Yalova’dan Azerbaycan’a giden kimyasal yüklü tanker tepkimeye girdi, ekipler harekete geçti

Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Aralık, 2023 00:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Yalova’dan Azerbaycan’a giden beton katkı maddesi (Sodyum Alüminat) yüklü tanker Bolu’da bilinmeyen bir nedenle tepkimeye girdi. D-100’de yol kenarına çekilen tankerden kimyasal gaz dışarıya sızdı.
Olay, D-100 kara yolunda Yumrukaya Köyü mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Yalova’dan Azerbaycan’a gitmekte olan Orhan Müjdeci yönetimindeki 34 KHN 82 plakalı beton katkı maddesi (Sodyum Alüminat) taşıyan tırın tankerinde Bolu’da bilinmeyen bir nedenle tepkime meydana geldi. D-100 kara yolunda Yumrukaya Köyü mevkiinde aracını yol kenarına park eden tır sürücüsü, önce tankeri kontrol etti. Tankerin aşırı sıcak olduğunu fark eden sürücü, kimyasal madde yüklü tankerin kapağını açtı. Kapağın açılmasıyla birlikte dışarıya taşmaya başlayan Sodyum Alüminat duman çıkarmaya başladı. Yol kenarında park halinde olan tankerden yoğun dumanlar yükseldi. Durum 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirildi. Olay yerine sağlık, itfaiye, polis, jandarma, AFAD, karayolları, DSİ, özel idare, SEDAŞ ve Çevre ve Şehircilik ekipleri sevk edildi. Yoğun dumanların yükseldiği tankerin etrafında geniş güvenlik önlemleri alındı. Kepçe yardımıyla tankerin yanındaki toprak kazıldı ve tankerden sızan kimyasal maddenin etrafa yayılması önlendi. Ayrıca Orhan Müjdeci ile birlikte Yalova’dan yola çıkan aynı maddeyi taşıyan tankerde de Kocaeli’nde tepkime meydana geldiği öğrenildi.
Tır sürücüsü Orhan Müjdeci, “Beraber aynı yere gittiğimiz araç Kocaeli’de mola vermişti. Onda da aynısı olmuş. Komşuları söylemiş, ‘Senin araçta bir problem var mı?’ dedi. Bende baktım tanker çok sıcak. Tedbir amaçlı ben yol kenarında durdum. Sonra geri geri gelerek, toprak alana park ettim” diye konuştu.
Muhtar Seyfi Özdemir, “Köydeki vatandaşlarla muhtarlık binasında çay içiyorduk. Tırın geldiğini gördüm. Yanına giderek ‘geçmiş olsun’ dedim. Tır şoförü maddenin tehlikeli olmadığını söyledi” dedi.
Öte yandan olay yerine gelen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü görevlileri de bölgede incelemeye başladı. Ekiplerin, kimyasal madde ne kadarlık bir alanı etkilediği ve çevreye verebileceği zararı tespit ettikten sonra, firma yetkilileri hakkında işlem başlatacağı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Karabük Üniversitesi’nden Türkiye’nin doğurganlık hızına yönelik politika modeli

Karabük Üniversitesi Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM), Türkiye'nin demografik yapısına uygun doğum artışını teşvik edecek kapsamlı bir kamu politikası önerisi hazırladı.

blank
Asuman Doğan tarafından
14 Mayıs, 2025 13:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

"Türkiye Doğum Artışı Politika Modeli" ismini taşıyan çalışma, Safranbolu Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Akademisi'nde düzenlenen lansman toplantısıyla tanıtıldı.

KAPGEM tarafından hazırlanan politika modeli; evlilik öncesi, esnası ve sonrası süreçleri kapsayan destek mekanizmalarının yanı sıra kuşaklar arası dayanışma, eğitim ve kültürel yapıların güçlendirilmesine yönelik öneriler içeriyor.

Modelin, Türkiye'nin toplumsal ve ekonomik gerçekleri ile uyumlu, uzun vadeli bir çözüm sunması hedefleniyor.

Toplantıya Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, akademisyenler, KAPGEM üyeleri ve davetliler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık toplantıda yaptığı konuşmada, üniversite bünyesinde yer alan Kamu Politikaları Araştırma Geliştirme Merkezi'nin (KAPGEM) ülke ihtiyaçlarına yönelik bilimsel ve sürdürülebilir politikalar üretme amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Kırışık, aile politikaları çerçevesinde doğurganlık hızını artırmaya yönelik küresel ve yerel örneklerin incelendiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Üniversitemizin düşünce kuruluşu olan Kamu Politikaları Araştırma Geliştirme Merkezimizde 18 tane politika masamız bulunuyor. Politika masalarınızla da ülkemize katkı sağlayacak, destek olacak kamu politikaları üretiyoruz. Aile politikaları masamızla da bu yönde bir çalışma yürüttük. Ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi olan çocuk doğum oranlarının artırılması konusundaki politikaları inceledik. Dünyadaki çocuk doğum oranlarının artırılması konusundaki politikaları tek tek, ülkeler, dünya ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler bazında inceleyerek ülkemizde uygulanabilecek çocuk doğum oranı artışı politikaları konusunda önerilerde bulunduk."

"Bu bulunmuş olduğumuz öneriler hem finansal destekler konusunda değerlendirmeler hem idari uygulamalar konusunda değerlendirmeler hem de kültürel değerler açısından yapılacak düzenlemeler neticesinde toplanmıştır" diyen Kırışık, "Dolayısıyla Avrupa Birliği'nde uygulanan çocuk doğum oranı artışı politikalarının işe yaradığını görüyoruz. Biz de ülkemize uygun doğum oranı artışı politikaları oluşturduk. Bu politikalarla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza, hükümetimize, kurum ve kuruluşlarımıza destek olmak istiyoruz. Onların izleyeceği kamu politikalarını destekleyecek bir politika hazinesi çeşitliliği oluşturmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Kırışık, raporu kısa sürede yayınlayacaklarını aktararak, "İnşallah en kısa zamanda yayınlayarak bunu kamuoyuyla tamamen paylaşacağız. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza, aile ile ilgili kurum ve kuruluşlarımıza raporumuzu paylaşarak bu konudaki kamu politikalarına destek olacağız" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.