Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Ocak, 2024 04:24 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Uzmanından uyarı: Maske takmanın tam zamanı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, “Şu an influenza virüslerinden olan H1N1’de de yoğun bir salgın yaşanıyor. Bu hastalıkların bulaşında kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar, hamileler ve 3 yaş altı çocuklar yüksek risk grubunda. Bu nedenle başta risk grubunda olanlar olmak üzere, henüz gribe yakalanmamış kişiler aşı yaptırabilir ve mutlaka maske takmalıdır” dedi.
Son yıllarda süregelen salgınlardan sonra günlük hayata maskeler dâhil oldu. Covid-19’un yaygınlaştığı ilk yıl maske takmak tüm dünyada zorunluyken daha sonra kullanım esnekleşti ve kişi tercihine bırakıldı. Ancak uzmanlar şu sıralarda Covid-19’un dışında influenza virüslerinden olan H1N1’de artış yaşandığı ve hastalıktan korunmak adına maske takmanın önemini vurguluyor.

“Kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar, hamileler ve bebekler risk altında”
Konu hakkında uyarılarda bulunan Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları (Dâhiliye) Kliniği’nden Uzm. Dr. Özkan Akyol, “Salgın hastalıklar yıllardır hayatımızdaydı fakat bulaş oranı bu kadar yüksek ve yıpratıcı şekilde seyretmiyordu. Gözlemlediğimiz ve tedavi ettiğimiz vakalara göre konuştuğumuzda, daha erken başlaması gereken bazı mevsimsel hastalıklar Aralık ayında pik yaptı. Bu hastalıkların bulaşında kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar, hamileler ve 3 yaş altı çocuklar yüksek risk grubunda yer alıyor. Bir diğer grip risk grubu ise grip aşısı olmamış kişiler. Henüz gribe yakalanmamış kişiler aşı yaptırabilir ve mutlaka maske takmalıdır; belirti taşıyanlarla aynı ortama girmekten kaçınmalıdır” açıklamasında bulundu.

“H1N1’de yoğun bir salgın yaşanıyor”
Şu anda influenza virüslerinden olan H1N1’de de yoğun bir salgın yaşandığına işaret eden Uzm. Dr. Akyol, “Bunların dışında da virüs ve hastalık sayısı çok fazla. İnfluenza, Covid-19 gibi testlerin negatif çıkması hastaları rahatlatmamalı; binlerce virüs, bakteri ve bunların sebep olduğu hastalık salgını var. Bu yüzden en ufak burun akıntısı veya belirti olan kişilerden uzaklaşmamız, maske kullanmamız çok önemli. Taşıyıcı olmamız da risk grubu için büyük problemlere sebep olabilir” diye konuştu.

“Grip, nezle, influenza birbiriyle karıştırılmamalı”
Grip, nezle, influenzanın birbirinden farklı hastalıklar olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Akyol, “Ateş, nefes darlığı, kırgınlık, yoğun ağrı yoksa yalnızca kuru öksürük varsa, süresi uzasa da kendiliğinden geçebiliyor. Fakat yaygın eklem ağrısı, yüksek ateş, tıkanıklık, burun akıntısı gibi belirtiler varsa mutlaka hekime başvurulmalıdır. Bunların yanı sıra kusma, ishal gibi belirtilerle de sık karşılaşmaktayız. Bu hastalıklar çok hızlı yayılıyor ve hızlı bulaştan ötürü maske kullanmak koruyucu ve faydalıdır, maske için doğru zamandır. Lütfen maske kullanın ve salgınlardan korunmayı önemseyin” şeklinde konuştu.

“Yanlış antibiyotik kullanımı hem gereksiz hem zarar veriyor”
Hastalarda yersiz bir antibiyotik kullanımı ve buna yönelim gördüklerini de sözlerine ekleyen Akyol, “Bu her zaman bir sorundu fakat artan ve uzun süren salgınlarla birlikte hastaların antibiyotiğe yaklaşımı daha da arttı. Her hastalık; burun akıntısı, ağrılı süreç, halsizlik belirtisi antibiyotik kullanmayı gerektirecek hastalık değildir. Üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularında yani ÜSYE (Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu) sebepli boğaz ağrısı vs. yaşadığınızda antibiyotik faydasızdır. Çünkü üst solunum enfeksiyonlarının yüzde 90’ı bakteri değil, virüs kaynaklıdır. Virüslerin sebep olduğu hastalıklarda antibiyotik fayda etmemekte aksine vücudumuzdaki yararlı bakterileri yok etmektedir. Böylece gerçekten antibiyotik gerektiren bir hastalığa yakalandığımızda, bağışıklığımızı düşürmekte; iyileşme sürecimizi geciktirmektedir. Hastalık belirtisi gösterdiğimizde mutlaka hekime başvurmalı, doğru ilaçları almalı gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmalıyız” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Ekim, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 – Esenler Erokspor: 3

Trendyol 1. Lig’in 9. haftasında Boluspor alanında ağırladığı Esenler Erokspor’a 3-1’lik skorla mağlup oldu.

Maçtan dakikalar
8. dakikada Ertuğrul’un yanlışlı pasında ortaya giren Hasani’nin kaleci Orkun ile karşı kaşıya kaldığı konumdaki şutunda top ağlara gitti. 1-0
30. dakikada Amilton’un orta pasında topla buluşan Hayrullah Bilazer’in şutunda top filelerle buluştu. 1-1
66. dakikada topsuz alanda Lico ikili çabaya girdiği Kayode’yi yere düşürünce hakem penaltı noktasını gösterdi.
68. dakikada topun başına geçen James Jack’in şutunda top kaleci Orkun’dan döndü. Dönen topu James Jack tamamlayarak filelere gönderdi. 2-1
78. dakikada ceza alanı içerisinde defansın pas kusuruyla topu kazanan James Jack, meşin yuvarlağı ağlara yolladı. 3-1

Stat: Bolu Atatürk
Hakemler: Yiğit Arslan, Kürşathan Akın, Orhun Aydın Duran
Boluspor: Orkun Özdemir, Lucas Lima (Abdurrahman Üresin dk. 69), Loic Kouagba, Onur Öztonga, Devran Şenyurt, Dean Lico, Florent Hasani, Doğan Can Davas, Mustafa Çaylı (Arda Usluoğlu dk. 58), Martin Boakye (Rasheed Akanbi dk. 58), Mario Balbudia
Yedekler: Bartu Kulbilge, Türker Dırdıroğlu, Ömürcan Artan, Abdulsamet Kırım, Can Arda Yılmaz, Arda Işık, Miraç Uzunoğlu
Teknik Yönetici: Mustafa Er
Esenler Erokspor: Ertuğrul Çetin, Francis Nzaba, Anıl Yaşar, Eray Korkmaz, Hayrullah Bilazer, Mikail Okyar, Guelor Kanga, Recep Niyaz (Alper Karaman dk. 72), Amilton (Altar Han Hidayetoğlu dk. 86), Olarenwaju Kayode (Mame Mor Faye dk. 87), Berat Luş (Ryan Jack dk. 61)
Yedekler: Muhammed Birkan Tetik, Onur Ulaş, Yunus Emre Gedik, Alper Karaman, Muhammet Harun Genç, Hamza Catakovic, Enes Işık
Teknik Yönetici: Osman Özköylü
Goller: Florent Hasani (dk. 8) (Boluspor), Hayrullah Bilazer (dk. 30) James Jack (dk. 68 ve 78) (Esenler Erokspor)
Kırmızı kart: Guelor Kanga (dk. 42) (Esenler Erokspor)
Sarı kartlar: Recep Niyaz, Alper Karaman (Esenler Erokspor), Mustafa Çaylı, Lucas Lima, Mario Balbudia, Dean Lico, Doğan Can Davas (Boluspor)

Bizi sosyal medyadan takip edin