Karabük Üniversitesi'nde Arş. Gör. Ayşe Nur USLU ve Arş. Gör. İbrahim Yılmaz tarafından 2022 yılında yayımlanan bir makalede; kızılcık tarhanasının, özellikle kış aylarında yöre halkı tarafından geleneksel bir gıda olarak hazırlandığı il il nasıl reçetelendiği yer alıyor. Farklı bölgelerde kullanılan çeşitli malzemeler ve üretim yöntemleri sayesinde ürün çeşitliliği sağlandığı bildiriliyor.
Tarhana gibi bölgesel ürünlerin coğrafi işaret alması, bu ürünlerin korunması ve pazarlama olanaklarının artırılması açısından büyük bir önem taşıyor. Türkiye genelinde coğrafi işaretle tescillenen tarhana çeşitleri arasında Muğla Göce Tarhanası, Uşak Tarhanası, Maraş Tarhanası, Kütahya Kızılcık Tarhanası ve Bolu Kızılcık Tarhanası yer alıyor. Bolu Kızılcık Tarhanası, üretiminde kullanılan kızılcık meyvesi ve yüksek antioksidan içeriği ile diğer tarhana çeşitlerinden ayrılıyor.
Kızılcık Tarhanası’nın önce meyvelerin püre haline gelip, tarhana gibi karılması ardından kurutulmasıyla hazırlanan formu, Anadolu’da oldukça şifalı bir çorba olarak biliniyor. Makalede ise bağırsak ve mide bozukluklarına iyi gelen kızılcık tarhanasının, ayrıca "kızılcık göçesi" olarak adlandırılan sütle pişirilen versiyonunun ise yeni doğum yapan kadınlar tarafından tüketildiğine büyük bir şifa kaynağı olduğu da yer alıyor.
Ünlü Şef Mehmet Yalçınkaya, NTV Bambaşka Sohbetler'e katıldı ve doğal şifa kaynağı 'Kızılcık Tarhanası'na dikkat çekti: "Bol sarımsaklı Kızılcık Tarhanası çocukluğumuzdaki en büyük ilaçtır, içersiniz ve ne hikmetse 2 güne iyileşirsiniz." ifadelerinde bulundu.
Bolu Kızılcık Tarhanası’nın Türkiye genelinde tanınırlığının artırılması ve ev ortamında küçük ölçekli üretimin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu sayede, hem ülke çapında hem de dünya genelinde bilinirliğinin ve pazarlama potansiyelinin artırılması bekleniyor.
ÜNLÜ ŞEF'TEN KARABÜK VURGUSU
Karabük, Bolu, Kastamonu ve Sinop illerinin meşhur "Bol sarımsaklı Kızılcık Tarhanası", şifa kaynağı olarak öne çıkıyor. Ünlü Şef Mehmet Yalçınkaya, bu geleneksel lezzetin yapımını ve özelliklerini vurgulayarak, Bolu Kızılcık Tarhanası’nın yalnızca bir gıda değil, aynı zamanda kültürel bir miras olduğunu ifade ediyor.
Kızılcık Tarhanası’nın Karabük'te üretimine yönelik çalışmaların artması ile bu eşsiz lezzetin daha geniş kitlelere ulaşması bekleniyor.