Yağmura hazırlıksız yakalandılar - Karabük Haber Postası
yagmura hazirliksiz yakalandilar Tyx8dWHZ jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Eylül, 2024 00:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Yağmura hazırlıksız yakalandılar

Zonguldak’ta etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi.

Zonguldak’ta sabah saatlerinde sağanak yağış kent merkezinde etkili oldu. Sağanak yağışa hazırlıksız yakalanan vatandaşlar yağmurdan korunmak için sağa sola kaçıştı. Bazı vatandaşlar poşetle yağmurdan korunmaya çalışırken bazı vatandaşlar ise dükkanların altına girdi. Sağanak yağışın hafta boyunca devam edeceği öğrenildi. Hava sıcakları ise 19 derecelere kadar geriledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kastamonu universitesinde gelistirilen sistem tescillendi Fs7CQ5vm
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2026 12:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu Üniversitesi’nde geliştirilen sistem tescillendi

Kastamonu Üniversitesi’nin hak sahipliğinde başvurusu yapılan “Ostoi Uyarı ve Vakum Sistemi”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından faydalı model olarak tescillendi.

Kastamonu Üniversitesi hak sahipliğinde başvurusu yapılan, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği mezunu Şeymanur Sürücü’nün geliştirdiği “Ostoi Uyarı ve Vakum Sistemi”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından faydalı model olarak tescillendi. Sızıntı, cilt tahrişi ve sosyal izolasyon gibi temel sorunlara çözüm sunan sistem, akıllı algılama ve portatif vakum teknolojisini bir araya getiriyor. Hassas yakınlık sensörü, atık maddenin çıkışa yaklaştığını anlık olarak algılayarak kullanıcıyı sesli ve titreşimli uyarılarla bilgilendiriyor. Böylece doluluk veya sızıntı oluşmadan önce önlem alınabiliyor.

Portatif vakum pompası ise manuel veya otomatik modlarıyla atığı hızlı ve hijyenik şekilde uzaklaştırıyor. Sistem, vücuda yapışık torba zorunluluğunu ortadan kaldırarak atıkların standart torbalara aktarılmasına imkân tanıyor. Bu sayede kullanıcılar, temizlik sürecinde doğrudan temas kurmadan işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Şişirilebilir sabitleme aparatı sayesinde vücuda kolayca adapte edilebilen cihaz, ek cerrahi müdahale veya özel eğitim gerektirmemesiyle hem kendi bakımını yapabilen hem de yatağa bağımlı bireyler için pratik bir çözüm sunuyor. Ayrıca sistemin, ostomi organında zamanla oluşabilecek kapanmaları önlemeye katkı sağlayarak “dilasyon” gibi operasyonlara duyulan ihtiyacı azaltması hedefleniyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, üniversitelerin yalnızca bilgi üreten değil, aynı zamanda toplumsal ihtiyaçlara çözüm geliştiren kurumlar olduğuna dikkat çekti. Sağlık alanında geliştirilen bu tür çalışmaların Kastamonu Üniversitesi’nin araştırma ve geliştirme kapasitesinin bir göstergesi olduğunu belirten Rektör Topal, mezunumuz Şeymanur Sürücü’yü tebrik ederek emeği geçenlere teşekkür etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin