Karabük şehir merkezinde yapımına başlanan ve 6 Mayıs’ta açılması hedeflenen Kent Meydanında Başkan Vergili, Karabük basınıyla incelemelerde bulundu.
Karabük Belediyesi tarafından Kardemir’e ait 100 Evler bölgesinde bir akşamda 130 tane ev yıkılarak yapımına başlanan Kent Meydanı açılışı Mayıs ayında yapılacak.
İncelemeler sırasında açıklama yapan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, “Kent Meydanı, Karabük’ün geleceğidir. Meydanlar şehirlerin birer aynası, kimliği ve insanların kendilerini ifade edebildikleri ortak kullanım alanlarıdır. Karabük’e yakışır, geleceğe yönelik bir Kent Meydanı ve sosyal mekânların olacağı bir alan olacak. Karabük’ü geleceğe taşıyacak önemli proje ve yatırımları hayata geçirdik. Kent Meydanı projesi de bu yatırımlardan bir tanesi. Kent Meydanının yapılmasını sağlayarak önemli bir eksikliği gidermiş olduk” dedi.
Daha önce Kardemir A.Ş.’ye ait tek tip binaların bulunduğu 100 Evler bölgesinde yıkım çalışmaları yapıldıktan sonra geçtiğimiz yıl çalışmaların başladığı Kent Meydanında çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
48 bin 800 metrekarelik alan üzerine yapılacak olan Kent Meydanı Projesinde 4 bin 500 metrekare tören alanı, 11 bin metre kare aktif yeşil alan, 5 bin 400 metrekare aktivite alanı ve bin kişilik amfi tiyatro, yer altı otoparkları, kongre ve nikah salonu gibi ünitelerin yanı sıra üst kullanım alanında sosyal yaşam alanları ve tören alanı yer alacak.


Vergili’den Açılış Öncesi Kent Meydanında İnceleme
Silvikültür eğitim tatbikatı Yenice’de tamamlandı
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından tüm işletme müdürlüklerinde düzenlenen “Silvikültür Uygulamaları Eğitim Tatbikatları”, Yenice Orman İşletme Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen son programla tamamlandı.
Bölge Müdürü Halil Oflu başkanlığında, Bölge Müdür Yardımcısı Osman Araz koordinesinde gerçekleştirilen eğitimlerde; genç meşcere bakımları, sıklık ve aralama müdahaleleri, doğal gençleştirme teknikleri ile meşcere kuruluşlarının biyolojik gelişim süreçleri sahada uygulamalı olarak ele alındı.
Silvikültür Şube Müdürü Hüseyin Albayrak tarafından verilen uygulamalı eğitimlerde, yetişme ortamı analizinin silvikültürel müdahalelerdeki önemine dikkat çekildi. Eğitimlerde bonitet tespiti, bakı durumu, eğim, yükselti, toprak derinliği, taşlılık, diri örtü yapısı ve yağış rejimi gibi kriterlerin teknik karar alma süreçlerine etkisi anlatıldı.
Tatbikat kapsamında meşcere kapalılık durumuna göre bakım müdahaleleri, istikbal ağacı seçimi, fertler arası rekabetin azaltılması, kök ve gövde gelişiminin yönlendirilmesi ile kar, rüzgar ve biyotik zararlılara dayanıklı meşcere kuruluşu gibi konular uygulamalı örneklerle işlendi.
Orman İdaresi ve Planlama Şube Müdürü Handan Sertel tarafından verilen eğitimlerde ise amenajman planları doğrultusunda etanın meşcereden çıkarılması, genç meşcerelerde bakım programları, işletme sınıfı değişiklik süreçleri ve olağanüstü hâsılat etası raporlarının hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken teknik kriterler değerlendirildi.
Tatbikat sonunda konuşan Bölge Müdürü Halil Oflu, silvikültürün yalnızca ağaç yetiştirmek değil, geleceğin ormanını bugünden planlamak anlamına geldiğini belirterek, yapılan her bakım müdahalesinin ağacın gelişimi, karbon depolama kapasitesi ve ekosistem direnci üzerinde doğrudan etkili olduğunu ifade etti.
Eğitim tatbikatına Yenice Orman İşletme Müdürü Bahri Yücel, işletme müdür yardımcıları, işletme şefleri ve orman muhafaza memurları katıldı.


