Vali Gürel daveti unutmadı - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
28 Eylül, 2021 07:31 tarihinde yayınlandı
0
0

Vali Gürel daveti unutmadı

Vali Fuat Gürel her hafta Çarşamba günü gerçekleştirilen Halk Günü toplantısına katılarak taleplerini ve sorunlarını ileten Kadir Kazancı’nın davetini kırmayarak Yenice-Değirmenyanı Köyü Kadıoğlu Mahallesinde ziyaret etti.

Yenice Kaymakamı Yasin Erdem, Karabük İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Abdullah Hüsam ve Merkez İlçe İçme Suları Kontrol Mühendisi Serkan İnal ile birlikte Yenice Değirmenyanı Köyü Kadıoğlu Mahallesini ziyaret eden Vali Gürel, Köy Muhtarı İhsan Kurt’dan köy ile ilgili bilgiler alarak köy sakinleriyle sohbet etti.

Değirmenyanı Köyü dönüşünde Şirin Köye uğrayan Vali Fuat Gürel, köy kahvehanesinde ikram edilen çayı içerek köy sakinlerinin taleplerini ve sorunlarını dinledi.

Okuldan çıkan öğrencilere kitap hediye eden Vali Gürel, ailelerine, öğretmenlerine ve arkadaşlarına kendi selamını iletmelerini isteyerek eğitim hayatlarında başarılar diledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
atik deriler yeniden ekonomiye kazandiriliyor cFu3Wvja
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Nisan, 2026 16:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Atık deriler yeniden ekonomiye kazandırılıyor

Samsun’da sıfır atık kapsamında, çöpe gitme aşamasındaki deri ürünler değerlendirilerek çanta, giysi ve aksesuara dönüştürülüyor.

İlkadım Belediyesi öncülüğünde yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında, İlkadım Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Çiğdem Erdoğan, kursiyerleri ile birlikte eskimiş ve atık duruma gelmiş deri ürünlere yeniden değer kazandırıyor. Mont ve giysilerden elde edilen deriler, kurtarılabilecek durumdaysa yeniden giysiye; değilse çanta, kadın aksesuarı ya da süs eşyasına dönüştürülüyor. Deri ile diğer atık malzemelerin birleştirilmesiyle ortaya çıkan ürünler, hem şıklığı hem de kaliteyi yansıtırken israfın da önüne geçiyor.

Atık durumdaki deri malzemeleri değerlendirerek yeniden kullanıma sunduklarını belirten Çiğdem Erdoğan, “Ölmeye yüz tutmuş mesleklerden biri olan deri işlemeciliği, ilk çağlardan itibaren hayatımızda var. Sıfır Atık Projesi kapsamında biz de deri alanına katkı sunmak istedik. Kursiyerlerimizle birlikte parça derilerden günlük hayata uygun takılar, tokalar, giysiler, çantalar ve evde kullanılabilecek aksesuarlar ile tablolar ürettik. Deriyi, toz halinden ince ip formuna kadar farklı şekillerde değerlendirebiliyoruz. Dergi sayfalarından yararlanarak kalıplar oluşturduğumuz çantalar yaptık ve bu sayfaları deriyle bütünleştirdik. Eski deri ceketleri değerlendirdik. Kadınların giyim ve aksesuarda önem verdiği deri ürünlerle biz de katkı sunmak istedik” dedi.

“Deri nemden etkilenip tamamen dökülmediyse geri dönüştürülebilir”

Deri ürünlerin nemden etkilenmediği sürece geri dönüştürülebileceğini vurgulayan Erdoğan, “Geri dönüşümle yaptığımız çantaları daha önce bakanlıklara gönderdik ve çok beğenildi. Millet olarak el işçiliğine önem veriyoruz. Gönderdiğimiz kişilerden de olumlu geri dönüşler aldık. Önceden anneannelerimizin yaptığı ‘kırk yama’, günümüzde patchwork olarak bilinen teknikleri deride de uyguluyoruz. Yakaları çevirerek veya farklı aksesuarlarla değiştirerek yeni ürünler ortaya çıkarabiliyoruz. Mutlaka bir dönüşümü oluyor. Eğer deri nemden etkilenip tamamen dökülmemişse, bunu farklı aksesuarlara ya da tekrar giyilebilir ürünlere dönüştürebiliyoruz” diye konuştu.

Atık derilerden üretilen ürünler, vatandaşlar tarafından da ilgi ve beğeniyle karşılanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin