blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Temmuz, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Üzüm tarımının tarihi yolculuğu gün yüzüne çıkarılacak

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle, Pompeiopolis Antik Kenti’ndeki arkeolojik hafriyatlarda ele geçen kalıntılarla Anadolu’da üzüm tarımının tarihi gelişimine ışık tutulacak.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Kısmından Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Nuri Tatbul’un yürütücülüğünü üstlendiği araştırma projesi, TÜBİTAK 1002-A Süratli Takviye Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı. "Orta Çağ’da Pompeiopolis Antik Kenti’nde Üzüm (Vitis vinifera L.) Kullanımı" başlıklı projeyle arkeolojik hafriyatlarda ele geçen karbonize üzüm kalıntıları arkeobotanik ve morfometrik prosedürlerle tahlil edilerek, üzüm çeşitlerinin geçmişteki kullanım formları ve ekonomik fonksiyonları araştırılacak.

Geçmiş ile günümüz ortasında bağ kurmak hedeflendi

Kastamonu ili Taşköprü ilçesinde yer alan Pompeiopolis Antik Kenti’nde yürütülecek çalışmalarda M.S. 6-10. yüzyıllar ortasına tarihlenen konut yapısından elde edilen bitki kalıntılarına odaklanılacak. Elde edilen özgün datalar ışığında Anadolu’da üzüm tarımının tarihi ve toplumsal evrim süreçleri ayrıntılandırılacak.
Proje hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Tatbul, "Projede, gelecek antik DNA çalışmaları için altyapı oluşturabilecek seviyede ayrıntılı ölçümler, tahliller, SEM görüntüleme ve deneysel arkeobotanik sistemleri bir ortada kullanılacak. Arkeolojik üzüm cinsleri ile günümüzde Kuzey Anadolu’da yetiştirilen farklı cinsler ortasında karşılaştırmalar yapılarak geçmiş ile günümüz ortasında direkt bağlar kurulması noktasında çalışılacak. Türkiye’de arkeolojik üzüm çekirdeklerine yönelik gerçekleştirilecek bu sistematik tahlille, hem arkeoloji hem de botanik bilimlerine disiplinlerarası katkılar sunmayı hedefliyorum. Bu doğrultuda yenilikçi çalışmalara olan dayanakları için Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Ahmet Akkaya’ya teşekkür ediyorum" dedi.

Rektör Akkaya teşekkür etti

BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya ise Anadolu coğrafyasına yönelik yapılan çalışmaları değerli bulduğunu belirterek ziraî geleneklerin izlerini bilimsel bilgilerle sürdürecek olan TÜBİTAK projesinden ötürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Nuri Tatbul’u tebrik ederek muvaffakiyetlerinin devamını diledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Temmuz, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kanseri önlemede yeni umut: kereviz tohumu

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle kereviz tohumunun farklı besinlerle kombinasyonları incelenerek kanser hücreleri üzerindeki potansiyel tesirleri araştırılacak.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Fen Fakültesi Biyoteknoloji Kısmından Arş. Gör. Sena Davran Bulut yürütücülüğünde, Doç. Dr. Hasan Ufuk Çelebioğlu ile Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Prof. Dr. Hacı Ali Döndaş’ın danışmanlığını yaptığı proje, TÜBİTAK 1002-A Süratli Dayanak Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

"Kereviz Tohumu Ekstraktı ve Apigeninin Lacticaseibacillus rhamnosus GG Probiyotik Bakterisi ile Oluşturdukları Sinbiyotik Kombinasyonun Kolorektal Kanser Üzerindeki Farmabiyotik Potansiyeli" başlıklı proje ile bitki özleri ve fenolik birleşiklerin, insan sıhhati üzerindeki olumlu tesirleri olan probiyotikler ile sinbiyotik kombinasyonlarının formülasyonları incelenecek. Bu formülasyonların kolorektal kanser üzerindeki güzelleştirici tesirleri araştırılacak. Yenilikçi ve kapsamlı metotların kullanılacağı projeye, BARÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Kısmından Doç. Dr. Yavuz Erden ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Naciye Yaktubay Döndaş araştırmacı olarak katkı sağlayacak.

Kereviz tohumunun sıhhat alanındaki tesirleri değerlendirilecek

Proje hakkında bilgilendirmelerde bulunan Arş. Gör. Sena Davran Bulut, "Yürüteceğimiz çalışmalarda doğal biyoaktif bileşenlerin ve probiyotiklerin etkileşimini inceleyerek işlevsel besinlerin kanser önleyici tesirlerini araştıracağız. Kereviz tohumu ekstraktı ve apigeninin, probiyotiklerle birlikte oluşturduğu sinbiyotik kombinasyonların kolorektal kanser hücreleri üzerindeki potansiyel tesirleri pahalandırılacak. Bu çalışmalar, bağırsak mikrobiyotasını gaye alan doğal ve tamamlayıcı tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Proje sonunda elde edilecek bilimsel keşiflerin, işlevsel besin ve besin desteği alanında yenilikçi eserlerin geliştirilmesine yer hazırlaması ve toplum sıhhatine yönelik doğal tahliller sunması hedeflenmektedir. Bu kanılarla bizlere olan dayanaklarından ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Ahmet Akkaya’ya teşekkür ediyorum" dedi.
BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya ise insan sıhhatine yönelik yenilikçi çalışmalarından ötürü Arş. Gör. Bulut ile proje takımını tebrik ederek çalışmalarında muvaffakiyetler diledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.