UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve konutlarıyla dünyaca ünlü Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki tarihi yer, çarşı ve sokaklarda Ramazan ayı sessizliği yaşanıyor.
“Dünyanın en güzel korunan 20 kenti” ortasında gösterilen Safranbolu, Osmanlı devrinden kalma han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanı sıra ekseriyetle 3 katlı, 6-8 odalı, gereksinimlere uygun tasarlanarak estetik biçimde şekillendirilmiş klâsik konutlarıyla dikkati çekiyor.
Tarihi ilçenin çarşı ve sokakları Ramazan ayı hasebiyle sakin günler geçiriyor. Hava sıcaklıklarının artmaya başladığı hafta sonunda ilçede insan sesi yerine kuş cıvıltılarına bıraktı. Bayram öncesi hareketlenmenin başladığını belirten esnaf Nurhayat Yüksel, “Öncesinde burada kimse yoktu desek yeri var. Bundan sonra bir umut bekliyoruz. Bu sessizlik esnaf olarak da bizi çok etkiledi” diye konuştu.
Yüksel, Ramazan Bayramı ve dönemin açılmasıyla işlerin düzeleceğini düşündüklerini aktardı.


UNESCO kenti Safranbolu’da Ramazan ayı sessizliği hakim
Turhal’da Yeşilırmak suyu taştı, bazı evleri su bastı
Tokat’ın Turhal ilçesinde etkili olan yoğun yağışlar nedeniyle bazı mahallelerde su baskınları yaşandı. Almus Barajı’nda su seviyesinin yükselmesi ve dolusavaktan taşma riskinin gündeme gelmesi ilçede endişeyi artırırken, barajdan gelecek muhtemel taşkın öncesinde Borsa Mahallesi’nde çok sayıda ev sular altında kaldı.
Edinilen bilgilere göre, son günlerde etkili olan yağışlar nedeniyle Yeşilırmak kenarındaki evlerde su birikintileri oluşturdu. Özellikle Borsa Mahallesi’nde bazı evlerin giriş ve zemin katlarını su bastı. Bazı vatandaşların güvenlik amacıyla üst katlara çıktığı öğrenildi.
Mahalle sakinlerinden Abbas Keskin, yaşanan durumun endişe verici boyuta ulaştığını belirterek; “Şu an Turhal Borsa Mahallesi’ndeyiz. Almus Barajı hiç taşmamışken evler su altında kaldı. Bu tarafa doğru her yer deniz gibi. Yarın Almus Barajı taştığında ne olacak biz onu bilmiyoruz. İnsanlar ikinci kattan aşağı inemiyor. Evler su altında kaldı” dedi.

