Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ekim, 2023 12:48 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Uzungöl’ün Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı Revizyonu için toplandılar

Türkiye’nin ve Doğu Karadeniz Bölgesinin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Uzungöl’de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı Revizyonu Toplantısı yapıldı.
Programda konuşan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Dr. Hacı Abdullah Uçan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Özel Çevre Koruma Bölgelerinde yapılan yönetim planları, alanın sahip olduğu değerlerin korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak için ilgili tüm tarafları ve ilgi gruplarını bir araya getirdiklerini hatırlattı. Uçan “Güçlü bir koordinasyon, işbirliği ve iletişim kurulmasını sağlayarak sektörler arası politikaların uyumuna katkı vermekte ve tüm tarafların yönetime aktif olarak katılmalarını ve sorumluluk üstlenmelerini teşvik etmekteyiz. Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesinin, doğal, kültürel ve turizm değerlerinin ve sosyoekonomik yapısının korunarak kullanılması ve sürdürülebilir yönetimini sağlamak ve koruma bilincini artırmak amacıyla 2013-2017 yılları için hazırlanan Uzungöl Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planının uygulama döneminin sona ermiş olmasından dolayı, bölgede yıllar içerisinde değişen çevresel ve sosyo ekonomik koşullar ile alanın koruma kullanma kararlarının sürdürülebilirliği ve etkinliği açısından güncellemesine ihtiyaç duyulmuştur. Uzungöl’de koruma tedbirleri, planlama ve yürütülen araştırma çalışmalarına ilişkin bilgilendirme sunumları ve proje ekibinde yer alan akademisyenler, katılımcılar ve paydaşlar ile birlikte alan incelemesi yapılmıştır. Grup çalışmaları ile paydaşlardan alınan görüşler doğrultusunda sorun analizi, ideal hedefler, sınırlayıcı-destekleyiciler ve bölgenin vizyonu belirlenecek. Belirlenen vizyona ulaşmak için ideal ve uygulama hedefleri ile faaliyet planları oluşturulacaktır” dedi.
Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ve Kaymakam Gürdal Erbek ise yaptıkları konuşmalarda toplantının bölgeye olumlu sonuçlar getirmesi temennisinde bulundu.
Programa katılan akademisyenler ise kendilerine ayrılan süre içerisinde Uzungöl’ün daha önceden hazırlanan Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planının yükselen turizm hareketliliği ile hedeflerine ulaşılamadığı ve yapılacak olan toplantılar ile bölgedeki çalışmalar neticesinde ÖÇK sınırlarının yeniden planlanıp doğayı koruyarak, bölgedeki yaşayan insanlarında yaşam haklarını gözeterek ve bölgede artan turizmi de dikkate alarak çalışmalar yapıldığını aktardılar. Yapılan konuşmaların ardından Haldızen Yaylası, Balık Gölü ve Aygır Gölü alanları gezilerek incelemelerde bulunuldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Asuman Doğan tarafından
03 Ekim, 2025 12:17 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te “Dünya Yürüyüş Günü” Etkinliği Düzenlendi

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekmek, toplum bilincini artırmak ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını teşvik etmek amacıyla her yıl 3-4 Ekim tarihleri “Dünya Yürüyüş Günü” olarak kutlanmaktadır.

Bu kapsamda, ülkemizin 81 ilinde eş zamanlı olarak düzenlenen etkinlikler çerçevesinde Karabük’te de geniş katılımlı bir program gerçekleştirildi.

Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, Yenişehir Onur Stadyumu’nda yapıldı. Programa; Karabük İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven ve İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş katıldı. Yoğun ilginin olduğu yürüyüşe vatandaşlar, sağlık çalışanları, öğrenciler, sporcuların yanı sıra il yöneticileri de eşlik etti.

Etkinlikte, düzenli fiziksel aktivitenin bireylerin ruhsal ve bedensel sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekildi. Katılımcılara, yürüyüş ve egzersizin obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkların önlenmesindeki rolü konusunda bilgilendirme yapıldı. Yürüyüşün ardından sağlık personelleri tarafından egzersiz uygulamaları gösterildi ve vatandaşların aktif yaşamı günlük rutinlerine dahil etmeleri yönünde farkındalık oluşturuldu.

İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, etkinlikte yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Dünya Yürüyüş Günü’nün amacı, topluma sağlıklı yaşamın temel unsurlarından biri olan hareketli yaşamı hatırlatmaktır. Vatandaşlarımızın spor ve egzersizi hayatlarının bir parçası haline getirmeleri, sağlıklı gelecek nesiller için büyük önem taşımaktadır. Bugün burada gördüğümüz yoğun katılım da bu bilincin toplumda giderek arttığını göstermektedir.” Karabük İl Sağlık Müdürlüğü olarak toplumun her kesimine yönelik farkındalık çalışmaları, eğitimler ve sağlıklı yaşamı destekleyen etkinlikler yıl boyunca sürdürülecektir.

Bizi sosyal medyadan takip edin