blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ağustos, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Yalıncak karpuzunu kuraklık vurdu

Trabzon’da 15 yıl evvel üretimine başlanan ve aroma bakımında epey ağır ilgi gören Yalıncak Karpuzu, bu yıl kuraklık yüzünden üretimi yok denecek kadar azaldı.
Geçtiğimiz yıllarda 350 tona kadar çıkan Yalıncak Karpuzu’nun üretimi, bu yıl yaşanan kuraklık yüzünden yok denecek kadar az olurken, üreticiler uzun yıllar bu türlü bir durum yaşamadıklarını belirtti. Karpuzun dışında domates, biber, fasulye üzere eserlerde de kuraklık yüzünden hasat yapamadıklarını belirten üreticiler bu yıl çok mağdur olduklarını söylediler.
Trabzon’da 2010 yılında üretimine başlanılan ve ismini bulunduğu mahalle olan ’Yalıncak’tan alan Yalıncak Karpuzu tat ve aroma bakımında öbür bölgelerdeki karpuzlardan farklılığı ile ağır ilgi görüyor. Büsbütün doğal gübrelerle yetişen lakin son yıllarda mahalledeki ağır yapılaşma nedeniyle üretimi her sene azalan Yalıncak karpuzu bu yıl yaşanan kuraklık yüzünden hasadı büyük ölçüde azaldı.
İlk başladığı yıllarda 350 tona kadar üretimi yapılan Yalıncak karpuzunun bu yıl üretimi iklim kaidelerinin da tesiriyle kıymetli ölçüde azaldı.
Yalıncak Mahallesinde karpuz üretimi yapan Ali İhsan Kodan, her yıl 1,5 ton üretim yaptığı bahçesinden bu yıl 100 kilogram bile karpuz alamadığını belirterek "Her sene bol eser alırdık fakat bu sene kuraklıktan ötürü hiç hasat yapamadık. Perişan bir durumdayız. Diktiğimiz 200-300 kök karpuzdan şu anda tarlada yalnızca üç tanesi kaldı. Karpuzlarımız kuraklıktan yandı. Ne kadar sulasak da, gübre vermemize karşın yarar etmedi; kuraklığın önüne geçemedik. Bu bölgede kardeşlerim ve komşularımız da karpuz yetiştirir lakin hiçbir yıl bu sene üzere olmadı. Hiç kimsede karpuz yok, mahsul de yok. Bu bölgedeki tüm bahçelerde durum tıpkı. Domates, biber, fasulye üzere eserler de çok az çıktı. Tarlamda her yıl en az 1,5-2 ton karpuz alırdım, artık ise 100 kilogram bile olmadı. Karpuzlar olağanda büyük olurdu ancak kuraklıktan ötürü büyümedi, cılız kaldı. Kendi yiyeceğimizi bile karşılayamadık. Münasebetiyle bu sene büsbütün ziyan ettik diyebiliriz" dedi.
Hava Kodan da daha evvel hiç bu kadar kurak bir periyot yaşamadıklarını tabir ederek "Bu sene kuraklıktan ötürü hasat yapamadık. Daha evvel hiç bu kadar kurak bir devir yaşamamıştık. Yaklaşık 30 yıldır üretim yapıyoruz, birinci kere bu türlü bir durumla karşılaşıyoruz. Karpuz dışında fasulyelerimiz bile yandı, hiçbir şey olmadı. Domatesimiz, karpuzumuz, biberimiz hepsi kuraklıktan ötürü yandı" halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
17 Ekim, 2025 15:40 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

CHP’de Gözler Pazar Günü’ne Çevrildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük İl Başkanlığı seçimleri 19 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek. 39. Olağan İl Kongresi, saat 13.00’te 100. Yıl Kültür Merkezi’nde başlayacak.

Partide bir süredir devam eden kongre süreci kapsamında gözler bu kez Karabük’e çevrildi. CHP tabanında uzun süredir dillendirilen değişim  beklentisi, kongreye olan ilgiyi artırmış durumda. İl Başkanlığı koltuğu için mevcut Başkan  Vedat Yaşar, Av. Erdoğan Dinçel adaylıklarını hafta içi yaptıkları açıklamalarla kamuoyuna duyururken, daha önce aday olacağı söylenen  Necdet Kızılay'ın aday olup olmayacağı  henüz netlik kazanmış değil. Edinilen  bilgilerine göre Kızılay'ın son bir değerlendirme yaptıktan sonra kararını vereceği ifade ediliyor.  Diğer bir aday Sedat Karaoğlu'nun ise Ankara'da tedavi gören annesinin rahatsızlığı nedeniyle adaylıktan çekildiği belirtilirken, daha önce Safranbolu  Belediyesinde Sözleşmeli Avukatlık yapan Yaşar Koç'un da CHP İl Başkanlığına aday olacağı konuşuluyor.

YAŞAR VE DİNÇEL ADAYLIKLARINI RESMEN AÇIKLADILAR

Mevcut Başkan  Vedat Yaşar, kongreye  'devam'  sloganıyla giriyor. Yaşar yaptığı adaylık açıklamasında görevi süresince partide birlik ve bütünlüğü koruduklarını belirterek, “Her mahallede, her köyde, her esnafta, her emekçide CHP'nin söylemlerini, sevgisini ilçe örgütlerimizle birlikte sahaya taşımaya çalıştık. Hiç bir zaman yılmadık. Umutlarımızı hep yüksek tuttuk. Bizim davamız koltuk davası değildir. Bizim davamız halkın iktidarını kurma davasıdır. Bizler gençlerin sesini gençlerle yükselteceğiz, kadınların mücadelesine omuz vereceğiz, emekçinin, çiftçinin, esnafın derdini kendi derdimiz bileceğiz, birlikte bu emek bayrağını yükseklere taşıyacağız. ve bunu  sadece seçim dönemlerinde değil, her gün, her sokakta, her alanda yapacağız. Bizler birlikteysek güçlüyüz" diye konuştu.

Adaylığını ilk açıklayan isimlerden biri olan  Av. Erdoğan Dinçel  ise 'yenilenme ve aktif muhalefet' vurgusuyla dikkat çekiyor. Dinçel, "Ben seçimlerden sonra bir müddet siyasetten uzaklaşmıştım. Ancak, ülkemiz, Karabük, partimiz o kadar büyük sıkıntı içinde olduğunu gördüğümden arkadaşlarımla yapmış olduğum değerlendirme sonucunda yeniden sorumluluk almak, geçmiş tecrübe ve deneyimlerimizden partimizin faydalanması, partideki dağınıklığın bir an önce toparlanması gerektiğini düşünerek yeniden görev alma kararı verdik” diyerek değişim mesajı verdi.

173 DELEGE SANDIK BAŞINDA

Kongrede Karabük Merkez ilçeden 63, Safranbolu’dan 47, Yenice’den 18, Eskipazar, Eflani ve Ovacık ilçelerinden ise 5’er olmak üzere toplam 173 delege* oy kullanacak. Bu delegelerin 30’u  il yönetimi, belediye başkanları ve milletvekilleri dahil doğal delege statüsünde olacak.

PARTİ İÇİNDE HEYECAN VE MERAK HAKİM

19 Ekim Pazar günü yapılacak olan Kongre öncesi parti içindeki hareketlilik artarken, kulislerde  'değişim olacak mı?' sorusu en çok konuşulan başlık haline geldi.

Delegeler arasında dengelerin oldukça yakın olduğu ifade edilirken, sonuçların Karabük CHP teşkilatının önümüzdeki dönemdeki siyasi rotasını belirleyeceği vurgulanıyor.

SONUÇ NE OLURSA OLSUN ‘BİRLİK’ MESAJI

Tüm adaylar, kongre sürecinin demokratik bir yarış olarak geçmesi gerektiğini belirterek, “CHP’nin gücü örgütlerinden gelir, kazanan kim olursa olsun asıl kazanan Cumhuriyet Halk Partisi olmalıdır” mesajını verdiler.

Kongrenin ardından yeni il yönetimi, 2025 yerel seçimleri öncesinde partinin Karabük’teki stratejisini belirleyecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin