blank
Ramazan Öztürk tarafından
04 Kasım, 2024 10:41 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Vergi ve Harçlar 2025’te Yüzde 43,93 Artacak

2025 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı (YDO) yüzde 43,93 olarak belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ekim ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından, vergi, harç ve cezalarda yapılacak artışlar da netleşti.

Cumhurbaşkanı’nın Vergi Usul Kanunu çerçevesindeki artırma veya azaltma yetkisini kullanmaması halinde 2025’te vergi, harç ve cezalarda yüzde 43,93’lük artış geçerli olacak.

Yurt Dışı Telefon Harcı 45 Bin Lirayı Aşıyor

Yeni oranla birlikte, yurt dışından getirilen telefonlar için ödenmesi gereken harç miktarı 31 bin 692 liradan 45 bin 614 liraya yükselecek. Bu artış, birçok telefon markasının Türkiye’deki satış fiyatını geçerek rekor seviyeye ulaştı.

Trafik Cezalarında Önemli Artışlar

Trafik cezaları da 1 Ocak 2025 itibarıyla artacak. Kırmızı ışık ihlali cezası 1506 liradan 2167 liraya, hız sınırını yüzde 10 aşma cezası ise aynı şekilde 2167 liraya yükselecek. Alkollü araç kullanımının cezası 6 bin 439 liradan 9 bin 267 liraya çıkarken, seyir esnasında cep telefonu kullanmanın cezası da 1516 liradan 2167 liraya ulaşacak.

Pasaport Harçları da Artıyor

10 yıllık pasaport harcı ise 7833 liradan 11 bin 274 liraya yükseliyor. Yetkililer, bu artışların, TÜİK’in 2024 yılına ilişkin Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) verilerinin 12 aylık ortalamalara göre yüzde 43,93 artmasına dayanarak hesaplandığını belirtti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Kasım, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum: 0

BEUN’da 2024-2025 Akademik Yılı Lisansüstü mezuniyet töreni coşkusu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde (BEUN) 2024-2025 Akademik Yılı Lisansüstü Mezuniyet Merasimi, Sezai Karakoç Kültür Merkezinde büyük bir coşku ve gururla gerçekleştirildi.
Törene; BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal, Genel Sekreter Prof. Dr. Zehra Safi Öz, senato üyeleri, akademik ve idari işçi, mezun öğrenciler ile mezunların aileleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan merasimin çabucak akabinde Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Dinletinin ardından Fen Bilimler Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Kısmı doktora mezunu Arş. Gör. Dilek Cansu Bozacıoğlu, tüm mezunlar ismine bir konuşma yaptı.
Ar. Gör. Dr. Bozacıoğlu konuşmasında, "Bugün burada; yıllar süren emek, sabır ve azmin karşılığı için düzenlenmiş olan mezuniyet törenimizi kutlamak için bir ortadayız. Her birimiz farklı yollardan yürüdük; kimimiz yüksek lisansını tamamlayarak alanının uzmanı olmanın, kimimiz ise doktor ünvanına erişmenin gururunu yaşıyor. Bugün bu sahnede sırf mezuniyetimizi kutlamıyoruz; birebir vakitte bilim seyahatimizin hiç sönmeyecek ışığıyla, geleceğe emin adımlarla yürüyebilmenin gururunu yaşıyoruz. Bu manalı günde; bizlere her vakit ilham veren, rehberlik eden, bilgisini ve deneyimini bizlerle paylaşan tüm hocalarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizlere her vakit gösterdiği ilgi ve verdiği takviyeden ötürü Sayın Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e en içten şükranlarımı arz ediyorum. Ayrıyeten bilimsel çalışmalarımıza sundukları değerli katkılarından ötürü Fakültemize ve Enstitümüze de teşekkürlerimi sunuyorum." diyerek kelamlarını tamamladı.
Bozacıoğlu’nun konuşmasından sonra kürsüye çıkan Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikret Gölgeleyen, 1993-1994 yılında lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetine başlayan Fen Bilimleri Enstitünün çağdaş bir altyapı içerisinde geleceğin bilim insanlarını yetiştirmeyi maksat edinerek özveriyle çalıştıklarını tabir ederek, enstitünün gelişmesinde her daim katkı sunan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e, enstitünün tüm yönetici, akademik ve idari çalışanına teşekkür edip mezun öğrencilere akademik hayatlarında muvaffakiyetler diledi.
Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Gölgeleyen’in konuşmasından sonra kürsüye çıkan Sıhhat Bilimleri Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Müge Seval, Sıhhat Bilimleri Enstitüsünün idare ile akademik yapının işleyişini anlatan bir sunumla birlikte konuşma gerçekleştirdi. Nitelikli akademik çalışmaların bir göstergesi olan Milletlerarası Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, Batı Karadeniz Tıp Dergisi ile Türkiye Diyabet ve Obezite Dergileriyle gerekse bilim kollarında yetiştirdikleri donanımlı geleceğin araştırmacıları ve bilim insanlarıyla akademik toplulukta tercih edilen bir enstitü olduğunun altını çizdi. Dr. Öğr. Üyesi Müge Seval’in konuşmasının sonunda Sıhhat Bilimleri Enstitüsünün kuruluşundan bu yana akademik alanda gerçekleştirdikleri kıymetli çalışmalara her vakit dayanak sunan Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e, tüm enstitü idaresine ve bilimsel çalışmaların literatüre kazandırarak bilim topluluğuna bedel katan bütün akademik çalışana teşekkürlerini lisana getirip BEUN mezunlarına akademik hayatlarında muvaffakiyetlerinin daim olmasını diledi.
Dr. Öğr. Üyesi Müge Seval’in konuşmasının akabinde kürsüye çıkan Toplumsal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yücel Namal, enstitünün güçlü akademik takımıyla birlikte geleceğin bilim insanlarını yetiştirmeyi her vakit gaye edindiklerini vurgulayarak enstitü bünyesinde 2023 yılında yayın hayatına başlayan Karaelmas Sosyal Bilimler Dergisi (KARES) ile de akademik çalışmaların literatüre kazandırılmasında etkin rol oynadıklarını vurguladı. Prof. Dr. Namal konuşmasının sonunda Enstitünün gelişmesinde her daim takviyelerini sunan Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e ve tüm enstitü idaresine teşekkür ederek lisansüstü programını muvaffakiyetle tamamlayarak mezun olan bütün mezunlara da bilimin ve araştırmanın ışığında başarılı bir hayat geçirmelerini temenni etti.
Enstitü Müdürlerinin konuşmasının ardından kürsüye çıkan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, kelamlarında şu tabirleri lisana getirdi:
"Konuşmama başlamadan evvel ebediyete irtihalinin 87. yıl dönümünde Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü huzurlarınızda hürmetle, rahmetle ve minnetle yâd ediyorum. Üniversitemiz 2024-2025 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni’nde, sizlerle bir ortada olmanın bahtiyarlığını ve gururunu yaşıyorum. Buharalı bilim ve fikir insanı İbni Sina’nın, "Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder." kelamı, bugün burada bir ortaya gelişimizin manasını en hoş biçimde özetlemektedir. Çünkü bizler, bilimi ve sanatı yücelten; bilgiye, emeğe ve muvaffakiyete paha veren bir anlayışın temsilcileriyiz. Mezunlarımızın muvaffakiyetleri da bu anlayışın en değerli meyvesidir. Üniversitemiz; 101 yıl evvel Zonguldak Yüksek Maden Mühendis Mektebi adı ile kapısını dünyaya açmıştır. Mühendislik eğitimi ile ülkemizin kalkınmasına öncü olmuş ve 110 binden fazla nitelikli mezunu ile ülkemizin yarınlarına damga vurmuştur. Bugün ise, sunduğu eğitim yelpazesini genişleterek sağlıktan eğitime, sanattan spora tüm alanlarda, ülkesine ve insanlığa layıkıyla hizmet edecek bireyleri yetiştirmeye emin adımlarla devam ediyoruz. Bu düsturun şuurunda bugün lisansüstü eğitimini tamamlayan alanının uzmanları olan pahalı mezunlarımızı bilim dünyasına kazandırmanın kıvancını yaşıyoruz. Sözlerime son vermeden evvel öğrencilerimizin bu gurur dolu muvaffakiyetlerinin en büyük mimarlarından biri olan ailelerimize, mezunlarımızı en hoş formda geleceğe kazandıran pahalı hocalarımıza ve danışmanlarına teşekkür ediyorum. Tüm mezunlarımızı en kalbî hislerimle tebrik ediyor, muvaffakiyetlerinin daim olmasını temenni ediyorum."
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in konuşmalarının sonrasında Fen Bilimleri Enstitüsü, Toplumsal Bilimleri Enstitüsü ile Sıhhat Bilimleri Enstitüsünden mezun olan doktora, tezli ve tezsiz yüksek lisans öğrencilerinin doküman takdim merasimi gerçekleştirildi. Evrak takdimi sonrasında sahnede tüm mezunların kep atması ve hatıra fotoğrafı çekimi ile merasim sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin