blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ekim, 2023 12:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Vali Yavuz’dan Ovacık’taki yangınlarla ilgili açıklama: “Kundaklama şüphesi üzerine çalışmalar devam ediyor”

KARABÜK (İHA) – Karabük’ün Ovacık ilçesinde peş peşe çıkan yangınlar sonrası Karabük Valisi Mustafa Yavuz, kundaklama şüphesi üzerinde durduklarını, jandarma ve polis ekiplerin geniş kapsamlı çalışma yaptığını söyledi.

Ovacık ilçesinde dün sabah metruk bir binada, akşam saatlerinde ise bir ahır, 3 samanlık ve bir ticari takside, bugün ise 4 ayrı samanlıkta peş peşe yangınlar çıktı. Dünden itibaren ilçede aynı mahallede çıkan yangınların kundaklama şüphesi ile çalışmalar devam ediyor. Cuma namazı sonrası çıkan yangınlarda 4 samanlık alevlere teslim olurken, yangınlara havadan helikopterle, karadan ise Karabük, Safranbolu ve Ovacık Belediyeleri ile Orman işletme arazözleri ile su tankerleriyle müdahale edildi. Kısa sürede kontrol altına alınan yangınlarda 2 noktada soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

Ovacık Belediye Başkanı Yakup Narter, elektrik hatlarının olmadığı ve oturulmayan yerlerde kundaklama olduğunu ifade ederek, “Devletin tüm imkanları ile elimizden geldiğince mücadele ediyoruz. Bunu yapanların biran önce bulunmasını istiyoruz” dedi.

“En kısa sürede bunu yapanları ve yaptıranları bulup adalete teslim edeceğiz”

Çıkan yangınlar sonrası ilçeye gelen Karabük Valisi Mustafa Yavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, kundaklama üzerinde durdukları yangınları yapan veya yaptıranları kısa sürede adalete teslim edeceklerini söyledi. Vali Yavuz, “Dün sabah saatlerinde metruk binamızda başlayan bir yangın oldu ve ona hızlı bir şekilde müdahale ederek söndürüldü. Akşam saatlerinde samanlık, ahır ve bir aracımızda yangın çıktı. Bu yangınlara kısa sürede itfaiye ve arazözlerimiz müdahale ederek söndürüldü. Bugün öğleden sonra 4 samanlığımızda kısa aralıklarla yangınlar çıktı. Bu yangılara da en kısa sürede hem havadan hem de karadan ekiplerimiz müdahale etti. Yangınlar kontrol altına alınırken, 2 noktada hala soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Can kaybı ve yaralanan vatandaşlarımız yok sadece maddi zarar var. Bununla ilgili Ovacık ilçemizde ve çevresinde emniyetimiz ve jandarma çalışmalarına devam ediyor. Çıkan yangınlarla ilgili kundaklama şüphesi üzerinde duruyoruz. Ekiplerimiz ilçede geniş kapsamlı çalışmalarını ve araştırmalarını yürütüyorlar. Kısa sürede şüpheliler üzerinde çalışmalarını yürüterek adliyeye teslim edecekler. Hem Jandarma hem de emniyet güçlerimiz ilçede güvenlik önlemlerini aldı. İnşallah en kısa sürede bunu yapanları ve yaptıranları bulup adalete teslim edeceğiz” dedi.

Vali Mustafa Yavuz, Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, Ovacık Belediye Başkanı Yakup Narter, AK parti İl Başkanı Ferhat Salt, İyi Parti İl Başkanı Recep Yılmaz vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinden bulundu.

Dün çıkan yangınlarda, 2 katlı metruk bina ile, AK Parti Ovacık İlçe Başkanı Ahmet Şahin’e ait ticari taksi, ahır ve samanlık, Ramazan Şahin ve Mustafa Süze ait samanlıklar ile, Ekincik köyü yolu üzerinde de Ahmet Mazhar Denli’ye ait samanlık yanmıştı. Bugün cuma namazı sonrası ise Zeki Orhan’a ait 3 samanlık ve Süleyman Süze ait bir samanlık çıkan yangın sonucu alevlere teslim olmuştu.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.