Vatandaşlar ‘Hasta Okulu’nda bilinçlenecek - Karabük Haber Postası
vatandaslar hasta okulunda bilinclenecek 2eTIFEN8
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Ekim, 2024 20:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Vatandaşlar ‘Hasta Okulu’nda bilinçlenecek

Karabük’te hasta ve yakınlarına ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilinç oluşturmak için hazırlanan ’Hasta Okulu’ projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen toplantıya İl Sağlık Müdürü İsmail Kara, Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Taylan Çebi katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Kara, “Karabük sağlık yöneticileri olarak vatandaşlarımıza nitelikli ve ayrıcalıklı sağlık hizmetlerinin sunumu yanında milletimizin sağlık konularında bilinç ve farkındalık düzeyini artırmak için sosyal projeleri de son derece önemseyen, toplumumuzun sağlık okur yazılarını arttırma yönünde yenilikçi girişimler yapmayı ilke edinen ve bu doğrultuda çalışan ve çabalayan güçlü bir ekibiz” dedi.

“Sağlık okuryazarlığı konusuna son yıllarda ülkemizde de ilgi artmış ve çeşitli faaliyetler yürütülmektedir” diyen Kara, “Sağlık okuryazarlığı oranının artması ile gereksiz hastane başvuruları, bireylerin hastane masrafları, hastanede yatış süreleri azalmaktadır. Gereksiz tetkik yaptırma oranları düşmekte, koruyucu sağlık hizmetlerinin sağlık okuryazarlığı fazla olan bireylerde ve toplumda da çok daha önemsendiği ve kronik hastalık yönetiminde çok daha iyi olduğunu görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Hasta Okulu ile ilgili bilgi veren Başhekim Doç. Dr. Çebi ise, şunları söyledi: “Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin hasta ve hasta yakınlarına sunduğu bir sağlık hizmetidir. Bu okulun amacı, hastanemizin eğitim salonunda hasta ve yakınlarına yönelik düzenli ve sürekli eğitim programları düzenleyerek, ağız ve diş sağlığı ile ilgili toplumda kuvvetli bir bilinç oluşturmak, sistemik hastalıklar ile ağız ve diş sağlığı arasındaki etkileşimleri halkımıza anlatmak, çocukluk çağlarından yaşlılığa kadar ağız sağlığının önemini vurgulamak, ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında güncel ve bilimsel içerikli sunular yapmak, bireylere hastalıklarını yönetebilme becerisi kazandırmak, toplumumuzun daha sağlıklı geleceklere ulaşmasına katkı sunmak ve sağlık okuryazarlığı seviyesini arttırmaktır.”

Çebi, Hasta Okulu’nda Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman öğretim üyelerinin, uzman diş tabiplerini, uzman tabiplerin, diş tabipleri ve hemşirelerin görev yapacaklarını belirtti.

Hasta Okulu eğitimlerinin ilkinin 19 Kasım 2024 Salı Günü saat 15.00-16.00 arasında Dr. Öğretim Üyesi Taibe Tokgöz Kaplan tarafından ‘Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığının Önemi ve Doğru Diş Fırçalama’ konusu ve başlığı üzerine gerçekleşeceğini ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
duzcede daha ucmadan bitirmek icin mucadele basladi OmifyyQQ
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2026 12:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Düzce’de daha uçmadan bitirmek için mücadele başladı

Düzce Belediyesi, 12 ay boyunca sürdürdüğü vektörle mücadele çalışmalarını 4 ekip ile 63 mahalle genelinde tüm hızıyla devam ettiriyor. Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ilaçlama ekipleri, sivrisinek ve karasinek ile mücadele çerçevesinde ahır, tuvalet kuyuları, foseptik alanlarında larva ve uçkun mücadelesini sürdürüyor.

Düzce Belediyesi, yılın 365 günü sürdürdüğü vektörle mücadele çalışmalarının yanında yaz aylarının gelmesiyle birlikte başlayan uçkun ilaçlama çalışmalarına da 63 mahalle genelinde oluşturduğu ekiplerle periyodik olarak devam ediyor. Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı vektörle mücadele birimi, sivrisinek ve karasinek mücadele programına ahır, gübre, tuvalet kuyusu, foseptik ile sürekli durgun su bulunan ya da biriken (Jit) alanlarda gündüz saatlerinde 4 ekip ile larva ve uçkun mücadelesini sürdürüyor.

Görev alanı içerisinde bulunan 63 mahallenin 47’sinde ve mücavir alanlar içerisinde ahır, foseptik, tuvalet kuyusu, jit ve durgun su ilaçlamalarını tamamlayan ekipler, kalan 16 mahalle genelinde de ilaçlama çalışmalarına devam ederken, ilaçlama programının, yıllık plan dâhilinde iklim şartlarına göre yoğunlaşarak sürdürüleceği belirtildi.

Asya kaplan sivrisineği

Bir yandan ilaçlama ile larva ve uçkun ile mücadelesini sürdüren ekipler, vatandaşlara da uyarılarda bulunarak, son 5 yılda Türkiye’nin Kuzey Bölgelerinde yayılan ve istilacı bir tür olan Asya kaplanı olarak adlandırılan sivrisinek türünün Düzce’de de çoğalarak rahatsızlık oluşturmaya devam ettiğini kaydetti. Söz konusu sivrisinek türünün mevcut var olan türlerden farklı olarak temiz suya yumurta bırakabildiğini belirten ekipler, bu durumun bahçe sebzeciliği ve hobi bahçeciliğinin yoğun olarak yapıldığı Düzce’de sinek için uygun çoğalma alanları oluşturduğuna dikkati çekti.

Asya kaplanı sivrisineği konusunda yapılan uyarının devamında şu ifadelere yer verildi:

“Hiçbir önleyici tedbir ( Kapan Ya da Sineklik ) alınmadan depo edilen, biriktirilen sular doğal çoğalma alanları haline gelmektedir. Bu alanları ekiplerin bulması ve ilaçlaması ya da boşaltması ekipler için zorluk teşkil etmektedir. Bu durum popülâsyonun kontrol altına alınmasını ve yok edilmesini zorlaştırmakta, yapılan mücadelenin başarısını sınırlamaktadır. Ailemizin, komşularımızın ve kendi sağlığımız için lütfen bu su biriktirilen alanların kapaklarını kapalı tutalım veya bu biriken suları haftalık olarak değiştirerek sivrisinek üremesini yavaşlatalım.”

Bizi sosyal medyadan takip edin