Uzmanı konuştu: "2 milyon liralık sistem hayat kurtarabilirdi" - Karabük Haber Postası
uzmani konustu 2 milyon liralik sistem hayat kurtarabilirdi 8Hg31pib
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Ocak, 2025 04:37 tarihinde yayınlandı
0
0

Uzmanı konuştu: “2 milyon liralık sistem hayat kurtarabilirdi”

Grand Kartal Otel’de sprinkler sisteminin bulunmaması büyük bir faciaya yol açmıştı. Hususa ait açıklama yapan yangın söndürme sistemleri uzmanı Nizameddin Tav, bu sistemi otele kurmanın yaklaşık 2 milyon liraya mal olacağını belirterek, “Otelde sprinkler yangın sistemi çalışıyor olsaydı bu türlü bir acı yaşamamış olurduk” dedi.

Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki otel yangını sonrası dikkatler yangın söndürme ekipmanları ve tedbire formüllerine çevrildi. Yapılan kontrollerde, otelde spring yangın söndürme sistemi bulunmadığı ortaya çıktı. Bu durumun facianın boyutunu artırdığı belirtilirken, yangın söndürme sistemleri satıcısı Nizameddin Tav, otelde sprinkler sistemi bulunsaydı yüzde 96 oranında muvaffakiyet sağlanacağını tabir etti.

Tav, sistemi kurmanın yaklaşık 2 milyon liraya mal olacağını belirterek şu sözleri kullandı:

“Spring yangın sistemleri yaklaşık yüzde 96 oranında muvaffakiyete ulaşıyor. Otelde sprinkler yangın sistemi çalışıyor olsaydı bu türlü bir acı yaşamamış olurduk. Binanın yaşının hiçbir değeri yok. Sıfır binadan 50 yıllık binaya kadar uygulayabiliyoruz. Grand Kartal Otel’in sprinkler yangın sistemi için kaba maliyeti 2 milyon liraya çıkar ve bunu 1 ay müddette teslim edebiliriz”

“Oksijenle temasını kesmek gerekiyor”

Yangının, mutfak kısmında kızgın yağdan çıktığına dair sorulara karşılık veren Tav, “Sıvı yangınları diye tabir ettiğimiz yangınlarda, yağ ve petrol yangınlarında mutlaka su kullanılmaz. Birinci evvel ateşin oksijenle temasını kesmek gerekiyor. Yangının üstünü ıslak bir havluyla kapatsalar bu türlü bir şey yaşanmazdı” diye konuştu.

Yangın söndürme aygıtlarının kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Tav, şu uyarıyı yaptı:

“Kaynağını ve markasını bilmediğiniz yangın söndürme aygıtlarından katiyen uzak durunuz. İnternetten aldığınız eserlerde garanti dokümanı yok. Mutlaka kaliteden şaşmayın”

Bizi sosyal medyadan takip edin
2 4
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
15 Nisan, 2026 12:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te hatalı park tepkisi

Karabük’te trafik yoğunluğunun en fazla hissedildiği bölgelerden biri olan Ömer Lütfü Özaytaç Caddesi üzerinde hatalı park edilen araçlar, uzun araç kuyruklarının oluşmasına neden oldu.

Günün yoğun saatlerinde cadde üzerinde gelişigüzel park edilen araçlar, hem sürücülere hem de yayalara zor anlar yaşattı. Özellikle çift sıra park ve yol kenarına düzensiz bırakılan araçlar, trafik akışını büyük ölçüde yavaşlattı.

Sürücüler, ilerlemekte güçlük çektiklerini belirterek duruma tepki gösterirken, bazı vatandaşlar ise sorunun sık sık yaşandığını ifade etti. Trafik yoğunluğu nedeniyle zaman zaman araç kuyrukları cadde boyunca uzadı.

Vatandaşlar, yetkililerden denetimlerin artırılmasını ve hatalı park yapan sürücülere yönelik daha caydırıcı önlemler alınmasını talep etti.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin