kurtaramadılar. Ahşap binaydı, çabucak yanıverdi” dedi.
Yangın haberini İstanbul’da iken alan Kezban Keser ise “Biz, yangını duyunca hemen geldik, baktık her tarafı alev almış. Biz, İstanbul’dan geldik. Yaz aylarında köyümüzde kalıyorduk hatta daha yeni İstanbul’a gitmiştik. Evimi yanmış görünce kafayı üşüttüm, ağladım. Ne yapabiliriz ki, Allah’a şükür canımıza bir şey gelmemiş” diye konuştu.
Kıbrıs Gazisi Mahmut Türkoğlu de, “Bütün köyümüz yandı. Allah’a şükür herhangi bir can kaybımız yok” ifadelerini kullandı.
İstanbul’da oturduklarını söyleyen bazı vatandaşlar ise “Biz, İstanbul’da duruyorduk. Yangın olduğunu duyunca geldik. Evimizden hiçbir şey alamadık, tamamen hepsi yandı. Her şeyimiz bitti, her şeyimizi kaybettik” dedi.
Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) ekiplerince evleri yanan bölgede hasar tespit ve hak sahipliğiyle ilgili çalışmalar devam ediyor.
Öte yandan Türk Kızılayı Kastamonu Şubesi tarafından Tosya’nın Yağcılar köyünde yangınzede vatandaşlar ve bölgede görev alan ekipler için mobil mutfak aracı kurularak, üç öğün yemek ve çay ikramında bulunuluyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

02 Kasım, 2024 12:15
blank
İhlas Haber A.

Türkiye’de Kahverengi kokarca zararlısı için Samuray arısı üretimi arttırıldı

Türkiye’de Kahverengi kokarca zararlısı için Samuray arısı üretimi arttırıldı
A+ A-

Karadeniz Bölgesi’nde başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine büyük zarar veren kahverengi kokarca böceğiyle mücadele çalışmaları kapsamında doğaya salınan Samuray arısının üretimi arttırıldı. Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün yanı sıra birçok laboratuvarda Samuray arısının üretimine başlandığını söyledi.
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi kahverengi kokarcaya yönelik biosidal mücadele ve Bakanlık programı kapsamında tüm Türkiye’de yapılan tarımsal üretim planlaması ile ilgili üreticilerle bir araya geldi. Yomra ilçesindeki Kılıçtepe Camii önünde üreticilerle buluşan Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Bülent Sağır, kahverengi kokarcaya yönelik çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
Kahverengi kokarcanın 2017 yılında Türkiye’ye girdiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, “Şu anda da mücadelemiz devam ediyor. Bu kahverengi kokarcayı bitirmek kolay mı? Peşin söyleyeyim. Net söyleyeyim kolay değil. Ama baskılamak mümkün. Arazilerimizde kahverengi kokarcanın zararını düşürmek mümkün. Zamanla da yok etmek mümkün. Yani bu yol tamamen ilaçlanıp bitirdik gibi bir olayımız mümkün değil. 1994 yılında Amerika’ya giren bu zararlı 2024 yılında 30 sene sonra hala tehlike saçmakta. Ama bizim avantajımız ne? Biz onların tecrübe veya tecrübesizliklerinden faydalanıyoruz. Ülke olarak onların yaptığı yanlışları biliyoruz. Onların yaptığı yanlışlara düşmeden bu zararıyla mücadele edeceğiz. Mücadelemizin en büyük ayağı kışlak mücadelesidir. Ben Trabzon’da müdür olmaktan ve çalışmaktan onur ve gurur duyuyorum. Herkes benimle beraber hareket etti. Bu konuda kendi ayağıyla kışlaklara gelen kahverengi kokarcayı imha etmek için büyük bir mücadele verdik. Kışlaktan çıkarken yine feromon tuzakları kuracağız. Cezbet-öldür yöntemiyle kışlaktan çıkanları da yok edeceğiz. Bu konuda biz şu anda bin 500 tane fenomen tuzağı aldık. 2 bin 600 tane bizden daha çok büyükşehir belediyesi aldı. En önemli mücadeleden biri bu" dedi.

“Samuray arısı kokarcanın olmadığı coğrafyada çoğalamıyor”
Biyolojik mücadelede samuray arısının öneminden bahseden Kaplan, "Öncelikle samuray arısı bildiğimiz o büyük eşek arılarına benzemiyor sivri sinikten küçük bir arıdır. Adı arıdır. Sivrisinekten küçüktür. Hiçbir bal arısına veya canlıya zarar vermiyor arkadaşlar. Bunun özelliği şudur. Amerika’nın tecrübesizliği dedim ya bu arı Allah’ın hikmeti böyle kokarca ilk defa nereye gitti 10 yıl sonra arkasından gidiyor. Bu arı kokarcanın olmadığı coğrafyada çoğalamıyor. 15 yıl sonra, 20 sonra arkasından gidiyor. Amerika kıtasına 1994 yılında kokarca gelmiş. 2010 yılında samuray arısı gelmiş. 16 yıl beklemişler. Ama bizler bunu tecrübe edindik. Kendimiz bu arıyı üretip hemen doğaya saldık. Arının doğal yollardan buraya gelmesini beklemedik. Bir diğer nokta İtalya 8 endüstri, 12 laboratuvarda, 20 tane merkezde 120 bin üretebildi. Biz sadece Karadeniz araştırmada 150 bin tane üretmiştik. Böyle de güçlü bir çalışma yaptık. Buradan bir müjdeyi daha vermek istiyorum. Geçen hafta gıda kontrol genel müdür yardımcımız burada misafirdi. Sadece Karadeniz Araştırma Enstitüsü değil birçok laboratuvarımızda bu arının üretimine başlandı. Yani arının üretimini bolca yapacağız. Bolca da doğaya salacağız. Ne yapıyor bu arı? Kahverengi kokarca, yumurta kümesinin içerisine geliyor. Kendi yumurtalarını bırakıyor. Orada kahverengi kokarcanın yavrularının çıkmasını engelleyerek kendi yavrularını çıkartıyor ve kahverengi kokarcanın neslini bitiriyor. Doğada tek yaptığı zarar bu. Bu da çok güzel bir zarar. Bizim için çok önemli bir konu. Arkadaşlar samuray arısı, kışlak mücadelesi, zirai mücadeleyi hep beraber yine mücadele edeceğiz” diye konuştu.

“Topyekün bir mücadele sergilersek popülasyonu azaltmış olacağız”
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Bülent Sağır ise yaptığı konuşmada, mücadelenin birçok aşamasının olduğunu kaydederek, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu konudaki talimatları doğrultusunda bu mücadeleye hep birlikte el birliğiyle katılım sağladık. Bu mücadelenin ilk safhasında Tarım il müdürlüğünce ilimizde 9 ilçeye 600 adet feromon tuzak yerleştirildi. Bizler de kendi elemanlarımızdan feromon tuzaklarının ilaçlamasını bizatihi yaptık. Buna müteakiben kışlak mücadelesi dediğimiz şu sıralarda yürüttüğümüz yapılarda, çatı gibi yerlerde biosidal ilaçlama suretiyle bunların imhası yönünde bir aşamaya geçtik. Bir anda bugünden yarına bunu sonuçlandırmak, bitirmek mümkün olmayabilir. Ancak azimle, el birliğiyle bütün tarafların da içinde olacağı, vatandaşlarımızdan da bu konuda bir destek bekliyoruz. Vatandaşlarımızla bir mekanik mücadele noktasında bir gayret sarf edebilirler. Bu şekilde el birliğiyle seferberlik halinde topyekun olarak bir mücadeleyi sergilersek bu popülasyonu azaltmış olacağız. Hakikaten son zamanlarda kamuoyunda da duyduğumuz gibi fındıkta hem verim hem rekolte düşmesinin de önüne belli bir ölçüde geçmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Doğa Eczanesi
Doğa Eczanesi
Adres

100. Yıl Mahallesi, Karabük Kastamonu Yolu Üstü Sokak No:59/D Merkez / Karabük

Telefon

(370) 502-0052

Ömür Eczanesi
Ömür Eczanesi
Adres

Bayır Mahalle Kemal Günes Caddesi No:167/A Karabük

Telefon

(370) 424-5714

Cemal Mızrak Eczanesi
Cemal Mızrak Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, Esendere Sokak No:14/1 Safranbolu-Karabük

Telefon

(370) 725-2547

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500